Start van het project

In de 1e fase van dit project deden 25 huishoudens mee. Sinds 2011 is de 2e fase ingegaan en is het programma uitgebreid naar 42 huishoudens. Alle woningen zijn voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en/of een microWKK-installatie die zowel voor warmte als opwekking van elektriciteit worden gebruikt. Ook wordt uitgezocht hoe elektrisch vervoer in dit project kan worden toegepast. In de garages van de woningen zijn zelfs warmteopslagtanks geposteerd voor optimale koeling en verwarming van de woningen. Alles wordt geregeld door slimme software: De Powermatcher.

De Powermatcher

Het brein van de slimme huishouden is de Powermatcher. Deze kijkt continu naar de energievraag en stemt dit optimaal af op het aanbod van energie. Hierbij wordt ook gekeken naar de huidige energieprijs, waardoor duurzaamheid en financieel voordeel hand in hand gaan. De kracht van de Powermatcher is dat hij geschikt is voor elk niveau van elektrische infrastructuur. Zo kan hij op lokaal niveau zorgen voor stroom van windturbines op een winderige avond, maar hij kan ook in een landelijk netwerk met grote centrales en internationale stroomaanbieding overweg.

Netbeheerder Enexis

Er wordt door netbeheerder Enexis onderzocht hoe huishoudens het ervaren als ze alleen kunnen wassen of hun auto opladen als het hard waait, de zon schijnt of op het moment dat het net het minst wordt belast. Met dit experiment wil Enexis aantonen dat een dergelijke integrale aanpak vele voordelen biedt: minder piekbelasting en kostenbesparing voor consumenten.

Verder onderzoek

Uiteindelijk leidt de huidige, 2e fase van het project tot de 1e verdienmodellen die flexibele prijzen voor elektriciteit en warmte als uitgangspunt nemen. Na verloop van tijd krijgen steeds meer ondernemingen kennis van slimme energiesystemen en leren ze de juiste techniek om deze systemen te plaatsen. Met veelbelovende verdienmodellen en de juiste technische kennis is het aan de markt om de volgende stap te zetten op dit gebied.

Geef een reactie