Nieuwe generatie elektrische auto

Eind deze maand gaat de eerste auto die energie kan terugleveren aan het net, in Nederland in de verkoop. De Nissan Leaf heeft de primeur. Verschillende autofabrikanten, zoals BMW, Honda en Tesla leveren al opslagsystemen voor zonnepanelen, die vervolgens de elektrische auto kunnen opladen met zelfopgewekte stroom. De nieuwe generatie elektrische auto gaat een stap verder.

Energie terugleveren met de elektrische auto

Een proefproject in Denemarken heeft bewezen dat energie terugleveren met de elektrische auto kan. Via de zogenaamde V2G-technologie kan de elektrische auto niet alleen thuis opgeladen worden, maar ook eenvoudig terugleveren aan het net. Hiervoor is wel een Vehicle-to-grid-laadstation nodig.

V2G al beschikbaar in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk biedt Nissan dit systeem, in samenwerking met een energieleverancier, al aan. De Britten kunnen via OVO Energy met korting een V2G-laadstation aanschaffen. Vervolgens kunnen zij gratis stroom laden, op voorwaarde dat de batterij van de elektrische auto ook ingezet kan worden om energie terug te leveren. Op deze manier kunnen piekmoment in het stroomnet goed opgevangen worden en wordt de stabiliteit van het elektriciteitsnet bevorderd. Met de toename van elektrische auto’s en zonnepanelen is dit van groot belang.

Nog niet in Nederland

Ondanks dat de nieuwe Nissan Leaf eind deze maand ook in Nederland te koop is, is het terugleveren van energie via de elektrische auto hier nog niet beschikbaar. Nissan is met de energiesector in Nederland hierover wel in gesprek en hoopt deze slimme vorm van energiedelen zo snel mogelijk beschikbaar te stellen.

Meer over elektrische auto's

Bron: Nissan

Geef een reactie