3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #129114
  Bert
  Deelnemer
   @e-bekkemalive-nl

   Goedemiddag,

   Sinds kort zijn we overgegaan van een 1 fase naar 3 fasen aansluiting. Daarbij is de slimme meter ook vervangen door een 3 fasen meter (ZIV 5CTA3BCE000AAD0 ).
   Sinds die tijd geeft Toon (eneco) aan dat er energie verbruikt wordt, zelfs wanneer we meer opwekken dan we verbruiken. Dit viel ons direct op omdat we overdag vrijwel niets verbruiken, en de zonnepanelen dit snel overtreffen. Maar we zien nu constant waarden rond de 200W in gebruik. Met de 1 fase aansluiting gaf Toon “0 kWh” aan wanneer we meer opwekten dan dan we verbruikten.

   Wie kan ons helpen dit raadsel op te lossen. Want zowel met Eneco als Enexis komen wij er niet uit.
   Wel hebben we een aantal interessante bevindingen gedaan die we graag met jullie delen in de hoop daar verder mee te komen.

   ENECO
   – Volgens Eneco moeten we hiervoor “Zon op Toon” (€ 199,-) voor aanschaffen.
   Flauwekul volgens ons. Wij hoeven namelijk helemaal niet te zien wat we terugleveren. Maar willen ook niet zien dat we toch verbruiken wanneer we (meer!) terugleveren.

   ENEXIS
   – Volgens Enexis geeft de meter niet per fase terug aan de P1 aansluiting. De waarden die de P1 terug geeft zal de opsomming zijn van alle 3 de fasen.

   Hoe kan dit dan zo zijn?

   Op de meter zien we duidelijk een teruglevering:
   Meter

   Op Toon zien we de gehele dag verbruik:
   Toon

   Onze panelen leveren vandaag:
   Panelen

   Kortom… je zal toch denken dat Toon het grootste gedeelte van de dag, al dan niet de gehele tijd dat de zon flink schijnt, 0 kWh aan zou moeten geven.

   Momenteel hebben we 2 van de 3 fasen in gebruik. Op de ene fase zit een waterkoker en op de andere een oven.
   Bij het inschakelen van de waterkoker zien we niets veranderen op Toon.
   Bij het inschakelen van de oven piekt Toon direct (2000+W).

   Dit doet ons toch sterk vermoeden dat de teruglevering van de zonnepanelen plaatsvindt op de fase waarop ook de waterkoker is aangesloten (en het elkaar opheft) en de oven het dus vanaf het stroomnet moet halen.
   Maar dat zal dan betekenen dat Toon de waarden:

   • of afzonderlijk per fase van elkaar meet?
   • of alleen het verbruik meet en geen rekening houdt met de teruglevering?
   • of maar één fase meet? (alleen die waarop de oven zit) *

   * Ik zal na zonsondergang de waterkoker ook nog eens inschakelen om te zien of Toon het dan wel aangeeft. Dit om het laatste puntje uit te sluiten.

   Wat wij graag terug willen zien op Toon is het verbruik op “0 kWh” bij meer teruglevering. We hoeven dus geen teruglevering te zien op Toon. Op dit moment zien we ‘valse’ data.

   Wie o wie heeft kennis van dit systeem.
   Kan dit met de meter te maken hebben, leest toon verkeerde data uit, wordt de data verkeerd verwerkt… etc…?

   De meter schijnt ook een vrij nieuw type te zijn: ZIV 5CTA3BCE000AAD0

   #130168
   sunnylover
   Deelnemer
    @sunnylover

    Eneco kan gelijk hebben omdat de P1 poort waar Toon zit aangesloten een bericht (telegram) stuurt van de waarden van het verbruiks-telwerk én een aparte waarde voor het terug-lever-telwerk. Jouw Toon is alleen geschikt om het deel van het bericht via p1 te verwerken van de verbruiksteller. Eneco geeft terecht aan dat je ¨Zon op Toon¨ nodig hebt die deze telegram van de teruglevering die via P1 naar Toon wordt verzonden wel kan verwerken / begrijpen.

    Maar misschien kun je het probleem oplossen door de stekker uit de P1 poort te verwijderen daarna de stekker van de meetmodule in de meterkast en daarna een volledige fabrieks-reset van Toon uit te voeren. (je verliest wel al je opgeslagen info) en daarna de stekker weer in de P1 poort te steken en de stekker weer in het stopcontact. Omdat Toon zich heeft ingesteld op het uitlezen van een 1 fase meter zou daar het probleem van het niet goed weergeven van het werkelijke verbruik ook nog kunnen liggen. Je hebt Toon waarschijnlijk zonder reset van een 1 fase in een 3 fasennmeter ingeplugd? Maar ondanks een reset, zul je met je huidige type Toon dus niet kunnen uitlezen wat je hebt teruggeleverd.

    Kortom: Toon leest het telegram via P1 niet goed uit omdat Toon nu ineens een ander type telegram moet verwerken uit een 3 fasenmeter.

    #130169
    sunnylover
    Deelnemer
     @sunnylover

     Link naar volledige gebruiksaanwijzing van ¨Toon¨ energie module.
     https://www.eneco.nl/klantenservice/producten-diensten/toon/gebruiken/handleiding/ (mei 2021)

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.