Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat heeft een definitief wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Hierbij wordt de afbouw van de salderingsregeling definitief, maar deze wordt wel langzamer uitgevoerd.

Salderingsregeling

      5575x gezien   3 reacties

Salderingsregeling tot 2023

De huidige salderingsregeling blijft tot 1 januari 2023 bestaan. Dit betekent dat consumenten tot deze datum nog mogen salderen en zo nog steeds hetzelfde bedrag voor de teruglevering krijgen als die zij betalen voor hun elektriciteitsverbruik, inclusief belastingen. Daarnaast wordt de regeling ook minder snel afgebouwd.

Afbouw salderingsregeling minder snel

In eerste instantie werd voorgesteld om het percentage dat mag worden gesaldeerd na 2023 jaarlijks met 11 procent te verlagen. Dit is in het nieuwe wetsvoorstel nog maar 9 procent. In 2030, het laatste jaar van de regeling, wordt dan nog 28% gesaldeerd. Daarna stopt het salderen helemaal.

afbouw salderingsregeling

Ondergrens terugleververgoeding

Vanaf 1 januari 2031 is de terugverdientijd volledig afhankelijk van het directe verbruik én de vaste terugleververgoeding. Deze vergoeding spreekt uzelf met de energieleverancier af. Om de terugverdientijd op gemiddeld 7 jaar te houden heeft Wiebes een wettelijke ondergrens bepaald. Deze is 80 procent van de marktprijs (exclusief belastingen). Dit komt neer op zo’n 6 cent per kWh./

Onderzoek TNO

Om tot dit wetsvoorstel te komen deed het TNO onderzoek naar de impact die het verdwijnen van de salderingsregeling heeft op de terugverdientijd. Volgens het onderzoek verdienen consumenten die in 2020 zonnepanelen aanschaffen de zonnepanelen binnen 7 jaar terug. Daarna ligt de terugverdientijd zo rond de 8 á 9 jaar./

terugverdientijd zonnepanelen

Reactie NVDE en Vereniging Eigen Huis

Marktpartijen NVDE en Vereniging Eigen Huis zijn vooral blij met de duidelijkheid die minister Wiebes schept met het nieuwe voorstel. Daarnaast vinden zij voor de continuering van de groei van zonnepanelen de gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar acceptabel. Ook de wettelijke ondergrens speelt hierin een belangrijke rol. Beide partijen hopen dat het kabinet nu van de regeling afblijft./

3 reacties op “Salderingsregeling wordt minder snel afgebouwd”

 1. A.E.Olijkan

  Tegen die tijd is het dus zaak om goed te gaan stoppen om de meest gunstige verhouding te zoeken tussen afname en teruglevering.
  Ik vraag me overigens af, of het dan nog zinvol is om een dubbel tarief aan te houden.

 2. K

  Tegen die tijd zullen de prijzen waarschijnlijk nog veel flexibeler zijn dan alleen dag-nacht.

  Minder salderen & meer PV/wind energie & meer elektrische auto’s (als 2025 enkel EV wordt volgehouden) maakt dat aanbod grilliger wordt terwijl er meer flexibele opslag mogelijkheden zijn.

  Zoek eens bij onze buren D en UK daar zijn deze tarieven vaak al meer gelaagd.
  In deze situatie zou enkel dag nacht tarief een onlogisch zijn want misschien op een zonnige en winderige dag (zoals eind april 2020) kan er een overdag een over aanbod ontstaan dat ergens heen moet.

  huis/auto-to Grid-opslag met vele flexibele tarieven zou dan economischer kunnen zijn dan dag/nacht of vast tarief.

 3. Will Eisinga

  Salderen voor meer zo op dak is een groot succes. wordt gestopt. hoeveel banen gaan verloren?
  Energiehuizen met Zonnepanelen, Energiewijken, Energiesteden, Energieboeren.
  HTW Warmtepompschoorstenen, Inductiekoken, Laadpalen, rijden op de zon van de wijk.
  Zonneparken langs snelwegen met Laadstation, Wind op Zee zonder subsidie. EP Tender voor lange afstanden,
  batterijcontainers voor vrachtauto, laden met Zonnestroom langs de snelweg. 5 minute Swap.
  geen waterstof geen biomassa, geen warmtenet, geen gasnet.
  Waterstof is duur wie gaat dat betalen
  Biomassa is duur wie gaat dat betalen.
  Negatieve stroomprijzen zijn er nu al.Stroom is goedkoop.
  ik heb zelf 30 panelen voor HTW Warmtepomp, Inductiekoken, huis zonder gas.
  laadpaal en EV rijden zonder benzine diesel.
  sinds 2012, al acht jaar, werkt perfect.