Stijging van de zeespiegel
Rond 2100 kan de zeespiegel tot 2,5 meter stijgen in het geval dat de ijskap van Antarctica instabiel wordt. Het KNMI acht de kans dat dit gebeurt erg klein vanwege het wereldwijde klimaatbeleid. De zeespiegelstijging is maar één van de vele gevolgen van de opwarming van de aarde. Al eerder kwam het KNMI met klimaatscenario’s voor Nederland waarin onder andere werd gekeken naar de zeespiegelstijging. Volgens het onderzoek van het KNMI is uitgegaan in het hoge scenario van een stijging van de zeespiegel van 59 tot 124 centimeter. In het lage scenario wordt rekening gehouden met een stijging van 26 tot 73 centimeter. Volgens Kuipers Munneke is dit aan de optimistische kant. Het onderzoek in Nature Climate Change laat zien dat een lagere stijging van de zeespiegel uit het beeld gaat verdwijnen.
IJskappen smelten van onderaf
Kuipers Munnike geeft aan dat het voor Nederland extra belangrijk is om te kijken naar de Antarctische ijskap, omdat de landen die verder van Antarctica liggen een bovengemiddelde zeespiegelstijging kunnen verwachten. IJskappen trekken zwaartekracht aan. Zodra de ijskappen kleiner worden, daalt de zeespiegel bij het ijskap en stijgt het water op grote afstand van Antarctica. Het is niet zozeer dat de lucht bij Antarctica opwarmt en dat daardoor de ijskappen smelten. Doordat het oceaanwater rondom de ijskappen steeds warmer wordt smelt een ijskap van onderaf.
Nog geen verloren zaak
Met het onderzoek is een belangrijke stap gezet richting het antwoord op de vraag als het gaat om zeespiegelstijging. Het blijkt dat de oceaan traag en log reageert op het klimaatbeleid en dat dergelijk beleid voor deze eeuw niet zo heel erg veel uitmaakt. Landen moeten daarom voorbereid worden op de boodschap dat de zeespiegelstijging niet mee gaat vallen. Kuipers Munnike geeft aan dat het niet zo is dat we de handdoek in de ring gooien. Het onderzoek is gebaseerd op West-Antarctica, de zeespiegel wordt ook beïnvloed door andere delen van Antarctica zoals de Groenlandse ijskap en andere kleinere ijskappen en gletsjers. Het smelten van deze delen kan wel sterk worden beperkt met ambitieus klimaatbeleid.
Terugdringen van CO2-uitstoot
Volgens demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie sluit het onderzoek zich aan bij een rij alarmerende rapporten over de effecten van klimaatverandering. Er moet meer vaart gemaakt worden bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daarnaast moet de wereld beter voorbereid worden op de impact dat klimaatverandering gaat hebben.
Bron: Nature Climate Change, KNMI
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.