Zekeringen van porselein

Meterkasten met porseleinen stoppen dateren van voor 1990 en zijn vaak niet geschikt bij verduurzaming van de woning. Als je overstapt op zonnepanelen, een warmtepomp, elektrisch rijden of elektrisch koken wordt daarom geadviseerd om de gedateerde porseleinen groepenkast te vervangen. Maar lang niet altijd wil de bewoner dit, omdat het een extra kostenpost van 500 tot 1000 euro betekent. Techniek Nederland uit dan ook haar zorgen over deze ontwikkeling en vindt een vervanging van de porseleinen meterkast een absolute must. De oude stoppenkast verhoogt namelijk het risico op brandgevaar en bovendien is deze niet toekomstbestendig voor de groeiende elektrificatie.

Steeds meer elektrische apparatuur

De laatste jaren is ons energievraag enorm toegenomen, omdat we steeds meer elektrische apparaten aansluiten. Daar komt ook nog de enorme groei van zonnepanelen, warmtepompen en oplaadpunten bij. De ouderwetste stoppenkast is simpelweg niet geschikt voor deze elektrificatie en verhoogt het risico op van stroomuitval, kortsluiting en brandgevaar, omdat bijvoorbeeld de oude bedradingen niet geschikt zijn voor de hogere voltages. Een erkend installateur zal daarom altijd adviseren om de meterkast te vernieuwen.

Een veilige meterkast

Een moderne groepenkast met automatische zekeringen is wel geschikt voor apparaten die stroom opwekken, opslaan en terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarnaast is deze ook geschikt voor het aansluiten van randapparatuur die het energieverbruik van de woning in kaart brengen en energiemanagementsystemen om het energieverbruik in de woning te optimaliseren. Bij eventuele overbelasting schakelt een moderne groepenkast automatisch uit, waardoor de veiligheid in de woning beter gewaarborgd is.

Periodieke inspecties stoppenkast

Naast het vervangen van de ouderwetse stoppenkast wil Techniek Nederland ook een verplichting van een periodieke inspectie van de meterkast. Techniek Nederland stelt dat de veiligheid van de meterkast minstens zo belangrijk is als de veiligheid van bijvoorbeeld onze auto. Een APK op de auto is volledig normaal, maar naar de belangrijkste elektrische ruimte is onze woning wordt soms tientallen jaren niet omgekeken. Een onveilige situatie kan desastreuze, levensbedreigende gevolgen hebben en een jaarlijkse inspectie van de meterkast brengt een onveilige situatie op tijd aan het licht.

Meer over de meterkast en aansluiting

  • Jouw feedback
  • 1   7

7 reacties op “Ouderwetse stoppenkast vertraagt energietransitie”

  1. Marcel

    Een groepenkast heeft geen onderhoud nodig zoals een auto, dus die periodieke keuring is echt niet nodig. Wel zou er bij uitbreiding met zonnepanelen. warmtepomp of laadpaal beoordeeld moeten worden of de installatie geschikt is. Deze gebruiken/leveren continu veel vermogen waardoor er bij een slecht contact veel warmte ontstaat. Dit zou geen vraag aan de klant moeten zijn want die kan dat niet beoordelen.

  2. Theodoor Boddeus

    O ja even algemeen: Het is geen “voltage””maar spanning .Stroom wordt niet opgewekt .een spanning wordt opgewekt met als GEVOLG dat er een stroom gaat lopen (Als de stroomkring tenminste is gesloten)
    Theo Bodeus

  3. sunnylover

    Het enige argument is bedrading, waarvan je zou kunnen zeggen dat dit klopt. (als je het over katoen omhulde bedrading hebt dan) Verder is dit artikel flauwekul. Porseleinen smeltzekeringen zijn vaak beter ontworpen dan menige automaat zekering, zeker als het gaat om bevestiging van bedrading binnen de verdeelkasten. En dan het argument van een te hoge spanning? Dat zou maximaal bij de huidige regelgeving 253Volt moeten zijn. Nominale spanning van (VD) installatie draad is 750Volt…
    De vraag is of een APK voor E- installaties in woonhuizen gerechtvaardigd is op het aantal ongelukken die ontstaan in de meterkast. Dan is de conclusie; geen APK voor E-installaties.

  4. Christiaan Boer

    Aan de eerste drie reacties is te lezen dat een oude meterkast met smeltzekeringen de energietransitie NIET vertraagd.
    Ik heb er geen verstand van, dus wil ik graag het eerlijke verhaal lezen.
    In mijn woning zijn twee soorten zekeringen (smelt- én schakelzekeringen) naast elkaar én ‘slimme’ meters voor het meten van afname én teruglevering. Daaruit concludeer ik dat het bericht van de branchevereniging inderdaad “broodje aap” is en alleen bedoeld om de branche meer werk te genereren, terwijl de installatiebedrijven al bijzonder druk zijn door steeds minder vakmensen. Wat doen zij zichzelf en ook de consument toch aan?
    Of zie ik dit verkeerd?

  5. Rogier Thijssen

    Die oude meterkasten met porseleinen stoppen werk nog prima. Het grootste euvel zit hem volgens mij in het telwerk ofwel het raderwerk dat begint te draaien als je stroom afneemt maar ook 1:1 terugdraait als je terug levert. En DAT vinden de leveranciers niet prettig want dat is niet te contrloren

  6. Ben Schuit

    Tja, een ‘moderne’ groepenkast.. ik wilde upgraden maar helaas, je mag niet zelf aan je hoofdzekering zitten.. Overigens is een grotere hindernis dat veel mensen slechts een 25 A hoofdzekering hebben , en probeer maar is een afspraak te maken met je netwerkbeheerder .. Die werpen zoveel problemen op .

Geef een reactie