capaciteitstekort elektriciteitsnet

| 6 december 2019 – ZEP Nieuws |

Netbeheerders gaan het huidige capaciteitstekort in het elektriciteitsnet te lijf met waterstofproductie. Windparken en zonneparken worden nu soms niet aangesloten, omdat er niet voldoende netcapaciteit beschikbaar is.

Netbeheerders meldden begin dit jaar al dat het elektriciteitsnet de groei van het aantal windparken en zonneparken niet kan bijbenen. Naast de al aangekondigde uitbreidingen van het elektriciteitsnet willen netbeheerders Enexis en Alliander het capaciteitstekort in het elektriciteitsnet ook te lijf gaan met de productie van waterstof.

Enexis onderzoek in Drenthe

Enexis onderzoekt of waterstofproductie bij Drentse zonneparken, die nu niet aangesloten kunnen worden, mogelijk is. De geproduceerde waterstof kan via bestaande gasleidingen worden getransporteerd naar afnemers. Het onderzoek wordt in samenwerking met de Gasunie en NAM uitgevoerd en moet in januari leiden tot de eerste conclusies.

Proef Alliander in Oosterwolde

Alliander ondertekende eerder dit jaar al een intentieverklaring om waterstof in te zetten als oplossing voor de capaciteitsproblematiek. Hierin is opgenomen dat de netbeheerder groene waterstof gaat produceren bij een zonnepark van 6 Megawatt (MW) in Oosterwolde. GroenLeven levert de elektrolyse-installatie. De waterstoffabriek krijgt een vermogen van 1,5 MW en wordt in 2021 in gebruik genomen.

Onderzoek naar groene waterstof

Naast het onderzoeken of het produceren van groene waterstof een oplossing biedt voor de netproblemen, wordt ook de bussinesscase van de elektrolyser door Enexis en Alliander onderzocht. De productie van groene waterstof kan ontlasting bieden aan het elektriciteitsnet, maar wordt meestal omschreven als niet rendabel. Dit komt vooral door de hoeveel elektriciteit dat het kost om groene waterstof te maken.

Deel deze pagina..

Geef een reactie

Of

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *