Introductie importheffing

In 2013 stelde de Europese Commissie (EC) een importheffing in op zonnepanelen van Chinese makelij. Omdat de Chinese zonnepanelen voor een groot deel geproduceerd worden met behulp van overheidssubsidie werden de panelen tegen dumpprijzen aangeboden op de Europese markt. Om de Europese fabrikanten te beschermen werd daarom besloten om de Minimum Import Prijs (MIP) in te stellen voor Chinese zonnepanelen. Nu de handelsbarrière eind 2015 afloopt ontstaat er een nieuwe discussie over de importheffing.

Workers at a Suntech plant in Wuxi last month.

Foto: Zonnepanelen uit China

Tegenstanders importheffing

Zes Europese verkopers van zonnepanelen hebben begin augustus een verzoek ingediend bij Eurocommissaris voor Handel, Cecilia Malmström, om de MIP gewoon te laten aflopen. Bij de introductie van de MIP leidde de heffing van de één op de andere dag tot een prijstoename van 30%. Dit had enorme gevolgen voor Europese verkopers van Chinese zonnepanelen. Om de fragiele Europese sector niet nog meer schade toe te brengen wordt nu een beroep gedaan op de Europese Commissie. Ook is de lagere prijs van Chinese zonnepanelen volgens de verkopers gunstig om Europa te vergroenen en de strijd tegen klimaatverandering te bevorderen.

Voorstanders importheffing

Een tiental Europese fabrikanten van zonnepanelen hebben de Europese Commissie officieel gevraagd om een nieuw onderzoek te doen naar het dumpen van Chinese zonnepanelen op de Europese markt. Op deze manier hopen de fabrikanten de termijn van de importheffing te verlengen tot eind 2016. EU ProSun behartigt de belangen van de fabrikanten en heeft het haar primaire taak gemaakt om de MIP te verlengen.  De belangenbehartiger stelt dat de gevolgen voor de gehele Europese zonnepanelensector anders niet zijn te overzien. Volgens EU ProSun was de Europese krimp in het verkopen van zonnepanelen al voor de importheffing ingezet en is dit niet te wijten aan de introductie van de MIP, zoals de verkopers van Chinese zonnepanelen stellen.

Voor verlenging van de handelsbarrière is het nodig dat minimaal 25% van de Europese fabrikanten een nieuw onderzoek aanvraagt.

Update: 28 september 2015

Een groep van 21 brancheverenigingen heeft in een brief aan Brussel, opgeroepen om de importheffingen op zonnepanelen van Chinese makelij af te schaffen. Hiermee reageren de brancheverenigingen op het nieuwe onderzoek dat is aangevraagd door Europese producenten van zonnepanelen, onder leiding van het Duitse SolarWorld. Als de Europese Commissie besluit om een nieuw onderzoek in te stellen, blijven de importheffingen van kracht. De 21 brancheverenigingen zijn afkomstig uit 19 landen. Nederland is hierin niet vertegenwoordigd.

Wat vindt u van de importheffing? 

Discussieer mee!

Geef een reactie