Wat is stikstof nou eigenlijk precies?

Stikstof bevind zich overal om ons heen. Er zit ongeveer 78 procent stikstof in de lucht. Het is van zichzelf niet schadelijk maar door verbindingen in de lucht kan het wel schadelijk worden voor mens en milieu. Dit zijn stikstofoxiden ook wel NOx, een verbinding van stikstof en zuurstof. Ook een verbinding met ammoniak NH3 is schadelijk, de hoeveelheid stikstofoxiden en ammoniak in de lucht heet concentratie. In Nederland is een klein land waarbij wegen, landbouw en natuurgebieden dicht op elkaar liggen. Daarom moet er iets gebeuren om de stikstofuitstoot te verminderen. Te veel schadelijke stikstof is slecht voor de natuur en stikstofdeeltjes inademen kan slecht zijn voor de gezondheid. Wil je meer weten wat stikstof precies is lees dan dit artikel.

Stikstof in Europa

De Nederlandse stikstofuitstoot is het hoogste van Europa. Nederland stoot ongeveer 4 keer zoveel stikstof uit als het EU-gemiddelde. De Nederlandse uitstoot naar de lucht bestaat ongeveer 65 procent uit ammoniak en 35 procent uit stikstofoxiden. Naast Nederland zijn er nog 11 andere landen dat boven het EU-gemiddelde zitten.

stikstofuitstoot

Duitsland

Duitsland mag net als Nederland niet teveel stikstof uitstoten. In Nederland ligt de grenswaarde op 0.7 gram per hectare per jaar. In Duitsland ligt de grenswaarde op 100 gram. Dit is zo’n 140 keer zo hoog. Duitsland is een groot land, vandaar dat de gemiddelde uitstoot veel lager is dan in Nederland.

België

In België zijn er ook een hoop boze boeren. In Vlaanderen blokkeerde recent geleden protesterende boeren de snelwegen en werd de minister in haar woonplaats opgezocht. België heeft een groot landbouwsector en relatief klein grondgebied. De grenswaarde in Vlaanderen is 0.0 gram. Er mag dus helemaal geen extra stikstof uitgestoten worden rondom natuurgebieden. Daarnaast besloot de Vlaamse regering veertig veeboerderijen en 120 te sluiten andere boerenbedrijven krijgen een rijwillige uitkoopregeling aangeboden.

Italië

In Italië zit het probleem vooral in de steden. Italië is een enorm autoland daarom is naast landbouw het verkeer een grote factor in de stikstofuitstoot. De Europese Hof heeft daarom in mei Italië nog aangesproken omdat zij zich ‘’systematisch’’ niet aan de stikstofnormen houd.

Meer over stikstof

Wat kan ik zelf doen om de stikstofuitstoot te verminderen?

Pak vaker de fiets of trein

Het helpt echt om stikstof te verminderen door minder vaak de auto te pakken. Dan rijd je stikstofvrij.

Langzamer rijden helpt

Wanneer je 100 rijdt in plaats van 120 of 130 km/u dan kun je voor ongeveer 20 procent minder stikstofuitstoot zorgen.

Eet meer plantaardig en minder dierlijk

Zo kan er minder intensieve veehouderij worden gehouden en daalt ook de uitstoot van ammoniak. Ammoniak is stikstof uit de landbouw.

Een elektrische auto aanschaffen

De stikstofuitstoot van elektrische auto's is 2 keer zo laag als nieuwe auto's op benzine of diesel.

Bron: Rijksoverheid

Forum

Is de stikstofcrisis onzin?

Meer nieuws

Over stikstof

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie