- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 10 maanden geleden door Geleenzon.
-
AuteurBerichten
-
24 oktober 2022 om 13:34 #139115
Wij verwarmen onze woning al 4 jaar met airco’s,dat bevalt ons prima.
Het grote voordeel is dat wij de benodigde energie zelf opwekken met zonnepanelen (20 stuks)
Het nadeel is dat het confectie warmte is en geeft een bepaalde luchtstroom in huis.
Stralingswarmte warmte van bv radiatoren of kachel word ervaren als behagelijker.
Het gas verbruik is nu op jaarbasis nog geen 100m3 dit is alleen voor warmwater.
Een ander nadeel van de airco’s is dat als de buiten temperatuur onder de -10 graden Celsius komt heeft de airco er moeite mee om het op temperatuur te houden.
Mocht dat het geval zijn kunnen wij terug vallen op de pelletkachel maar de prijs van de pellets gaan momenteel ook door het dak heen.
Overigens hebben wij op 3 etages een aico hangen waar wij op de slaapkamers alleen gebruik maken als de temperatuur extreem koud of te heet is.
Kortom de investeringen die wij de afgelopen jaren gedaan hebben werpen nu hun vruchten af.
Zie bijgevoegd bestand betreffende gebruik.
2 pers huishouden , hoekhuis totaal 135 m2 bouwjaar 1973.Bijlagen:
Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.25 oktober 2022 om 21:17 #139129Misschien dat iemand hier iets aan heeft
26 oktober 2022 om 06:48 #139132Is er ook ergens een optimum tot welke temp. het efficiënt is (obv kosten) om met Airco of je standaard gas cv te verwarmen.
@henk geeft al aan dat de airco het moeilijk heeft bij -10.
Maar kan best dat het dus al eerder interessant is om over te gaan op je normale cv die iedereen toch gewoon in huis heeft.
(bijv. Bij 0 graden ofzo).
De meeste mensen hebben toch nog gewoon een cv in huis op dit moment.
(zij vraagje heeft een “normale” warmte pomp het ook moeilijk bij temperaturen onder de -10 of/waarom kan die dat wel)
Bedankt.26 oktober 2022 om 11:18 #139138Vraag: wij , 2 gepensioneerden ,hebben nu een maand een Daykin room airconditioner ( R32 split serie). Tevens hebben we 7 zonnepanelen. We zijn aan het uitvogelen wat het meest efficiënt in gebruik is , CV en/of airco. Cv is op handbediening en ‚s nachts uit. Ons huis is prima geïsoleerd en koelt ‚s nachts weinig af tot 19/20 gr. ‚s Middags tegen 5 uur hebben we een houtkacheltje,geperst hout, die we tot 20.00 uur gebruiken. s Morgens zet ik de airco aan en als de kamertemperatuur aangenaam is dan zet ik de cv aan. Zodra dat het geval is gaat de airco weer uit.
Is dit een goede manier van handelen?26 oktober 2022 om 12:29 #139139Afgelopen zomer 3 Mitsubishi units laten plaatsen, en een heerlijke zomer gehad.
De CV verwarming is nu hoofdzakelijk voor warm water, en om de vloerverwarming even mee te laten draaien.
De rest van de dag draaien we op de airco(s), via een timer.
In hoofdzaak verwarmen we alleen de beneden verdieping.
Slaapkamers zijn onverwarmd, en hoeven alleen bij te springen bij extreme kou.
De badkamer heeft een elektrische verwarming, die ook op een timer werkt.
Het huis is behoorlijk geisoleerd, heeft dubbel glas, maar geen HR plussen.
Komende winter hopen we voordeel te behalen, door op deze manier te verwarmen.26 oktober 2022 om 15:03 #139140Zou ook wel eens willen weten wat het optimum is, rekening houdend met opbrengst zonnepanelen, prijsplafond en max stroom en gas verbruik dat binnen het plafond valt.
Wanneer is met gas en wanneer is met stroom (warmtepomp) verwarmen goedkoper?Hoe zit dat eigenlijk met het prijs plafond dat in januari ingaat, gaat het plafond over een contract jaar of een fysiek jaar (mijn contract jaar begint en eindigt in augustus).
Dus stroom en gas dat ik nu verbruik, valt dit al onder het prijs plafond of niet, dus hoe gaat mijn jaar afrekening in augustus 2023 eruit zien?En hoe gaan ze om met de stroom die ik tot januari opwek, verrekenen (salderen) ze dat in de jaar afrekening, en zo ja over het gemiddeld tarief of het flex contract stroom tarief (dat meermaals per jaar zal veranderen) of het prijsplafond ?
En wat als je overstapt neem ik de opgewekte stroom dan mee?Erg onduidelijk alles!
26 oktober 2022 om 19:44 #139141Ik heb afgelopen maart 12 zonnepanelen en airco aangeschaft.
Airco kon eenvoudig en snel geplaatst worden en de kosten zijn te overzien en je sluit het aan op een normaal stopcontact.
Het is een split airco geworden met een binnen-unit op woon en op slaap verdieping.Mijn huis is niet echt koud, met de zon op de ramen is er in de winter nauwelijks verwarming nodig.
Is het wat killer dat ga ik de airco gebruiken om te verwarmen.
Met een S.C.O.P. factor van 4.7 en met wat zonne-energie moet dit goedkoper zijn lukken dan een CV-ketel stoken van 25 jaar oud.
Voor warm water gebruikte ik al een elektrische boiler omdat ik de CV ketel erg oncomfortabel vond. (hoge tap-drempel)Zonder de CV mis dan wel de vloerverwarming in woon en slaap verdieping.
Een vloerverwarming is wel geschikt in combinatie met een warmtepomp.
Mogelijk dat er moment komt dat ik de oude CV ketel nog eens ga vervangen door een Hybride Warmtepomp maar dan niet in combinatie met gas maar met elektra.Op de killere dagen afgelopen maart/april de woonkamer verwarmen met de airco, ging naar volle tevredenheid.
De ruimte is in korte tijd op temperatuur te brengen.
De gemiddelde opbrengst van de panelen bleek voldoende om airco van energie te voorzien.
Over zware winterse omstandigheden met weinig zon kan ik nog niet oordelen.
Mogelijk is de warme capaciteit dan onvoldoende of wordt het elektrisch te duur.
We gaan het deze winter meemaken!26 oktober 2022 om 20:35 #139143Sinds vorige zomer zelf 2 airco’s van LG opgehangen via bedrijf op gas laten zetten. Deze zijn programmeerbaar op temperatuur en tijd. De unit in de woonkamer gaat in de ochtend een half uurtje aan om het huis op te warmen. Meestal zijn we binnen en uur de deur uit om te werken. De andere unit hangt op een slaapkamer en gaat alleen aan voor te koelen of bij heel koud weer. Tegen 17:00uur gaat de unit in de kamer weer aan tot 22:30 uur. Meestal blijft het lang genoeg warm tot bedtijd. In de weekenden staat hij van 9:00 uur tot 23:30 uur aan. De unit in de kamer heeft in 16 maanden tijd 700kwh gebruik. De unit in de slaapkamer 300kwh.
Verwarmen met stroom is in principe duurder dan met gas maar aangezien wij 24 zonnepanelen hebben en de energie slurpende Jacuzzi de deur uit hebben gedaan houden we haast 2000KWH stroom over. Om die te benutten nu ook nog twee 2de hands 10 liter boilertjes geplaats voor warm water in de keuken en de wastafel.
Nadeel van het verwarmen met de airco is dat de badkamer niet aangenaam warm is. Tijdelijk werken we daar met een ( geschikte) elektrische kachel maar Wellicht dat we hier volgend voorjaar een elektrische vloerverwarming gaan leggen.
Het gasverbruik is van 1200m3 terug naar 350m3 er moet tenslotte toch gedoucht worden en we koken nog op gas.
De CV hangt er nog voor het douchen en als back-up verwarming. De thermostaat staat ingesteld op 15 graden voor het geval de buitentemperatuur een keer echt ver onder nul gaat. Al met al een flinke besparing. Maar mezelf niet helemaal rijk rekenen want de investering van de airco’s en boilers moeten ook afgeschreven worden. Toch levert het nog een besparing op van €50 per maand.
Let wel! nog contract t/m 2024 en afwachten wat er gaat gebeuren met salderen. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.