Powerwall van Tesla

De Powerwall van Tesla komt na de zomer in een versie van 7  of 10 kWh op de markt. De ruim 100 kilogram wegende accu heeft een futuristische uitstraling en zal een prijskaartje van rond de 3000 euro krijgen. Het doel van de accu is om huishoudens onafhankelijk te maken van het elektriciteitsnetwerk. Zo springt de accu bij als er niet voldoende stroom wordt opgewekt of er een stroomstoring op het netwerk is. Het voor Tesla een veelbelovende, eerste stap buiten de auto-industrie.

Tesla Powerwall thuisbatterij zwart

 Foto: Tesla Powerwall

MyReserve-accu van BMW

Nadat Tesla bekent maakte met een thuisaccu te komen kwam ook autofabrikant BMW met de mededeling een thuisaccu te gaan produceren. De accu van BMW zal de naam MyReserve gaan dragen.  BMW wil de accu al in de komende maand op de markt brengen, maar heeft de specificaties van de MyReserve-accu nog niet bekend gemaakt. De productie van de accu is in handen van zonnepanelenproducent SolarWatt.

Verandering in de energiewereld

Op dit moment zijn de Powerwall en de MyReserve voor Nederlandse particulieren financieel nog niet interessant. De investering wordt bij de huidige energieprijzen simpelweg niet terugverdiend. Zeker niet als de salderingsregeling gehandhaafd blijft. Dat grote bedrijven als BMW en Tesla investeren in thuisaccu’s geeft aan dat de energiewereld aan de vooravond van grote veranderingen staat.

Bron: HP de Tijd, Bright

6 reacties op “Strijd om eerste thuisaccu voor energieopslag barst los”

 1. Pacito

  Een accu zoals die nu is heeft geen enkele zin. Het probleem zit niet in ‘s avonds of ‘s nachts gebruiken wat je overdag hebt opgewekt, het probleem is dat je van oktober tot half maart de elektriciteit zou moeten kunnen gebruiken die je in de andere maanden als overschot hebt opgebouwd. Ik kom in die tijd 1300 kWh tekort. Daarbij loopt een accu ook nog eens vanzelf leeg.

 2. Donald Nobel

  U heeft er tenminste goed over nagedacht. Idd: Met de huidige prijzen en opslagcapaciteit wordt het nooit rendabel.

  Ik heb 20 panelen en met een mooie zomerdag kan ik maximaal 30 KW opwekken. Wat heb ik dan aan een accu met een opslag van 10 KW? Mijn gemiddelde dagverbruik is 10 KW. Ik ben als vutter, inmiddels AOW-er, veel weg, minstens 90 dagen per jaar. Dan wordt het helemaal onmogelijk om met een accu rendement te behalen. Het zou kunnen werken als je volledig elektrisch auto rijdt. Je zou dan ‘s-nachts kunnen opladen

 3. Rob Scholtens

  De produktie van deze accu’s geeft ook co2 uitstoot, en kost misschien ook zeldzame delfstoffen, hoeveel vermindering van co2 uitstoot hou je dan over als je dat aftrekt van de vermindering van co2 uitstoot door zonnepanelen?

 4. Bernard

  hier moet toch de overheid meer subsidie investeren om het overschot aan energie in de zomermaanden op een goede manier
  om te zetten in bv waterstofgas . dit is nu nog niet rendabel [45%] maar wat er in de toekomst uit te halen valt zal de tijd leren.
  beter hierin investeren , dan kostbare achterhaalde windenergie op zee. zoals nu alleen al om de Brussel quota te halen in 2020.
  eigen opslag is echt uit den boze. dit verdien je nooit terug ; denk alleen maar eens aan vervanging van accu,s na 5jaar !
  minister Kamp heeft hier een gigantisch probleem , en ik hoop dat hij de kleinschalige energie opwekkers met kleine installaties
  niet zal benadelen ,voor de GROTE CONCERNS .
  PS .. we hebben in NL. niet de contracten zoals in Spanje,Frankrijk,Duitsland, Belgie die voorheen gebruikelijk waren, en
  dus in NL alleen maar eigen gebruik verrekend; overschot 0,06 € per Kwh hier kun je niet voor investeren . Kamp hiervan Nota.!

 5. Frans van Woerkom

  Nu we nog zonder prijsverschil kunnen salderen, hebben we geen eigen opslag nodig. Maar stel dat we elektriciteit moeten kopen voor €0,23 en maar €0,09 terugkrijgen, dan kun je met de gegevens uit een slimme meter het effect van een accu op je kosten simuleren. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af en van de jaarproductie van je panelen en je jaarverbruik. Mijn panelen wekken per jaar ongeveer 3400kWh op. Ik gebruik ongeveer 2500kWh. Op mijn slimme meter was dat 1800kWh verbruik en 2700kWh teruglevering.

  Zonder saldering en bij de tarieven van 23 en 9 cent zou ik €170,00 moeten bijbetalen ondanks dat ik meer teruglever dan ik verbruik. Met een accu van 7kWh zakt dat dramatisch naar €20,00. Het vergroten van de accu levert verder niet veel op. Pas bij een accu van 650kWh hoef ik niets meer van het net te kopen en krijg ik mijn 900kWh teveel opgewekte elektriciteit helemaal uitbetaald voor €81,00. Pas dan ben ik eigenlijk geheel onafhankelijk van het net, maar we hebben het dan wel over een kleine honderd Tesla Powerwalls van $3000 per stuk.

  Overigens kwam diezelfde 650kWh ook al uit een veel simpeler vergelijking van geschatte maandopbrengst van mijn zonnepanelen met geschat maandverbruik. Je hebt domweg een kwart van je jaarverbruik aan opslag nodig om de winter door te komen.

 6. Jolanda

  Hier zou best meer prioriteit aan gesteld moeten worden. Nu blijf je bij elk project afhankelijk van de energiebedrijven, omdat je energie afneemt op momenten dat niks geproduceerd wordt. D.m.v. een accu kunnen we veel onafhankelijker worden

Geef een reactie