Samsø

Het Deense eiland is qua grootte vergelijkbaar met Texel of Terschelling en er wonen ruim 4000 mensen op het eiland. Onder de leiding van energieondernemer Søren Hermansen is Samsø vanaf het jaar 2000 in drie jaar zelfvoorzienend geworden, dit betekent dat het eiland zijn energievraag voor meer dan 100% dekt met hernieuwbare energie.

Hernieuwbare energie

Het eiland heeft 11 onshore windturbines en 10 offshore turbines. Deze produceren meer stroom op dan het eiland zelf nodig heeft. De overtollige energie wordt geëxporteerd naar het vasteland. Daarnaast heeft het eiland een zonnecollector-centrale en een strocentrale, beide centrales leveren, via een warmtenet, warm water aan verschillende omliggende dorpen.

Power-Samso

 Foto: Energieneutraal eiland Samsø

De toekomst van het eiland

In een nieuw plan heeft het eiland als doel gesteld om vrij te zijn van fossiele brandstof. Zo moeten de veerboten op biogas gaan varen en moeten er in de toekomst biogascentrales op het eiland komen. Het openbaar vervoer zal elektrisch gaan rijden en er wordt gekeken naar de energieconsumptie van boeren. Ook gaan de bewoners het eiland misschien gebruiken maken van twee tarieven; ’s nachts wordt de energieverbruik goedkoper dan overdag. Zo blijft het elektriciteitsnetwerk stabieler.

Initiatiefnemer Søren Hermansen

Søren Hermansen heeft zijn projecten op een realistische wijze uitgevoerd en heeft daarbij de bevolking maximaal betrokken. Hierdoor worden de projecten ook gedragen door de eilandbewoners; enkele bewoners hebben voor de windturbines eigen kapitaal ingezet. De eilandbewoners zijn dan ook erg trots op hun duurzame eiland, welke gelukkig zijn eigen karakter heeft behouden.

Bezoek van koningspaar

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben woensdag 18 maart 2015 een bezoek gebracht aan het duurzame eiland. Tijdens de excursie werd het koningspaar rondgeleid door de Nederlandse burgemeester van het eiland, Marcel Meijer. De Koning gaf aan dat Samsø model kan staan voor de Nederlandse waddeneilanden. In gesprek met de eilandbewoners wilde Willem-Alexander met name weten hoe de weerstand tegen bijvoorbeeld windmolens wordt ondervangen.

Lees ook: Samen lokaal energie opwekken

Lees meer

Geef een reactie