Demonstratielijn energiezuinige ramen

Door de slimme energiezuinige ramen blijft zonnewarmte in de zomer buiten en wordt deze in de winter doorgelaten. Daarnaast zorgen de ramen voor een beperking van het energieverbruik en daarmee de kosten voor verwarmen en koelen van de woning. TNO schaalt met deze demonstratielijn de ontwikkeling op om de slimme ramen bij verschillende soorten gebouwen verder te testen.

Belangrijke rol om energieverbruik omlaag te brengen

De energiebehoefte van een gebouw wordt sterk beïnvloed door de ramen en TNO biedt hiervoor een innovatieve oplossing. De gebouwen in Nederland zorgen voor bijna een derde van de CO2-emissies en 40% van het energieverbruik. De thermochrome energiezuinige ramen kunnen hierin een belangrijke rol spelen om het energieverbruik omlaag te brengen.

Werking van de slimme ramen

De energiezuinige ramen hebben een actief materiaal, genaamd thermochroom en dit materiaal zorgt ervoor dat bij bepaalde temperaturen de optische eigenschappen van het raam veranderen. TNO en zijn partners hebben het materiaal van een goede doorzichtigheid voorzien en met een schakeltemperatuur van rond de 20 graden Celsius. Hierbij verandert alleen de transparantie voor infraroodlicht en het is geoptimaliseerd om zoveel mogelijk energie te besparen. Voor het menselijk oog blijft het raam transparant, waardoor je er nog gewoon doorheen kan kijken zoals bij een normaal raam. Er zijn geen speciale installatie eisen en het gecoate glas past in gewone raamkozijnen. Het schakelen gebeurt autonoom en is een intrinsieke eigenschap van de thermochrome ramen.

Energiebesparing en terugverdientijd

Pascal Buskens (Principal Scientist Innovatieve Materialen TNO) geeft aan dat de coating uniek is. De meeste ontwikkelaars houden zich bezig met elektrische geschakelde systemen. Deze systemen zijn duurder en moeten zelf worden bediend om te kunnen werken. Dit is bij de thermochrome ramen niet het geval, want er is geen speciale installatie vereist. Ten opzichte van het standaard HR++ glas blijkt uit laboratoriumtests dat het gebruik van de coating tot een lager energieverbruik leidt. Deze energiebesparing bespaart tot ongeveer 500 euro op de energierekening en 400 kilo aan CO2-uitstoot per gemiddelde woning per jaar in Nederland. De terugverdientijd van de slimme thermochrome ramen is vijf tot zeven jaar.

Uiterlijk 2025 op de markt

De werking van de coating is bewezen, maar het proces is nog niet gereed voor inzet bij productie op grote schaal. Op het moment dat er aangetoond kan worden dat de ramen op pilot-schaal kunnen produceren wordt de technologie interessant voor commerciële partijen. De verwachting volgens Buskens is dat de thermochrome ramen uiterlijk 2025 klaar zijn voor de markt.

Meer over energie besparen

Bron: TNO

  • Jouw feedback
  • 31   0

Geef een reactie