10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
  • Auteur
    Berichten
  • #143201
    Arnold
    Sleutelbeheerder
      @astadjer

      Wat zijn volgens jou nadelen van zonnepanelen?

      Lees ook ons artikel: Nadelen zonnepanelen

      #143249
      René Vermeulen
      Deelnemer
        @rene-vermeulen

        In 2019 heb ik zelf 24st zgn glas-glas panelen geïnstalleerd tijdens een dakrenovatie. In de jaren voorafgaand heb ik me verdiept in de materie omdat ik weinig vertrouwen had en heb in installateurs en veel componenten. In de jaren voorafgaand waren er veel branden bij met name in-dak systemen. Ik heb mezelf altijd verbaasd aan het gebrek aan voorschriften zowel bouwkundig als elektrisch. Isolatie materiaal is vaak zéér brandbaar, idem de diverse dampfolies. Imitatie Stekkers welke als origineel worden verkocht, beroerde afwerking van kabels op dak, panelen die veel te dicht op het dak liggen, hoge gelijkspanningen, matige hagelbestendigheid, niet geaarde frames en panelen, omvormers die slecht geventileerd in een brandbare omgeving hangen en ga zo maar door. Mijn panelen zijn dubbel glas met hoge hagelbestendigheid, voorzien van micro omvormers (dus laagspanning) welke in een stalen kast zijn gemonteerd. Alles is geaard en zowel de woning als installatie is voorzien van overspannings beveiliging. Maarja een dergelijke installatie is niet in de aanbieding

        #143572
        Wim
        Deelnemer
          @wimneilen

          Ik heb 12 jaar geleden 19 panelen aangeschaft en deze functioneerden tot vorige seizoen tot volle tevredenheid met een opbrengst van circa 4.500 (kilowatt uur ?).
          Mijn leverancier is een aantal jaren geleden gestopt (niet failliet!) en omdat de omvormer regelmatig uitvalt dacht ik in eerste instantie dat hij na 11 seizoenen aan vervanging toe was. Verleden jaar was de opbrengst slechts 3.600 en dat in een topjaar.
          Omdat de panelen op een platdak liggen vroeg ik tevens om die (tijdelijk) te verwijderen om nieuwe dakbedekking en isolatie te laten aanbrengen. Ik heb daarom 5 firma’s om een offerte verzocht om de omvormer te vernieuwen en de panelen dus tijdelijke weg te halen, maar van 3 firma’s kreeg ik te horen dat ze niet aan een door een andere firma geplaatste installatie werken, van 2 firma’s kreeg ik geen enkele reactie.
          Inmiddels speelt dit niet meer omdat ik er achter ben dat het uitvallen komt door een beveiliging in de omvormer maar ontstaat door overspanning op het electriciteitsnet (iedere middag tussen 12.00 en 15.00 uur!). Ik het het onderhoud van het dak eveneens uitgesteld.
          Ik ben er door e.e.a. achter gekomen dat leveranciers liever nieuw verkopen, maar om panelen die normaliter 25 jaar mee gaan, na 12 jaar maar weg te gooien dat gaat mij te ver. Het is dus zeer belangrijk om naar een betrouwbare leverancier te zoeken voor aanschaf en dan nog maar te hopen dat die firma blijft bestaan. Dit probleem zal in de toekomst steeds vaker gaan spelen als systemen jaren op een dak liggen!

          #144270
          A. Meijer
          Deelnemer
            @meijerstroom

            wat ik vreemd vind is dat ons e.net nooit overbelast was totdat het zonnepark in bedrijf kwam. De net spanning was altijd maximaal 250V per fase. Nu is het regelmatig 258 Volt per fase en dan schakelt de omvormer uit. Enexis zei in een telefonische reactie dat zo’n spanning onmogelijk was. Deze spanning hebben ze niet gemeten.

            #144271
            René Vermeulen
            Deelnemer
              @rene-vermeulen

              Over iedere energiekabel ontstaat spanningsverschil als gevolg van weerstand en stroomsterkte. Jouw omvormer schakelt af bij 258V. Indien de maximale spanning van het net in jouw wijk met een paar volt is gestegen vanwege de komst van een zonnecentrale, kan de spanning van jouw eigen aansluiting minder ver stijgen dan voorheen. Daarom schakelt hij waarschijnlijk eerder af dan vroeger. Jouw eigen omvormer levert een hogere spanning om terug te KUNNEN leveren. Wat je nog kan doen is uitzoeken wat de spanning op je groepenkast is om te kijken wat het verval is tussen omvormer en groepenkast. Er is een kans op een te dunne kabel. Deze problemen zullen de komende jaren nog veel groter worden omdat het net niet voorbereid is op deze belastingen en vooral niet op opwekking in de wijk zelf.

              #144848
              sunnylover
              Deelnemer
                @sunnylover

                De maximale netspanning mag op dit moment (2023) niet hoger zijn dan 253 Volt. Omvormers moeten bij 253 Volt stoppen met invoeden. Men (ACM wil graag het Voltage verhogen naar 264,5 Volt.
                Dat zou voor de huishoudens betekenen dat ze hun huidige omvormers helemaal niet meer kunnen gebruiken, als productie bedrijven de netspanning naar 264,5V verhogen. Al die omvormers thuis in één keer nutteloos..? De meeste omvormers die nu bij de mensen thuis hangen kunnen éénmaal op de landcode ingesteld te zijn niet meer worden gewijzigd Dus omstellen is er bij de meeste omvormers niet mogelijk. Ik zie mijn omvormers vaak al stijgen naar 254V en ze schakelen uit bij 255V En dan heb ik nog ¨geluk dat ik in een dun bevolkt gebied woon¨

                Kan iemand mij uitleggen: A. Hoeveel sneller huishoudelijke elektrische apparatuur hierdoor zullen verslijten?
                B. Hoeveel tijd ze het Voltage willen opvoeren naar 264,5 V ? Ik zie de vonken al uit mijn strijkijzer komen…

                #144857
                René Vermeulen
                Deelnemer
                  @rene-vermeulen

                  Geen idee waar je het vandaan haalt dat omvormers defect zouden raken. Deze apparaten worden voor de gehele EU gemaakt en heb qua hardware een ruim spanningsbereik. Alleen het afkap gedragen wordt via een configuratie bestand of instelling verkregen. Dit is aanpasbaar. Of alle huishoudelijke apparaten met hogere spanningen overweg kunnen valt nog te bezien. Het zou mij niet verbazen indien vooral oude apparaten wel eens vervroegd defect zouden kunnen raken. Deels omdat ze er niet voor ontworpen zijn en deels vanwege ouderdom.

                  #144867
                  sunnylover
                  Deelnemer
                    @sunnylover

                    @ René,
                    Ik schrijf nergens dat omvormers stuk gaan… Omvormers worden inderdaad voor de hele EU gemaakt maar wel met verschillende land instellingen; Voor NL is dat bijvoorbeeld VDE0126-1-1 en voor nog wat andere landen geldt diezelfde norm.
                    Ik kan deze norm in mijn omvormer nu niet meer aanpassen nadat deze eenmaal is gekoppeld aan het stroomnet jij zegt dat jouw omvormer dat wel kan, welke omvormer merk / type heb jij dan?
                    Mijn omvormer hoort af te schakelen volgens die VDE norm bij 253 Volt (een Chinese fabrikant heeft gebruikers een plezier gedaan om daar 2 Volt boven op te zetten waarschijnlijk door toegestane afwijking in de meting)
                    Groet,
                    Sunnylover

                    #144878
                    René Vermeulen
                    Deelnemer
                      @rene-vermeulen

                      Ik heb Micro omvormers van Enphase en heb zelf de configuratie tool. Ik kan zelf het netprofiel aanpassen en de omvormer herstart dan gewoon. Ben niet op de hoogte van andere merken of dat lokaal ingesteld moet worden of dat dit via een cloud configuratie aangepast kan worden. Ik kan dus geen spanning aanpassen maar wel een voor gedefinieerd profiel instellen als actief. Lijkt me erg onwaarschijnlijk dat dit niet zou kunnen bij andere merken.

                      #145314
                      Minze
                      Deelnemer
                        @minze-broersma

                        Inmiddels speelt dit niet meer omdat ik er achter ben dat het uitvallen komt door een beveiliging in de omvormer maar ontstaat door overspanning op het electriciteitsnet (iedere middag tussen 12.00 en 15.00 uur!)

                        Overspanning triggert de overspanningsbeveiliging in de omvormer. In de software van de omvormer is verplicht het “Nederlandse profile” geladen bij installatie, dat afdwingt dat de omvormer bij 253V stopt met de levering.
                        Dus de energie leverancier laat de netspanning te ver oplopen, daardoor stop de omvormer.
                        Als dit het geval is moet de energie leverancier dit oplossen.
                        Dat moet je dan ook meteen melden bij je energie leverancier, dan komen ze meten om vast te stellen dat zij de oorzaak zijn en de spanning inderdaad zo ver oploopt.
                        Als je huis op 1 fase is aangesloten, kunnen ze bijvoorbeeld je huis op een andere fase aansluiten, die minder last heeft van die oplopende spanning.
                        Zo is dat bij een collega van mij opgelost. Bij een andere collega hebben ze een kabel in de wijk verzwaard.

                        Ik heb in huis allemaal van die Smart stopcontacten, die meten o.a. de spanning en ik heb maximaal 236 Volt gezien.
                        Ik vraag me af of die 253V andere apparatuur in je huis niet beschadigd.
                        Ik heb nog audio apparatuur uit de jaren ’80, die is gemaakt voor 220V. Ik kan me niet voorstellen dat die tegen 253V kan.

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.