Hoe het begon
Zonnepanelen plaatsen op je (eigen) woning is tegenwoordig een no-brainer. Hoe anders was dit 20 jaar geleden. In 2002 had je een geitenwollensokken buurman die 6 van die blauwe glasplaten met een vermogen van 200 Watt op dak plaatste. Lelijk, vond de rest van de buurt. In 2022 wordt die ene buurman zonder zonnepanelen juist scheef aangekeken, want: “Hoezo heb je geen zonnepanelen?”. Er is veel veranderd in de afgelopen 20 jaar, zo laten ook de cijfers zien.
Stimuleren groei zonnepanelen
In 2002 lagen er ongeveer 100.000 zonnepanelen (0,26 GW) in Nederland. Dit groeide naar een ongekend aantal van 47 miljoen zonnepanelen (14 GW) in 2022. Overheidssubsidies, zoals de MEP (2002-2007) en de SDE (2008-heden) zorgden voor een enorme drempelverlaging. Maar de echte hype begon pas toen de salderingsregeling werd gewijzigd naar onbeperkt salderen in 2014.
Koploper zonnepanelen Europa
De stimulerende maatregelen zorgen ervoor dat Nederland inmiddels de koploper in Europa is. Nederland telt 825 Watt aan vermogen per inwoner. Voorheen grote broer en voorloper, Duitsland staat nu op 714 Watt per inwoner. Wereldwijd is Nederland zelfs de nummer 2 achter Australië (1049 W/i). Inmiddels zien we echter ook dat de exponentiële groei van zonnepanelen in ons land een keerzijde heeft.
Vol elektriciteitsnet, tekort personeel
Het elektriciteitsnet raakt namelijk overvol en steeds meer mensen zien hun omvormer dan ook uitvallen op zonnige middagen, omdat de netspanning te hoog oploopt. De grote vraag naar zonnepanelen zorgt daarnaast voor een tekort aan technisch persoon en zelfs inmiddels een tekort aan omvormers en andere materialen. De energiemarkt kan de groei en grote vraag simpelweg niet bijbenen. Hoog tijd voor een verandering, toch?
Kabinet wil nog meer zonne-energie
Een wijzing die er al een tijdje aan zat te komen, is het afbouwen van de salderingsregeling. In de afbouwperiode tussen 2025 en 2030 hoopt de overheid dat de markt voor energieopslag zich dusdanig ontwikkelt dat de gemiddelde consument zijn eigen energie betaalbaar kan opslaan. Handig, want zo vang je ook gelijk de energiepieken in de middag op en wordt het elektriciteitsnet ontlast. De overheid kondigde daarnaast ook een nieuwe stimulerende maatregel aan: het verdwijnen van de de btw op zonnepanelen per 1 januari 2023. Iets wat de vraag naar zonnepanelen alleen maar zal vergroten. Ook worden bedrijven vanaf 2025 verplicht om zonnepanelen op hun gebouwen te plaatsen. Kortom, het kabinet zet vol in op zonne-energie.
Ondertussen blijven de netbeheerders achter de groei van zonnepanelen aanlopen met het uitbreiden van hun netten, dreigt er een tekort aan omvormers en is het technisch personeel in de energiebranche niet aan te slepen.
Bron: Rijksoverheid, Netbeheer Nederland, Solar Power Europe
Arnold
Dus leg me dit eens uit? hoe gaat dit het netwerk ontlasten?
Hoi @Johan-compagner,
Je spreekt en denkt ik “kWh” en dat is gebruikelijk, want dit is het resultaat dat belangrijk is voor de opbrengst, maar een netbeheerder denkt in capaciteit “KW”. Door een accu te plaatsen neemt de stoompiek overdag af. Een accu, elektrische auto of begrenzer in de omvormer topt deze stroompiek af. Dit heeft dus weldegelijk een positief effect op het ontlasten van het elektriciteitsnet.
Groetjes, Arnold
hardrock sinterklaas
Op piekmomenten kun je toch meer waterstof maken en gaan opslaan.
Er komen niet voor niets gigantisch terminals op de maasvlakte.
Bovendien is 6 kg waterstof tanken in een auto meer de toekomst, dan alle auto’s met batterijen uitrusten, welke allemaal op dezelfde momenten laden. Bij de werkgever om 9 uur en v.a. s’ avonds 1700 als de zon onder gaat.
In de winter lever je nog maar 10%.Dat stelt niks voor.
Verder moeten nog 90% hun huis gaan verwarmen op elektra en niet meer op gas.
De energetische waarde van 1m3 gas is best hoog. Dan moet je met veel kwh aan komen zetten om die wijk warm te stoken.
Kernenergie zijn nu veel stemmen voor. Begin ermee.
Adeo
@allard-meerman, ook hier in mijn directe omgeving enorme grote landerijen, daar waar eerder o.a. de koeien rondhuppelden nu vol gepoot met zonnepanelen en veel, heel veel windmolens.
Is wel een oplossing voor de veeboeren die gedwongen worden om afstand te nemen van hun levende have.
Verder is het bos vlak bij ons gekapt en heeft plaats moeten maken voor bijna 200 zeer riante recreatiebungalows die allemaal zijn voorzien van warmtepompen.
Nu horen we niet alleen de bijtjes zoemen.
Is wel een oplossing voor ons, onze omvormers klappen er nu niet meer uit bij overbelasting van het net.
Aguile Bjjskol
Versneld afbouwen salderingsregeling is een slecht idee, want dit betekent een onbetrouwbare overheid. Burgers hebben geïnvesteerd in zonnepanelen uitgaande van deze financiële randvoorwaarde. Hier verder aan tornen betekent dat burgers kopschuw worden om te investeren in duurzaamheid. Want wat is het volgende? Verlagen terugleververgoeding? Belasting heffen op gebruik eigen laadpalen voor auto’s?
Het probleem is dat capaciteit stroomnet niet voldoende is, niet dat er te veel stroom wordt opgewekt. Maak daarom een deltaplan om stroomnet te versterken en klaar te maken voor de toekomst. Als we allemaal van hetvgas af moeten hoef je geen Einstein te heten om te beseffen dat we veel meer stroom gaan gebruiken in de toekomst.
Voor nu: verplicht grote zonnestroomprojecten om de opgewekte stroom op de piekmomenten op te slaan en pas later aan stroomnet te leveren. Stimuleer de aanschaf van energieopslag bij particulieren.
Maar ga niet tornen aan de salderingsregeling, want als de burgers niet meer willen investeren in duurzaamheid omdat ze de overheid niet meer vertrouwen, mislukt de energietransitie
Allard Meerman
ZEP, dat staat voor Zelf Energie Produceren toch?
En dan zie ik immense zonneparken aangelegd worden op prachtige, vruchtbare, grond terwijl er grote daken van loodsen en kantoorgebouwen leeg blijven. Zonneparken de door investeringsbedrijven gebouwd worden, betaald met subsidie van gemeenten/provincie/rijk. Daarmee uiteindelijk door de burger. Die vervolgens z’n eigen omvormer uitgeschakeld ziet worden door de enorme pieken van de zonneparken rondom…
Vervolgens wordt er nog steeds gepraat over het stopzetten van de salderingsregeling, die vele malen minder geld kost dan dit geldverslindende subsidiëren van zonneparken.
Onbegrijpelijk.
Jeroen de Weerd
Als het netwerk de batterijen dynamisch kan aansturen zou dit best mooi kunnen werken. Op dit moment (12:30 volop zon ) wordt energie gedumpt, door dit op de markt aan te bieden tegen een negatieve prijs. Als je hiermee je eigen accu oplaadt, en deze in de nacht of momenten dat het net weer meer vermogen vraagt, weer terugleveren tegen hogere tarieven, kun je best mooie constructies verzinnen. Kwestie van vraag vs aanbod.
In principe is het weerbericht bekend, dus je kunt een Intelligente thuisbatterij best op het heetst van de dag opladen, aangezien-ie dan toch wel vol komt.
Bovenstaand zou ook mooi mogelijk kunnen zijn met batterijen van je EV, mits die bi-directioneel met het netwerk in verbinding staan.
Johan Compagner
ook hier weer
” In de afbouwperiode tussen 2025 en 2030 hoopt de overheid dat de markt voor energieopslag zich dusdanig ontwikkelt dat de gemiddelde consument zijn eigen energie betaalbaar kan opslaan.”
en geen kritische noot..
Dit werkt niet.. ik zie niet in hoe dit voor mij gaat werken, voor mijn situatie lost bv batterijen niks op (tenminste niet voor het netwerk)
even maar een rekenvoorbeeld dan, stel ik koop een batterij van 10kWh dan zal dit ongeveer 1 dag respijt geven
ik wek met dit soort dagen 25-30kWh op.. ik importeer op dit soort dagen ongeveer nog 4kWh…
Dus als die batterij helemaal leeg was, en ik krijg dus een dag van 30kWh dan is die batterij rond 11a12 uur al vol…
Dus op het toppunt van de dag lever ik gewoon weer vol terug, nu verbruik ik s’avonds/snachts dus 4kWh. dus de batterij is de volgende morgen dus 6kWh, die 4kWh zit er echt binnen een paar “tellen” weer in..
Het enige wat ik hier dus mee doe is die paar kwh uur s’avond/s’nachts niet gebruiken maar direct van me zelf, maar het netwerk ontlasten nee totaal niet, heeft hier niks mee te maken..
dan maar een 30kWh batterij (wat je daar al niet voor moet betalen even daar gelaten…)
maar ook dat heeft niet veel zin, dat “koopt” met dit soort dagen maar 1 dag extra, en dan zit hij weer helemaal vol en schommel ik zeg maar tussen de 26 en 30kwh in…
Dus leg me dit eens uit? hoe gaat dit het netwerk ontlasten?
Voor dat soort dingen moet ik denk ik veel m3 zout hebben of zon onder mijn huis, waar ik dus heel veel warmte in op kan slaan.. Maar daar heb ik niet echt heel veel plek voor…