6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Berichten
  • #84997
    Wouter Van Der Laan
    Deelnemer
      @wouter-van-der-laan

      Investeren in een echt duurzame oplossing voor de energievoorziening van Nederland; Met aardgas!
      Ja, we moeten van het Groninger aardgas af. Maar moeten we ook van aardgas sec af? Nee, dus !
      Investeren in een CO2 neutrale energie-economie met aardgas als opslagmedium is moeten we juist doen door te investeren in “Sabatier-aardgasfabrieken” . Dit gaat als volgt:

      Met zonnecellen/windmolens/waterkracht of met eender welke andere niet-fossiele bron maken we electriciteit die water splitst in waterstof H2 en zuurstof O2. Hierbij komt dus zuurstof vrij. De zuurstof laten we bijvoorbeeld vrij ontsnappen in de atmosfeer.
      Met het Sabatier proces (uitgevonden in plm 1911!) maken we aardgas CH4 uit CO2 en de hierboven geproduceerde waterstof H2. Dit geproduceerde aardgas wordt opgeslagen in het bestaande aardgasnet!

      We blijven gewoon aardgas gebruiken zoals we nu doen, maar dit komt niet uit eindige bronnen, maar uit de Sabatier gasfabrieken. Eenmalig kunnen we natuurlijk nog gas betrekken uit de recente aardgasvondsten uit het oostelijk Middellandse Zee gebied (o.a enorme Leviathan gasveld). We gaan dan wel gefaseerd over van het Groningse L-gas (met 14% stikstof), naar H-aardgas (zonder stikstof) .
      Bij de verbranding van dit “Sabatieraardgas” komt natuurlijk CO2 vrij. Maar dat is precies evenveel als de hoeveelheid CO2 die de gasfabrieken uit de lucht halen om het Sabatier-aardgas te maken. Zo wordt onze gehele energievoorziening CO2 neutraal.

      De cyclus is nu:
      -met zonnepanelen, windmolens etc maken we stroom die H2 en O2 maakt uit water.
      -in de Sabatier gasfabriek maken we aardgas (methaan) uit deze CO2 en H2
      -bij de verbranding van methaan bij de eindgebruiker is weer zuurstof O2 nodig en komt CO2 vrij in de atmosfeer en is de cyclus weer compleet.

      Het aardgasnet is en blijft dus nodig als energiebuffer (“superbatterij”) om de toenemende mismatch tussen vraag en aanbod van elektriciteit op te vangen. We gebruiken dus de bestaande (aardgas) infrastructuur als de benodigde “nationale superbatterij”.
      Voor alle duidelijkheid: De opslagcapaciteit van de “aardgasbatterij” is met plm 500 TWh tweemaal het totale jaarlijkse energieverbuik van Nederland, dus zeer ruim voldoende groot.
      Met gewone batterijen kunnen we met 10 kWh en 8 miljoen huishoudens 80 miljoen kWh opslaan; in het gasnet ligt plm 550 TWh opgeslagen, dat is 7 miljoen keer meer, oftewel: de opslagcapaciteit van batterijen is veel te klein. Vergeet batterijen!
      In Duitsland wordt al volop geïnvesteerd in de zgn Power-to-Gas Energiewende, bijvoorbeeld in het het zgn „Erneuerbares-erdgas“ project.
      WN 2018

      Bijlagen:
      Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
      #85040
      sunnylover
      Deelnemer
        @sunnylover

        Waarom zou je H2 nog willen omzetten naar “aardgas” Je kunt waterstof zelf toch ook als energie bron gebruiken en een onnodige extra stap besparen om H2 nog eens om te zetten naar aardgas?

        #85399
        Mari Beniers
        Deelnemer
          @mari-united

          Ik denk dat waterstof gas te explosief en gevaarlijk is om als waterstofgas in te zetten in ons aardgas netwerk. Waterstof gas omzetten in aardgas lijkt mij dan een goed idee, zeker omdat Nederland een goed distributie netwerk heeft voor aardgas. Alleen is de vraag of er voor de productie van waterstofgas en daarna omzetten naar aardgas niet te veel energie verloren gaat. Weet iemand het rendement van het omzetten (elektrolyse) van stroom in waterstofgas en daarna naar aardgas ? Ik las in een ander forum over de waterstof auto dat het rendement van een brandstofcel gecombineerd met de elektromotor maar 50% is en dat daarnaast het comprimeren van waterstofgas met 700Bar in de tank ook (te) veel energie kost. Als H2 omzetten naar aardgas wel met weinig energie toevoegen kan dan kunnen we zelfs beter op dit H-aardgas gaan rijden.

          #85440
          sunnylover
          Deelnemer
            @sunnylover

            @ Mari, lees dit rapport maar eens. Ze zijn het er al over eens dat waterstof in het huidige aardgasleiding stelsel kan. Het wordt op sommige plaatsen al bijgemengd met aardgas…
            https://topsectorenergie.nl/sites/default/files/uploads/TKI%20Gas/publicaties/DNVGL%20rapport%20verkenning%20waterstofinfrastructuur_rev2.pdf

            #85441
            sunnylover
            Deelnemer
              @sunnylover

              Een quote uit het rapport: “Met betrekking tot de bestendigheid en veiligheid van het gebruik van het bestaande hogedruk gasnet
              van Gasunie wordt geconcludeerd dat dit gasnet goede mogelijkheden biedt voor transport van 100%
              waterstof en ook voor aardgas-waterstofmengsels.”

              #85471
              Lennarttk
              Deelnemer
                @lennarttk

                Op zich een interessante en reeds toegepaste reactie.
                Er wordt iets heel belangrijks vergeten. Bij dit soort processen is er sprake van reacties met elektrodes ed. om elementen te scheiden. Deze elektrodes worden verbruikt, zij het langzaam. De zeldzame aardmetalen (platinum, koper) verdampen dus in deze reactie.

                Los daarvan is het energieverlies enorm. De efficiency van elektrolyse is in zijn gunstigste geval 50% (de O2 gaat volledig verloren). Voor het Sabatier proces heb je vervolgens nog eens enorm veel energie nodig (temperaturen van boven de 300°C). Wanneer dit werkelijk “overtollige” energie is, is dit verlies natuurlijk geen bezwaar. Om echter voldoende gas te bufferen om Nederland mee te kunnen voorzien, heb je een energie-opbrengst nodig die vele malen groter is dan bij direct verbruik. Als je efficiency 10% is over de hele keten mag je blij zijn. Je moet dus 10x zoveel energie er in stoppen om de “batterij” te vullen.

                Los daarvan verkrijg je géén aardgas hiermee, maar methaan (CH4). Aardgas heeft een andere samenstelling en juist daarop zijn al onze installaties ingeregeld.

              6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
              • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.