| 9 juli 2018 – ZEP Nieuws |

Zonnepanelen zijn “hot” en dat is te merken. Helaas niet alleen maar door het stijgende aantal zonnepanelen, maar ook door de toenemende branden veroorzaakt door zonnepanelen.

Zonnepanelen vaker oorzaak van brand

De laatste jaren lijkt er een toename te zijn van woningbranden, waarbij zonnepanelen mogelijk de oorzaak zijn. Op 1 juni in Lemelerveld, op 4 juni in Apeldoorn, op 16 juni in Hulst en op 20 juni in Stein waren zonnepanelen mogelijk de oorzaak van de woningbrand. De brandweer constateerde in alle gevallen een kortsluiting bij de zonnepanelen. In een aantal andere gevallen was er sprake van indak-zonnepanelen, waarbij de temperatuur van de zonnepanelen dusdanig hoog opliep, waardoor er brand ontstond.

Dakconstructie bij zonnepanelen

Volgens een woordvoerder van de brandweer zit het risico vooral in de hoge voltage in combinatie met de dakconstructie. Er komt veel warmte vrij als de zonnepanelen optimaal werken, waardoor een brandwerende dakconstructie geen overbodige luxe is. Vooral als de zonnepanelen dicht op het dak worden geplaatst is het risico op brand groter. Zeker wanneer het dak brandbaar materiaal bevat. Bij indak-constructies worden de zonnepanelen zelfs weggewerkt in het dak. Een natuurlijke of mechanische koeling is bij deze constructies van groot belang.

Installateurs van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen lijkt op voorhand een eenvoudige klus. De markt voor installateurs is een vrije markt, waardoor een ieder ze mag installeren. Maar het plaatsen van zonnepanelen blijft toch echt vakwerk. Daarnaast weet de consument vaak te weinig van de materie af, om de kwaliteit te kunnen controleren. Er zijn wel verschillende kwaliteitskeurmerken voor installateurs die de kwaliteit waarborgen. Daarnaast kan de opgeleverde zon-installatie altijd gecontroleerd worden door een onafhankelijke keuringsinstantie, om een veilige installatie te garanderen. Zorg er ook voor dat uw installateur zich netjes houdt aan de geldende richtlijnen en voorwaarden voor PV-installaties.

Geen verplichte controle

Op dit moment is er in Nederland nog geen verplichting om de opgeleverde installatie van zonnepanelen te controleren. De netbeheerder heeft hierin geen wettelijke taak of onderhoudsplicht, zoals in het verleden wel het geval was. Een deskundige en veilige installatie van zonnepanelen is echter van grote invloed op de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Het is niet bekend of de netbeheerder in de toekomst deze taak weer op zich moet gaan nemen. In Duitsland mag een ZON-installatie pas in gebruik worden genomen als deze getoetst is door de netbeheerder.

Deel deze pagina:

Geef een reactie

Of