Crowdfunding is ook op het gebied van duurzame energie steeds meer in opkomst. Crowdfunding houdt in dat er gezamenlijk wordt geïnvesteerd in een project of idee. Zo kan er bijvoorbeeld toch geïnvesteerd worden in zonnepanelen als je hier zelf geen geschikt dak voor hebt. Op verschillende gebieden wordt crowdfunding al ingezet. Om er voor te zorgen dat iedereen kan investeren in en profiteren van duurzame energie.

      993x gezien   0 reacties

Zonne-energie/

Crowdfunding is een van de nieuwste trends op de zonne-energiemarkt. Zo laat Zonnepanelendelen.nl zien dat er op dit moment 21 projecten open zijn voor investering in Nederlandse zonne-energie. Deze projecten zoeken voor 2 miljoen euro aan investeringen. Tot nu toe werd er al 3,8 miljoen euro geïnvesteerd in andere projecten, waarmee 41 collectieve zonneparken zijn gerealiseerd. Een succesvol voorbeeld hiervan is het voetbalstadion van FC Groningen: De Euroborg. Tijdens dit project hebben 400 deelnemers geïnvesteerd in bijna 1100 zonnepanelen.

Crowdfunding

 Foto: Crowdfunding wordt steeds vaker toegepast.

Waterkracht uit de Dommel/

Een ander voorbeeld van crowdfunding is de waterkrachtcentrale in Sint-Michielsgestel. Deze waterkrachtcentrale wordt opgedeeld in 2600 Dommelstroomdelen. Iedereen kan hier één of meerdere certificaten kopen. Op deze manier wordt je aandeelhouder en ontvang je 250 kWh per jaar. Lees hier meer over de waterkrachtcentrale.

De Windcentrale/

Via de Windcentrale is het mogelijk om een Winddeel te kopen. De organisatie ‘splitst’ een windmolen in duizenden stukjes: Winddelen. Op deze manier kan je investeren in windenergie en gebruik maken van de opgewekte energie. Op dit moment voorzien 15.000 mensen in hun eigen groene stroom.

Duurzame innovaties/

Het komt vaak voor dat ondernemers een fantastisch plan hebben, maar moeilijk de financiering hiervan rond kunnen krijgen.  Crowdfunding kan op dit gebied ook een uitkomst zijn, het kan als financieringsinstrument dienen bij duurzame innovaties. Een goed voorbeeld is de PowerPlane, dit is een zweefvliegtuig waarmee energie opgewekt kan worden. Dankzij crowdfunding is er 329.000 euro opgehaald om dit project te kunnen financieren.

Andere voorbeelden van crowdfunding: