Warmtetransitie

De voorraden fossiele brandstoffen raken op, waardoor het nodig is om binnen afzienbare tijd over te stappen op een alternatief. De groeiende uitstoot van Co2 en de daaraan verbonden opwarming van de aarde, maakt dat dit een duurzaam alternatief moet zijn. Op dit moment verwarmt 92% van de Nederlandse huishoudens nog met aardgas. Aardgas kan vervangen worden door elektriciteit, biogas, aardwarmte, restwarmte, of een warmtepomp.

Wat is een NOM-woning

Veel gemeenten zetten in op zogenaamde nul-op-de-meter-woningen (NOM). Deze woningen worden niet meer gekoppeld aan het gasnetwerk en worden door middel van een warmtepomp verwarmd. Het hogere verbruik dat gepaard gaat met de warmtepomp wordt opgevangen door zonnepanelen. Daarnaast wordt de gehele woning geïsoleerd, zodat er geen verlies van warmte is. Vaak worden bestaande woningen voorzien van een hele nieuwe gevel.

Nederlanders nog niet klaar voor gasloos wonen

Terughoudend over gasloos wonen

Uit het onderzoek dat Feenstra Verwarming BV hield onder meer dan 1000 Nederlanders, blijkt dat ruim een derde (37%) geen idee heeft wat gasloos wonen inhoud. Daarnaast geeft 29% van de ondervraagden aan dat zij tegen gasloos wonen zijn of er geen vertrouwen in hebben. De overige 26% willen zo snel mogelijk overstappen naar een alternatieve manier voor het verwarmen van de woning. Snel is relatief betrekkelijk, omdat een overstap zeker 20 jaar gaat duren.

Het vertrouwde gevoel van aardgas

Veel Nederlanders zijn opgegroeid met aardgas en voelen om deze reden ook een emotionele waarde. Zo blijkt dat ruim de helft moeite heeft met het vervangen van de ouderwetse gasfornuis. Ruim 40 procent ziet overigens wel de meerwaarde in van de warmtetransitie, maar vindt een periode van 30 tot 40 jaar realistischer. Dit komt vooral door een gemis van kennis. Veel Nederlanders (68 procent) hebben geen idee hoeveel Co2 een gemiddeld huishouden uitstoot. Dit is 8000 kilo per jaar. Dit wordt de NOM-woning gereduceerd naar nul.

Bron: Feenstra verwarming BV, Installatieprofs

6 reacties op “Nederlanders nog niet klaar voor gasloos wonen”

  1. sunnylover

    @ Pacito,
    Hier de oplossing: http://www.upsbatterycenter.com/blog/worlds-biggest-batteries-sendai-substation-lithium-ion-battery/ en natuurlijk opslag in zouten.

    Het gaat erom dat stroomproducenten de consument eindelijk eens op een redelijke manier gaan faciliteren als een consument zelf warmte / stroom opwekt. Nog steeds worden halve waarheden verteld. Claims gemaakt dat zonne-energie de levering van elektriciteit in gevaar brengt. In plaats van de consument fatsoenlijk voor te lichten worden er berichten over omvormers geplaatst die te hacken zijn waarmee dan het hele land zonder stroom zou kunnen komen, het blijkt allemaal niet waar. (zie elders hier onder ¨nieuws¨) slimme meters die tegen de zin van gebruikers worden geplaatst etc.Hoge tarieven rekenen om een slotje op de gasmeter te krijgen. Het zou allemaal veel goedkoper kunnen. Maar ja zo gaat dat als je als energie sector een monopolie hebt…

    Waarheid is dat de producenten en leveranciers bewust de consument in het donker houdt, zodat ze de tijd hebben hun eigen winstmodel aan te passen aan de voortgang van de autonome energie consument.

    [Website URL verwijderd ivm dode link, door moderator]

  2. Pacito

    En als je zomers wel genoeg zou produceren om de winter door te komen, hoe wil je die electriciteit dan bewaren ?

  3. Pascal Koeter

    Ik woon al sinds 2010 in een (nieuwbouw) woning die niet is aangasloten op een gas aansluiting. En heb sinds juli 2016 zonnepanelen liggen die voor 3/4 mijn energie behoefte invullen. Verder ben ik blij dat ik gewoon op het net aangesloten ben omdat ik de hoeveelheid stroom die ik in de zomer teveel opwek nooit genoeg is om de wintermaanden door te komen…

  4. Henk Daalder Pak de Wind

    ZEP, jullie kunnen veel beter dan dit nep-nieuws van Feenstra.
    Zelfs een kind kan zien dat wie een slager vraagt of vegetarisch eten een goed idee is, dat die slager dan blijft volhouden dat je veel vlees moet eten.

    Hoe gaan jullie jezelf op een positieve manier relevant maken voor consumenten?
    Een aanpak om de meterkast-boete te voorkomen?
    Afsluiten van aardgas betalen uit de bestaande heffingen?
    Zolang jullie tarief vaststaat, is dat een blokkade op efficiency en innovatie.
    Doe eens creatief.

  5. sunnylover

    @ jan,
    Ik heb mijn gas meter laten afsluiten voor 120,-. Als je afsluiten van gas laat samen vallen me het verhogen van de elektrische aansluitwaarde, dan mag Enexis maar 1 arbeidsgang berekenen. Je krijgt dan een slotje op de gasmeter binnen en betaalt daarna geen netwerk en overige kosten meer die zijn gerelateerd aan gas. ik was dacht ik totaal inclusief verhoging van de elektrische aansluitwaarde 450 euro kwijt.

  6. Jan Siderius

    Wie er ook nog niet klaar voor zijn, zijn de netwerkbeheerders. zolang je nog 600,- euro of moet betalen aan je netwerkbeheerder, om van je gasaansluiting af te komen, stimuleert dat niet echt om gasloos te gaan wonen.

Geef een reactie