Volgens verschillende onderzoeken wordt er wereldwijd tussen de 30 en 50% van het voedsel verspild. In Nederland belandt ongeveer 14% van de boodschappen ongebruikt in de vuilnisbak. Het is goed om eens te bekijken hoe voedselverspilling tegen te gaan is. Het verspillen kost niet alleen geld, maar ook energie. Daarom wil de overheid de voedselverspilling eind 2015 met 20% verminderd hebben. Als zowel bedrijven en consumenten hierin samenwerken, dan kan dit doel behaald worden.

      14x gezien   0 reacties

Cijfers in Nederland

Nederlandse consumenten gooien ieder jaar zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel weg, dit is ruim 150 euro persoon. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog een zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel.

Welke producten gooien we het vaakst weg?:

  • Melk en melkproducten
  • Brood
  • Groenten
  • Fruit
  • Sauzen, oliën en vetten
Voedselverspilling Food waste

 Foto: Voedselverspilling

Initiatieven

Er lopen al diversie initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Enkele voorbeelden:

  • De Foodbattle is een initiatief waarin 2000 deelnemers 3 weken lang proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dit geeft waardevolle inzichten in hoe mensen voedsel aankopen, bereiden en bewaren.
  • Een ander initiatief is Tas-Toe. Zij gaan voedselverspilling tegen in de horeca. Het eten dat je niet op-krijgt bij Tas-toe restaurants, gaat in een zogenaamde Tas-Toe mee naar huis. Dit maakt het gebruik van de doggybag normaal en zet schaamte om in een compliment aan de kok.
  • Op de website Kliekipedia.nl kan iedereen inspiratie opdoen om van kliekjes iets lekkers te maken. De website biedt inspiratie, informatie, tips en recepten om verspilling terug te dringen.

Tips voor minder verspilling/

Zonder deze initiatieven kunt u zelf ook veel doen om voedselverspilling tegen te gaan. Om u op weg te helpen vindt u hier een aantal tips.

  1. Kijk wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen.
  2. Maak een boodschappenlijst.
  3. Koop verse producten niet te ver van te voren.
  4. Let op de hoeveelheden die je kookt.
  5. Zorg voor een voorraadje lang houdbare producten: die kun je gebruiken om te koken met restjes.
  6. Zet je koelkast op 4 graden, dat is een goede temperatuur om producten te bewaren.
  7. Bewaar restjes in een goed afgesloten bakje, dan bederven ze minder snel.