De zonnepan is een zonnepaneel in de vorm van een dakpan. Zonnepanelen springen nogal in het oog en zijn esthetisch niet altijd even mooi voor het aangezicht van je huis. De Zonnepan lost dat probleem op, maar levert de zonnedakpan ook net zoveel energie op als normale zonnepanelen?

Een onopvallend alternatief

Een groot voordeel van de Zonnepan is dat hij een mooi geheel vormt met een dak. Ook is hij gemakkelijk te integreren rondom een dakraam en zijn er geen nadelige schaduweffecten. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende kleuren; zwart, grijs of rood. De moderne keramische dakpan, de Nelskamp F10, is het type dakpan dat op dit moment vooral gebruikt wordt als Zonnepan.

Kosten en opbrengst

De opbrengst is met 80 tot 90 procent gelijkwaardig aan die van de gewone zonnepanelen. De vermogensgarantie is 90% in de eerste 10 jaar en 80% op de daarop volgende 15 jaar. De zonnepan komt met een garantie van 30 jaar op waterdichtheid en 5 jaar garantie op de omvormer. De prijs voor 6m² zonnedakpannen varieert tussen de 4500 euro en 12000 euro.

Werking Zonnepan

De zonnedakpan zijn volledig in het dak geïntegreerd. In elke Zonnepan zit namelijk een klein zonnepaneeltje verwerkt met hierin monokristallijne zonnecellen. Hierdoor is er geen onderstel of ander bevestigingsmiddel nodig, waardoor deze natuurlijk oogt op het dak. Aan de achterkant zit een gat voor de bedrading, waardoor alle zonnedakpannen met elkaar verbonden en gekoppeld zijn aan één omvormer.

Productie Zonnepan

Omdat de Zonnepan een gat aan de achterkant heeft voor de bedrading, was het lastig om een producent te vinden die een dakpan wilde maken. Veel producenten wilden namelijk geen Zonnepannen produceren,  omdat het gat in de achterkant de dakpan minder sterk maakt. Nelskamp heeft hiervoor een oplossing gevonden: zij perforeren de plek waar het gat moet komen en bakken de dakpan in zijn geheel af. Het gat kan na het bakken uit de dakpan worden getikt.

Bron: Houhetwarm.nl, J de Groot, en Passiefhuismarkt
zonnepan

      18108x gezien   5 reacties

5 reacties op “Zonnepan: een innovatief zonnepaneel”

 1. Frans van Woerkom

  Hans, leuk verzonnen, maar het verlies bij zo’n inductieve koppeling is groot, wat bij tandenborstels niet zo interessant is, maar je blijft met iets zitten wat ergens in moet passen. In de bouw is een stuk draad met steker van een paar centimeter langer dan strikt noodzakelijk vele malen goedkoper dan een raster van spoeltjes en gelijkrichters die op de millimeter nauwkeurig op de panlatten gemonteerd moeten worden.
  Overigens zie ik voor deze pannen gezien de prijs per Wp per vierkante meter alleen emplooi bij monumenten waar geen panelen op mogen. Maar daar mogen meestal ook geen moderne pannen als de Nelskamp F10 op.

 2. Frits Visser

  De prijs is flink, maar bij nieuwbouw spaar je natuurlijk wel pannen uit!
  Ik zou van Enexis wel een rekenvoorbeeldje daarvan willen zien: Wat is de netto verschilprijs met gewone pannen, en wat is dan de terugverdientijd?
  Hans: Inductie werkt volgens mij alleen met wisselstroom. Dan zou je bij iedere pan een omvormertje moeten hebben….

 3. Hans Geffen

  Waarom is een aansluiting met inductie niet te maken? (zoals bijv. lader elektrische tandenborstel)
  scheelt arbeidstijd met de bedrading tijdens het leggen en geeft geen verzwakking in de dakpan.

 4. Pacito

  Wat een prijs. Ik betaalde € 5500 voor 26 m^ met 4250 piekwatt. Dat duurt al 6 jaar voordat ik het eruit heb. Bij 6 m^ duurt dat dus 4,5 maal zolang, dat is dus 30 jaar. Of de prijs zou op ca 1250 moeten liggen. Met deze prijzen is het dus duurder dan via een leverancier, want reken maar dat die omvormer het geen 30 jaar volhoudt.

 5. Hans de Bruin

  Ziet er mooi uit, dat is zeker. Maar wat een prijzen! Hoeveel jaar moet je er wel niet over doen om zo’n bedrag terug te verdienen!
  Nee, wij blijven lekker bij onze zonnepanelen, die gigantische hoeveelheden KW’s binnenhalen.