- Dit onderwerp bevat 10 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 maanden, 2 weken geleden door ron.
-
AuteurBerichten
-
2 augustus 2023 om 13:19 #145361
Hallo allemaal,
Als ik beter in een ander onderdeel van het forum kan posten hoor ik het graag!
Net iets meer dan drie jaar geleden hebben we de eerste stap gezet en 29 zonnepanelen op het dak laten leggen (afgelopen maand de hele installatie terugverdiend) en een maand of wat geleden zijn we de volgende stap gaan zetten: er is een pellet CV installatie en een zonneboiler met drie collectoren bij gekomen.
Toen ik jaren geleden hier mee begon was ik in gesprek met iemand die het zou leveren en met hem besproken dat ik het via een app gekoppeld wilde hebben, de pellet CV installatie staat namelijk in de hal achter ons huis en ik wil via mijn telefoon kunnen zien hoe het er voor staat.
Lang verhaal kort: die leverancier is het uiteindelijk niet geworden en degene die het wel is geworden kwam met de zonneboiler optie er bij. Alleen heeft die te weinig ervaring met het koppelen via de app. Helaas heb ik niet goed doorgevraagd voor ik akkoord ging dus ben ik met de spullen die er staan bezig om een oplossing te vinden.
Ik zou graag willen dat de vier warmte bronnen die ik nu ter beschikking heb (zonneboiler, pellet CV, overschot uit zonnepanelen en tot slot de gas CV ketel die er nog hangt) zo slim mogelijk worden ingezet om warm water te leveren.
Het buffervat van 400 liter wil ik het liefst door de zonneboiler verwarmen, als dat niet lukt wil ik een keuze kunnen maken uit de drie overgebleven opties op basis van de prijs. Stel dat verwarmen op hout het goedkoopst is, daarna elektra en dan pas gas dan wil ik dat als ik meer warm water vraag dan er in het buffervat zit gaat dan de pellet CV aan, als die niet (genoeg) kan leveren pakt elektra op en pas daarna gaat de gas ketel aan.
Dat moet te maken zijn met een app (ben in de gelukkige omstandigheid dat ik leiding mag geven aan drie IT teams die software bouwen). Maar daarvoor moet ik wel de verschillende systemen via die app aan kunnen sturen.
In ieder geval ben ik op zoek naar een goede (en veilige) manier om de krachtstroom te schakelen via die app. Voor 220 heb ik genoeg oplossingen maar krachtstroom is net anders merk ik…
Heeft iemand hier ervaring mee of kan iemand me een richting op sturen?
Veel groeten,
Joost
8 augustus 2023 om 23:40 #145457Hoi @jbiggel
Helaas heb ik niet goed doorgevraagd voor ik akkoord ging dus ben ik met de spullen die er staan bezig om een oplossing te vinden.
Is dit niet iets dat je alsnog kan navragen bij de verkoper? Het meeste klinkt voor abracadabra, maar het klinkt als een smart home oplossing.
12 augustus 2023 om 12:12 #145502De installateur is de pensioengerechtigde leeftijd voorbij, dat wist ik overigens, en niet echt digitaal onderlegd. Ben al een tijdje bezig om hem zo ver te krijgen dat hij snapt dat ik graag zoveel mogelijk online wil kunnen doen. Zelfs als ik aangeef wat ik wil hebben heeft hij moeite om die specifieke dingen geregeld te krijgen.
Lang verhaal kort: als ik nu iemand zou moeten kiezen zou ik voor iemand anders kiezen dus ik ga me ook niet meer heel erg druk over hem maken 😉
12 augustus 2023 om 19:35 #145504Komt weer eens niet door.
Als ik een link in mijn bericht zet, duurt het dagen voordat het bericht te zien is!
Zoek even op EFG SpeedPower3.Volgens mij exact wat je zoekt en systeem is flexibel met verschillende warmtebronnen te combineren.
Hun buffer (schichtspeicher) is geniaal!
Ron
13 augustus 2023 om 11:40 #145505Thanks!
Het lijkt inderdaad op wat ik graag (had) wil(len) hebben.
Omdat ik eigenlijk alles al heb staan (zonder de mogelijkheid om het digitaal te maken) ga ik uitzoeken wat ik er van moet vervangen om goed gebruik te kunnen maken van wat ze aanbieden.
13 augustus 2023 om 11:55 #145506Hallo Joost,
Dat is altijd het probleem van al die systemen die niet met elkaar communiceren.
Elke fabrikant is het wiel weer opnieuw aan het uitvinden.Denk je moet in ieder geval je buffervat uitwisselen, in principe kun je met hun pompgroepen elke warmtebron integreren.
Neem gewoon eens contact met ze op en vraag naar de mogelijkheden.Zelf heb ik een systeem van Vaillant, dat is in principe ook een schichtspeicher.
Maar in voor en najaar produceert mijn zonneboiler geen warmte voor heet water, maar kiest het systeem om het CV water te verwarmen 🙁Ben de e-bus aan het debuggen om met wat software dan geforceerd warm water te produceren.
Maar dat Is alles niet zo eenvoudig, en info van Vaillant krijg je niet.Het EFG systeem is daar veel flexibeler in te stellen, dat is in ieder geval wat ik begrepen heb.
Kijk ook eens naar het filmpje waarin ze een warmtepomp integreren, alleen met de juiste flow haal je de COP dat de fabrikant specificeert!Een pellet kachel, daaraan moet je ook op een speciale manier de energie onttrekken, anders is die niet efficiënt!
14 augustus 2023 om 12:21 #145503Zou deze firma eens benaderen.
[Link verwijderd door moderator i.v.m. 404-error.]
Geniaal systeem en volgens mij erg flexibel te configureren!Hier ook wat filmpjes waarin ze het een en ander uitleggen.
https://www.youtube.com/@Heizung/featuredRon
17 augustus 2023 om 11:21 #145576Thanks! In het weekend even tijd pakken om contact met ze op te nemen en te beschrijven wat ik precies wil. Op basis van hun website zie ik wel dingen die zouden passen maar ik denk dat zij sneller kunnen vertellen welke kant ik op moet dan dat ik dat voor elkaar krijg 😉
17 augustus 2023 om 21:09 #145577Kwam dit filmpje van de opbouw van hun demo installatie tegen:
3 december 2023 om 12:59 #147092Duh….
Soms heb je wat tijd nodig om een goed/beter idee te krijgen: het “probleem” kan veel eenvoudiger opgelost worden (denk ik) door de warmte van de zonneboiler niet in het buffervat te laten komen waar ook de pellet installatie zijn warmte naar toe brengt.
Ik ga de installateur vragen om de zonneboiler op de ingaande (dus “koude”) leiding aan te sluiten. Dan zorgt de pellet installatie er voor dat het warme(re) water van de zonneboiler verder wordt opgewarmd tot de temperatuur die we nodig hebben.
De elektrische verwarming zet ik voorlopig wel handmatig aan…
3 december 2023 om 13:59 #147093Ja kun je doen, maar pas op dat de aanvoer temperatuur naar je zonneboiler niet te hoog is.
Anders ben je de buitenlucht aan het verwarmen! -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.