Woningstichtingen zijn volop bezig om hun woningen te voorzien van zonnepanelen. De uitrol van zonnepanelen op huurwoningen groeit verrassend snel en zal de komende jaren sterk toenemen.

Geplaatst op 19 april 2018 door in de categorie Nieuws.

zonnepanelen bijplaatsen

      1393x gezien   2 reacties

80.000 huurwoningen hebben zonnepanelen

Op dit moment heeft 3,5 procent van alle huurwoningen in Nederland zonnepanelen op het dak. Dit houdt ongeveer 80.000 woningen in, wat een stijging van maar liefst 60 procent is ten opzichte van 2017. Op de meeste woningen worden tussen de 4 en 8 zonnepanelen geplaatst. Die zijn goed voor een jaaropbrengst van respectievelijk 1000 kWh en 2000 kWh.

Plaatsen zonnepanelen verdrievoudigen

Uit een recente enquête van CorporatieNL blijkt tevens dat veel woningstichtingen het plaatsen van zonnepanelen op hun woningvoorraad willen verdrievoudigen. Volgens het onderzoek hebben 10 procent van de huurders al “toegang” tot zonnepanelen, maar wil niet elke huurder zonnepanelen op het dak. Vaak omdat er een huurverhoging tegenover staat of de bewoners op korte termijn verhuizen. Voor 17 procent van de woningvoorraad bestaan concrete plannen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Energielabel B in 2021

Alle woningstichtingen bezetten ongeveer 30% van de woningmarkt in Nederland. Hiermee hebben zij dus een enorme invloed op de Parijse klimaatdoelstelling. Alle huurwoningen moeten voor 2021 namelijk voorzien zijn van het energielabel B. Zonnepanelen hebben grote invloed op de duurzaamheid van een woning en zijn relatief goedkoop en eenvoudig te realiseren. Op nieuwbouwwoningen, bestemd voor verhuur, worden daarom al standaard zonnepanelen geplaatst. Deze worden vaak als “excuuspanelen” betiteld, omdat er slechts 2 of 3 zonnepanelen worden geplaatst, terwijl er ruimte is voor veel meer. Bewoners kunnen zelf wel meer zonnepanelen bijplaatsen.

Bron: CorporateNL, HuurdakRevolutie, Energielabel.nl

Duurzame onderwerpen

2 reacties op “Steeds vaker zonnepanelen op huurwoningen”

 1. peter migchels

  Ik woon zelf in een huurhuis, de woningbouw vereniging maakte het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, dus liggen er op het dak van mijn huurwoning zonnepanelen. Waarom niet! En waarom dat nog niet meer mensen doen.
  De servicekosten gaan met ongeveer 20€ omhoog, daar staat tegenover dan de maandelijkse bijdrage aan de energie leverancier omlaag kan, in mijn geval
  met ongeveer 35€.

 2. Alex

  Dat huurders geen zonnepanelen nemen omdat ze gaan verhuizen, vind ik een slap excuus. En de huur hoeft hierdoor ook niet te stijgen. Een woningbouwvereniging kan de panelen plaatsen en dat de kosten gedurende een x-aantal jaren als servicekosten doorberekeken. Dan kunnen nieuwe bewoners kiezen of ze wel of niet een huis met of zonder zonnepanelen wil huren.
  Dat de huurder iets betaald is ook eerlijk, de huurder profiteert van de opbrengst.