Einde toestroom goedkope producten

Daarmee moet een einde komen aan de toestroom van goedkope, zwaar gesubsidieerde producten naar Europa. De heffing gaat per direct in en geldt in ieder geval voor 6 maanden met een eventuele verlenging naar 5 jaar. Volgens de EU lijden Europese producenten ''aanmerkelijke schade'' door de Chinese prijsdumping, waarbij het glas onder de kostprijs op de markt wordt gebracht. Het instellen van de invoerheffing is een eerste gevolg van een onderzoek dat Brussel in februari begon na klachten van Europese producenten die samen goed zijn voor een kwart van de Europese markt.

Die markt heeft volgens de EU een omvang van minder dan 200 miljoen euro. Chinese producenten voerden hun marktaandeel volgens Brussel op van 6,2 procent in 2009 naar 28,8 procent in 2012.

Zes maanden

De overheden van de EU-lidstaten hebben zes maanden de tijd om te beslissen om de voorgestelde tijdelijke heffingen, die tussen 17,1 en 42,1 procent komen te liggen, vast te leggen voor vijf jaar. De tarieven kunnen nog wijzigen als ze voor langere tijd worden ingevoerd. Gedurende het onderzoek sloot de EU een voorlopige overeenkomst met de Chinese overheid over een minimumprijs en een volumelimiet voor de zonnepanelen die vanuit het land worden geëxporteerd. Desondanks wordt Zhejiang Jiafu Glass het maximumtarief opgelegd en kan Xinyi PV Products een heffing van 39,3 procent tegemoet zien.

Minimumprijs

De importheffing op glas voor zonnepanelen komt nadat onlangs een veel groter conflict over Chinese zonnepanelen was opgelost. In augustus kwamen de EU en China na een jarenlange ruzie overeen dat er een minimumprijs voor zonnepanelen zou komen.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie