Waterstofnet

De Gasunie kreeg afgelopen juni al de opdracht van Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius om een waterstofnet te ontwikkelen. De geschatte investeringskosten van 1,5 miljard euro moet het gasbedrijf wel zelf ophoesten. Het kabinet dekt alleen het zogenaamde vollooprisico en reserveert hiervoor 750 miljoen euro. De Gasunie moet de investering daarna zelf terugverdienen als het waterstofnet er eenmaal is. Het kabinet dekt wel nog de onrendabele top, wat neerkomt op zo’n 35 miljoen euro.

Warmtenet Zuid-Holland

Naast een waterstofnet, zet het kabinet ook in op het ontwikkelen van een warmtenet. Onder de naam Warmtelinq, gaat de Gasunie ook hiermee aan de slag. Het bedrijf investeert zo’n 511 miljoen euro om duurzame warmte vanuit de Rotterdamse haven naar Zuid-Hollandse huishoudens te brengen, via een nog te realiseren warmtenet. Het kabinet dekt met 427 miljoen euro een deel van de investeringskosten.

Opslag van waterstof

De Gasunie maakte daarnaast bekend bezig te zijn met een demonstratieproject voor de opslag van waterstof. Uiteindelijk moet dit leiden tot 4 opslaglocaties voor waterstof, klaar voor gebruik in 2030. Voor de opslag van waterstof worden 4 zoutcavernes leeg gemaakt. Het demonstratieproject moet bewijzen dat waterstof veilig opgeslagen kan worden in zoutcavernes. Dit project kost naar schatting 511 miljoen euro.

Productie groene waterstof

Ook gaat de Gasunie, samen met andere gasbedrijven en TNO experimenteren met groene waterstofproductie. Hiervoor gebruikt men het bestaande olie- en gasplatform Q13-A. De duurzaam opgewekte elektriciteit uit bestaande en nog te bouwen windparken op zee vormen de basis voor de groene waterstofproductie. Het project moet bewijzen dat de waterstof via het bestaande gasnet in de Noordzee naar wal kan worden gebracht.  Het kabinet ondersteunt ook dit project met een investering van 3,6 miljoen euro.

Waterstofnet in provincie Zeeland

De Gasunie ontwikkelt samen met North Sea Port de komende jaren in de provincie Zeeland een regionaal waterstofnet. De partijen sloten afgelopen weekend samen een overeenkomst om het regionale waterstofnet al in 2025 in gebruik te nemen. Het project met de naam Hydrogen Delta Netwerk NL wordt in 2027 op het landelijke waterstofnet aangesloten.

Meer over waterstof

Bron: Rijksoverheid, Gasunie, TNO

Geef een reactie