- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 5 maanden geleden door Jeroen schreurs.
-
AuteurBerichten
-
1 maart 2023 om 16:02 #141617
Kort en bondig de gemeente doet moeilijk over zonnepanelen aan een zijgevel.
Ze zien liever nog een stuk landbouwgrond verdwijnen dan dat er nutteloze ruimte wordt gebruikt.
De overheid werkt de energie transitie tegen12 april 2023 om 16:12 #141779Is dat niet wat kort door de bocht? Wat is de reden dat de gemeente de gevelzonnepanelen niet toestaat? Kan deze voor schittering zorgen van tegemoetkomende verkeer bijvoorbeeld? Het kan trouwens ook best zijn dat omliggende bewoners hier last van zouden kunnen krijgen.
12 april 2023 om 20:52 #141782Hallo @mortyr
glasvlies gevels hebben hetzelfde effect qua schittering. Dus i.p.v. “blinde” glaspanelen zouden daar waar geen ramen zitten zonnepanelen kunnen zitten.
Ook ramen van een gewoon huis geven schitteringen.
Hoop je vraag te hebben beantwoord.
groet
6 mei 2023 om 10:49 #142090Het is begrijpelijk dat er discussie is over het plaatsen van zonnepanelen aan een zijgevel en dat de gemeente hierin een rol speelt. Het is belangrijk om te weten wat de reden is waarom de gemeente deze zonnepanelen niet toestaat. In sommige gevallen kan dit te maken hebben met de schittering die de panelen veroorzaken, bijvoorbeeld voor tegemoetkomend verkeer of voor omwonenden.
Er zijn echter ook alternatieven mogelijk, zoals het plaatsen van zonnepanelen op locaties waar geen ramen zijn of waar geen schittering kan ontstaan. Het is dus van belang om te kijken naar de specifieke situatie en te overleggen met de gemeente over mogelijke oplossingen.
Daarnaast wil ik graag benadrukken dat het plaatsen van zonnepanelen aan een gevel niet altijd de meest efficiënte oplossing is. Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden op het dak en andere plekken op het terrein waar de panelen meer zonlicht kunnen ontvangen en daarmee meer energie kunnen opwekken.
Je moet namelijk voor de hellingshoek en alle andere zonnepanelen variabelen die zorgen voor de meeste geoptimaliseerde werking. Over de hellingshoek en alles wat daar bij komt kijken heb ik een blog gemaakt op onze website: alles over de ideale hoek zonnepanelen
21 juni 2023 om 14:55 #143166Of het kort door de bocht is, denk het niet, voegt het wat toe aan de vraag, denk het niet.
Helaas doen gemeentes wel vaker moeilijk voor panelen aan de gevel, het is heel vaak de welstandscommissie die een negatief advies geeft. Zeker als de panelen vanaf de straatzijde zichtbaar zijn. En dat kan ik ook wel begrijpen, of ik het er mee eens ben is wat anders.
Dan de opmerking over opbrengst, als jij kiest voor panelen tegen de gevel, zul je in de zomer een lagere opbrengst hebben, en in de winter een hogere opbrengst, dit heeft te maken met de stand van de zon. In de zomer heeft het het voordeel dat je niet het maximaal vermogen het net opstuurt, en in de winter verbruik je overdag minder van het net en bespaar je fossiele energie.
Dus het is maar vanuit welk punt je kijkt naar het plaatsen van zonnepanelen. En hier zal ook het afwijzen van de gemeente mee te maken hebben, we zijn het niet gewend, het is goed zichtbaar, dus verstoort een straatbeeld. En wet en regelgeving zijn hier niet echt voor ingesteld. Dus bij afwijzing heel goed kijken naar de motivatie of reden. En onderbouw je bezwaar goed ook met technische gegevens over bevestiging en doelmatigheid van de panelen. Verder veel succes met de aanvraag.Mss een ander alternatief, kunnen ze niet als afdak gelegd worden in de tuin, geeft het hele jaar door ook nog een redelijk remdement
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.