Continuering van de groei

Het jaar 2023 laat opnieuw een aanzienlijke groei zien, hoewel opmerkelijk is dat de groei gedurende het jaar afneemt. Desondanks blijft Nederland vooroplopen als het gaat om het aantal woningen met zonnepanelen.

Stimuleren van eigen gebruik

De groei in het aantal zonnepanelen benadrukt de noodzaak om zelf opgewekte stroom meer te benutten. Momenteel wordt slechts 30-40% van de opgewekte stroom meteen in huis gebruikt, terwijl de rest aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, wat lokaal problemen kan veroorzaken. Het stimuleren van eigen gebruik, zoals het opladen van de elektrische auto en het doen van de was tijdens zonnige momenten vermindert de belasting op het elektriciteitsnet en maakt gebruik van lokale energieopslag mogelijk.

Verdeling zonnepanelen

Zoals verwacht liggen de meeste zonnepanelen in de dichtbevolkte provincies. Noord-Brabant heeft de meeste woningen en bedrijfspanden waar zonnepanelen op liggen. In Zeeland, met het minste inwoneraantal liggen logischerwijs ook het minste aantal zonnepanelen. Als we echter naar het aantal huishoudens met zonnepanelen per inwoner kijken staat Zeeland derde. Op dat vlak spant Drenthe de kroon en blijven Zuid-Holland en Noord-Holland achter op de rest.

Salderen draagt bij aan netproblemen

Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie van Netbeheer Nederland, benadrukt dat het afschaffen van de salderingsregeling ruimte creëert op het elektriciteitsnet voor nog meer woningen met zonnepanelen. De huidige salderingsregeling moedigt teruglevering aan, wat zorgt voor overbelasting en het regelmatig afschakelen van omvormers. Oskam pleit voor een stimulans om de zonne-energie te gebruiken op momenten van piekopwekking.

Recordinvesteringen in infrastructuur

Naast de populariteit van zonnepanelen zijn ook laadpalen voor elektrische auto's en warmtepompen zeer in trek. Om aan deze groeiende vraag te voldoen investeren netbeheerders tot en met 2026 meer dan ooit tevoren. De jaarlijkse investeringen in het Nederlandse elektriciteitsnet lopen op tot ruim 8 miljard euro per jaar.

Meld zonnepanelen aan

Een belangrijk aspect dat consumenten vaak over het hoofd zien, is om de zonnepanelen te melden bij de netbeheerder. De melding is cruciaal, omdat meer informatie over de locatie en hoeveelheid zonnepanelen netbeheerders helpt het elektriciteitsnet stabiel en betrouwbaar te houden. Woningbezitters en kleine bedrijven zijn bovendien verplicht om hun zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder. Het aanmelden van zonnepanelen kan eenvoudig via www.energieleveren.nl.

Lees meer over zonnepanelen

Bron: Netbeheer Nederland

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie