Afbouw salderingsregeling

Met een thuisbatterij kan door zonnepanelen overtollige opgewekte zonne-energie opgeslagen worden en in de avond of op bewolkte dagen worden gebruikt. Een thuisbatterij is in verschillende formaten verkrijgbaar, sommigen zelfs niet groter dan een nachtkastje. Op dit moment is er geen financiële prikkel om een thuisbatterij aan te schaffen doordat eigenaren van zonnepanelen op dit moment geld terug krijgen voor de opgewekte stroom dat niet wordt gebruikt. Maar dat gaat veranderen, vanaf 2025 krijgen eigenaren van zonnepanelen steeds minder terug voor de eigen opgewekte energie. Het kan zo zijn dat een thuisbatterij dan plotseling wél voordelig is om aan te schaffen

Matige interesse in een thuisbatterij

Zonneplan deed recent een onderzoek naar hoeveel mensen interesse hebben in een thuisbatterij. Uit het onderzoek bleek dat ongeveer één derde van de 2000 ondervraagden van plan is binnen één tot vijf jaar een thuisbatterij aan te schaffen. Ongeveer 11 procent denkt eraan om binnen tien jaar een thuisbatterij aan te schaffen. Volgens Zonneplan is een degelijke thuisbatterij niet goedkoop en zit rond de 6000 euro.

Voordeel van thuisbatterij

De kosten laten van een thuisbatterij zich terugverdienen zodra de salderingsregeling niet meer geldig is. De kosten van een thuisbatterij zou met ongeveer drie jaar meer geld hebben bespaard dan dat het heeft gekost. De thuisbatterij kan nu ook geld besparen voor mensen met een variabel energiecontract. Dat houdt in dat mensen met of zonder zonnepanelen de thuisbatterij kunnen opladen wanneer stroom het goedkoopst is om vervolgens de stroom te kunnen gebruiken op de duurste momenten van de dag. Met een thuisbatterij is de eigenaar van of zonder zonnepanelen de baas over zijn eigen stroomgebruik.

Bron: Zonneplan

De slimme thuisbatterij
Meer nieuws over energieopslag

Geef een reactie