Salderen

De elektriciteit die zonnepanelen opwekken gebruik je eerst altijd zelf. Als de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan je nodig hebt, dan lever je dit terug aan de energieleverancier. Op de jaarafrekening streept de energieleverancier de teruglevering weg tegen het elektriciteitsverbruik (salderen), maar soms blijf er nog wat teruglevering over.

Teruglevering na salderen

In de Elektriciteitswet (Artikel 31c) staat dat energieleveranciers voor de teruglevering die overblijft na salderen een “redelijke” vergoeding moeten betalen. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat 15 energieleveranciers minder dan 70 procent van de inkoopsprijs hanteren als terugleververgoeding. Dit zijn onder andere Essent, Vattenfall en verrassend genoeg ook Greenchoice, dat voorheen altijd de hoogste terugleververgoeding hanteerde. De vraag is of dit een "redelijke" vergoeding is.

Berekening inkoopsprijs

De te lage vergoeding komt vooral door de wijze waarop energielveranciers de inkoopsprijs berekenen en het ontbreken van duidelijke beleidsregels. Energieleveranciers berekenen de inkoopsprijs namelijk op verschillende manieren. De één hanteert de gemiddelde spotprijs over 12 maanden van voor de contractdatum en de ander hanteert de kale elektriciteitsprijs uit het modelcontract. Weer andere energieleveranciers laten het moment van teruglevering bepalen wat de vergoeding is.

Weerwoord energieleveranciers

Greenchoice hanteert de eerste wijze en geeft aan dat door de snelle prijsstijging de verhouding nu wat scheef is, maar dat ook de terugleververgoeding straks weer stijgt. Vattenfall zegt dat het moment waarop wordt teruggeleverd bepalend is voor de vergoeding. Dit is meestal bij een hoog aanbod met lage prijzen. Essent stelt dat het duidelijk en transparant is over de tarieven op hun website, maar geeft geen echte verklaring af.

Volgens het onderzoek hanteren Oxxio, Eneco, Woonenergie en Budgetenergie wel 100 procent van het kale energietarief. Sommige energieleveranciers vergoeden zelfs 121 procent, maar die zijn volgens de Consumentenbond vergeten de btw af te trekken van het gewone leveringstarief.

Salderingsregeling

Vanaf 1 januari 2023 zou gestart worden met de afbouw van de huidige salderingsregeling. Het gedeelte dat dan nog gesaldeerd mag worden, wordt jaarlijks met 9 procent afgebouwd. De vaste vergoeding voor de teruglevering die overblijft na het salderen moet dan minstens 80 procent van het kale energietarief zijn. De geplande afbouw van de salderingsregeling wacht echter al sinds begin 2020 op een akkoord van het kabinet.

Tarieven teruglevering na salderen

Tarieven voor teruglevering na salderen energieleveranciers
Salderen moet blijven!
Meer nieuws over salderen

6 reacties op “Vergoeding zonnepanelen na het salderen te laag”

  1. Guillaume

    @misterbennie Nou helemaal ongelijk heeft hij niet. Zodra de consumenten massaal doorkrijgen dat, i.p.v. een dure thuisaccu je ook je auto accu kan gaan gebruiken als thuisaccu, je opeens heel snel een kastje in je auto hebt voor de “kilometervergoeding”. Voor de rest snap ik zelf ook niet wat hij bedoeld met marktwerking en markt kapot. Kan ik mij niet in vinden.

  2. MisterBennie

    @kees-janssen
    Waar is de markt precies kapot gegaan?
    U heeft zelf de keuze om bij de voor u voordeligste aanbieder energie af te nemen.
    Ik wek meer op dan ik gebruik en ben erg blij met deze regeling, u niet?

    “Als de overheid maar denkt dat de burger ergens voordeel aan heeft, weten ze niet hoe snel ze met een wetswijziging moeten komen om dit ongedaan te maken”
    Verder begrijp ik dat u alvast voorloopt op de zaken
    Daar u een glazen bol schijnt te hebben, om welke wetsvoorstellen gaat het precies?

  3. Kees Janssen

    En ook hier weer het effect van marktwerking, door die vele energiebedrijfjes gaat de markt kapot, gelukkig zijn er nu al een aantal omgevallen, er moet gewoon een landelijk gas en stroomtarief komen, en ook een landelijke terugleververgoeding. Als de overheid maar denkt dat de burger ergens voordeel aan heeft, weten ze niet hoe snel ze met een wetswijziging moeten komen om dit ongedaan te maken. En die wetten zijn er altijd heel snel…

  4. Fons Michielsen

    Bij Greenchoice krijg je over de eerste 10000 Kwh meer geleverd dan gebruikt 0.11 euro. Ik heb wel een vast contract.
    Ben nu aan het kijken naar opslag manier maar daar komen nog niet veel systemen voor in aanmerking. Ze reageren ook niet op een mailtje.

  5. Mia

    @bosch, ja volgens mij ook! Ik lees dat het om het modelcontract gaat. Voorheen had ik hier nog nooit van gehoord haha. Maar inmiddels is dit een toverwoord. Ik denk dat veel mensen inmiddels geen langdurig contract meer hebben óf tegen het einde aan lopen. Het is goed trouwens, dat de Consumentenbond dit even zo uitzoekt. Maakt een hoop inzichtelijk in welke energieleverancier daadwerkelijk “groen” stimuleert.

  6. Adeo

    Zo te zien gaat het volgens mij hier over variabele contracten, vaste (langdurige) contracten hebben andere vergoedingen voor teveel geleverde stroom.

Geef een reactie