Breakthrough Agenda

De eerste week van de klimaattop in Glasgow leverde al wel wat concrete afspraken op. Zo tekenden 40 wereldleiders de Breakthrough Agenda. Deze groep landen is goed voor meer dan 70% van de wereldeconomie. In deze “doorbraakagenda” staan belangrijke plannen beschreven voor de transitie naar groene energie, met als doel om waterstof in te zetten binnen de energietransitie.

Ontbossing stopt per 2030

Een andere belangrijke, en grote beslissing is die van het stoppen met ontbossing. De beste Co2 machine blijft nog altijd de boom, maar wij kappen er zo’n 500 van per seconde, wat neer komt op maar liefst 15 miljard bomen per jaar. Vooral om ruimte te maken voor veestapels en palmolie- en sojaplantages. Op de Klimaattop kwamen 100 landen tot een akkoord om te stoppen met ontbossing vanaf 2030, zij vertegenwoordigen 80% van het beboste gebied in de wereld.

Investeren in fossiele energie

De G20 wereldleiders en 25 landen en publieke instituten gaan vanaf 2022 stoppen met hun investeringen in fossiele energie. Het vrijgekomen geld gaat in het vervolg naar schone energieprojecten. Zij tekenden het akkoord onder de naam The Global Coal to Clean Power Transition. Nederland tekende dit akkoord in eerste instantie niet, maar gaf vandaag alsnog haar instemming op de klimaattop.

Klimaatdoelen en arme landen

India en Brazilië scherpten al hun klimaatdoelen aan tijdens de klimaattop, waar ook werd gesproken over het uittrekken van meer geld voor armere landen als ondersteuning van de transitie naar schone energie. Zuid-Afrika tekende zelfs al een lange termijn overeenkomst met Frankrijk, Duitsland, Engeland en de VS.

Klimaatmars Amsterdam

Afgelopen zaterdag liepen zo’n 40.000 mensen mee in de klimaatmars in Amsterdam. Vooral jongeren vinden dat de politiek maar blijft praten, maar veel te weinig daadkracht toont. De afspraken uit de eerste week van de klimaattop in Glasgow bieden wel hoop. Zo berekende instituten dat de genoemde maatregelen leiden tot een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,8 graad. Wordt vervolgd!

Meer over de energietransitie

Bron: COP26

Geef een reactie