Nieuwe spelregels milder en menselijker

Sommige bewoners wachten al jaren op daadwerkelijk herstel van hun, door gaswinning beschadigde woningen. Uit de parlementaire enquête werd al pijnlijk duidelijk dat de Groningers veel te lang aan het lijntje zijn gehouden. Keer op keer ging de overheid in beroep of moest er meer onderzoek worden gedaan. Ook was er veel discussie over de hoogte van de toegekende schadeclaims. De overheid neemt nu als uitgangspunt om de schade daadwerkelijk te herstellen zonder tussenkomst van geld.

Schadeherstel in nature

Groningers met schade tot € 60.000,- kunnen deze straks zonder causaliteitstoets laten herstellen door een eigen aannemer. Het IMG betaalt de uiteindelijke factuur. Bewoners met schade kunnen zich ook volledig laten ontzorgen door het IMG, waarbij deze de schade dan in één keer hersteld door eigen aannemers. De periode waarbinnen de schade hersteld moet worden is nog niet bepaald.

Vaste eenmalige vergoeding of maatwerk

Op dit moment kunnen Groningers met kleine schades ook gebruik maken van een vaste vergoeding. De hoogte van deze schadevergoeding is nu € 5.000,- maar wordt opgehoogd naar € 10.000,-. Indien een bewoner al eerder gebruik heeft gemaakt van deze regeling wordt het reeds uitgekeerde bedrag aangevuld tot € 10.000,-. Ook een maatwerkopname, zoals de huidige regeling blijft nog mogelijk. Een schade-expert past dan het wettelijk bewijsvermoeden toe en stelt de schadevergoeding vast. De bewoner ontvangt dan een financiële vergoeding voor causale schades.

Toekomstige en nieuwe schades

De nieuwe spelregels gelden ook voor toekomstige en nieuwe schades aan de woning als er een nieuwe aardbeving of significante bodemdaling plaatsvindt. Ondanks dat de gaswinning stopt verwachten experts dat er nog jarenlang aardbevingen kunnen plaatsvinden. Daarnaast werkt het IMG aan een “herhaalvergoeding” en wordt het advies voor een overlastvergoeding door het IMG uitgewerkt. Het IMG verwacht in december alle huidige schademelders te informeren over de nieuwe gekozen afhandeling van bevingsschade.

  • Jouw feedback
  • 0   1

Eén reactie op “Afhandeling bevingsschade Groningen straks in natura”

  1. Mia

    Klinkt als een goede oplossing, maar zit je dan ook vast aan de looptijd van de IMG? Komen al die aannemer ineens bij je aan de deur om alles te herstellen? Lijkt me nogal een operatie . Waarom gewoon niet simpel de schade gewoon vergoeden die is geclaimd na 1 inspectie.

Geef een reactie