Waterkracht in Nederland

In Nederland staan 4 waterkrachtcentrales met een totaal vermogen van 36,8 MW. Deze staan in Alphen/Lith, Linne, Maurik en Hagestein. Daarnaast zijn er ook nog een veelvoud aan kleinere watermolens met een vermogen van 0,2 MW. Een andere noemenswaardige centrale dat gebruikt maakt van waterkracht is de getijdencentrale Oosterschelde. Deze is goed voor een vermogen van 1,3 MW. Ondanks dat Nederland een echt waterland is, speelt energieopwek door waterkracht dus niet echt een grote rol.

Waterkracht door burgers

De nog te realiseren waterkrachtcentrale in de rivier De Dinkel is de tweede coöperatieve waterkrachtcentrale in Nederland. De primeur ging in 2015 naar samenwerkende burgers uit Sint-Michielsgestel, die met De Dommel de allereerste coöperatieve waterkrachtcentrale realiseerden. Deze centrale is goed voor het stroomgebruik van 320 huishoudens.

Voor- en nadelen waterkracht

Het grote voordeel van waterkracht is dat deze een continue energielevering garandeert. De centrales hebben bovendien een lange levensduur van 40 jaar en vergen weinig onderhoud. Daartegenover staat dat een waterkrachtcentrale een enorme invloed heeft op ecosystemen en vissterfte veroorzaakt. Dit komt omdat ze energie opwekken door watersnelheid en hoogteverschil. Om dit te realiseren is er altijd een groot stuwmeer nodig.

Vijzelturbine

Volgens energiecoöperatie Duurzaam Sinkgraven heeft de nieuwe waterkrachtcentrale in de rivier de Dinkel hier weinig tot geen last van. De waterkrachtcentrale gebruikt een zogenaamde “reactieturbine” dat energie opwekt door drukverschil voor en achter de turbine. De vijzel komt in beweging door grote hoeveelheden water dat passeert. Een vijzelturbine heeft geen groot stuwmeer nodig. Bovendien worden de vijzel en het bedieningshuis lager geplaatst, waardoor deze de omgeving niet domineert.

Meer over duurzame energie

Vijzelturbine in Wales. Bron: Wikipedia

Bron: Energiecoöperatie Duurzaam Sinkgraven

Geef een reactie