Kan een airco als verwarming werken?

Bedrijven die airco’s plaatsen krijgen gigantisch veel aanvragen binnen van huishoudens die interesse hebben in een airconditioner. Maar dan niet om het huis te verkoelen. Maar juist om de airco als verwarming te gebruiken in deze tijden van hoge gasprijzen. Dit komt voornamelijk omdat de energiecontracten de afgelopen maanden met honderden euro’s per maand zijn gestegen. Warmtepompen door schaarste lange levertijden hebben en omdat steeds meer ontdekt wordt dat een airco een soort van warmtepomp is.

Hoeveel airco’s worden er verkocht?

Ook de cijfers van het CBS laten de opmars van de airco zien. In 2020 zijn er 150.000 en in 2021 250.000 airco’s aangeschaft. De schatting is dat in 2022 er ruim 320.000 airco’s verkocht gaan worden. Deze stijging komt door de hetere zomers, het vele thuiswerken maar ook omdat vrijwel elke airco als verwarming gebruikt kan worden.

Heeft het prijsplafond invloed?

Op Prinsjesdag is er een prijsplafond aangekondigd, door dit plafond zal de vraag naar airco’s wellicht iets dalen. Aangezien eigenaars van warmtepompen en airco’s veel gas besparen. Maar wel veel energie verbruiken. Mogelijk wordt in de uiteindelijke plannen van het prijsplafond ingezet op het stimuleren van gasbesparende maatregelen zoals warmtepompen maar mogelijk ook de airco als verwarming. Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vreest dat mensen die nu een airco als verwarming aanschaffen. Deze airco’s in de zomers ook gebruiken voor verkoeling. Hierom zijn ze terughoudend in het aanmoedigen van deze apparaten.

Nadelen airco als verwarming

Een airco verwarmt vaak maar 1 vertrek in een woning, dus er zijn of meerdere airco’s nodig. Of een hele grote buitenunit met meerdere binnenunits. In beide gevallen zorgt dit voor veel lawaai, daarnaast is ook niet elk huis hier geschikt voor. Er is niet altijd plaats voor een buitenunit. Daarnaast zijn de stroomkosten op dit moment ook erg hoog.

Bron:  Rijksoverheid

Gebruik je al airco als verwarming?

Meer over het besparen van energie

5 reacties op “Airco als verwarming?”

 1. Erik Schuren

  In 2015 22 zonnepanelen laten leggen (5830kwh bruto/ netto tussen 4600 en 5000 KHW) + 3 airco’s. Iedereen verklaarde mij voor gek voor zo’n investering. Sindsdien verwarm ik al met de airco’s. Voornamelijk alleen beneden en indien nodig boven.(Slaap kamer zoon vnl) Stroom gebruik ik nog steeds niet en lever nog steeds 300-500 kwh terug. Alleen als het heel koud is verwarm ik in de avond uren nog een paar uur bij tussen 18:00 – 22:00 omdat dan de capaciteit natuurlijk ook terugloopt.
  Ik heb wel nog een gunstig contract tot 01-10-2023 maar ik heb vorig jaar in totaal nog geen €100 euro gebruikt en afgelopen jaar zelfs maar €24.Een goeie airco gebruikt al lang niet veel stroom meer. Maar koop wel een A-merk met een goed energielabel.

 2. Roald Knol

  Een airco is een warmtepomp. Een moderne airco heeft een COP van 4.5 – 5.5 en is dus zeer zuinig met energie. Daarnaast zijn airco’s reëel geprijsd, vergeleken met andere warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp kost een fractie in aanschaf en plaatsing van wat een (over-geinfleerde) lucht-water of water-water warmtepomp kost. Ik snap de mensen die deze route kiezen wel. En ik zou als overheid blij zijn met deze energiebesparende trend.

  Waarom zou je bang zijn dat mensen in de zomer gaan doen wat iedereen overal ter wereld met airco’s doet? De prikkel is juist is om een airco aan te schaffen om te besparen. De mensen die dat om die reden doen kunnen of willen helemaal geen koeling betalen. Wees eerder bang dat mensen die écht geen geld hebben van alles gaan verbranden in allesbranders. Want dat is waar energiearmoede uiteindelijk toe gaat leiden. Zwarte rookwolken boven de steden zodra het kwik begint te dalen. 150 jaar terug in de tijd met bruinkoolbriketten. Nu al te koop bij verschillende webshops en zelfs Hornbach en nog altijd gemeengoed in Duitsland. Of erger nog, geïmpregneerd of geverfd afvalhout, plastic, rubber en al het andere wat de kou verdrijft.

  Ik zou me weinig zorgen maken over de mensen die wel wat kunnen investeren. Zij leggen het dak vol met zonnepanelen. In de winter voordelig verwarmen met meerdere airco’s en in de zomer zo goed als gratis koelen met de overvloed aan stroom die dan van het dak komt. Waarom zou dat een probleem zijn? Zijn er energie-efficiëntere manieren om te koelen? Zeker. Maar zo lang kleine WKO’s kapot gereguleerd worden en bodemwarmtewisselaars te duur zijn voor het rendement wat je behaald zullen mensen blijven kiezen voor de eenvoudige, goedkope airco.

 3. Jan Jacob Hilberdink

  Ik heb in 2020 een Mitsubishi Heavy Industries 3.5 KW ZSX inverter/airco in de woonkamer laten plaatsen en verwarm sindsdien deze ruimte uitsluitend met deze unit (normaliter radiatoren met combiketel). Dit gaat probleemloos ook al heb ik een matig geïsoleerde woning uit 1916. Dit voorjaar dezelfde unit laten plaatsen voor de begane grond (normaliter vloerverwarming met combiketel). De winter moet nog beginnen maar ik heb hooggespannen verwachtingen. Het energieverbruik blijft zeer binnen de perken, opwarmen per unit 700 W/u gedurende 15-20 minuten en daarna gemiddeld 250 W/uur op de etage op temperatuur te houden. Ik heb 14 zonnepanelen van 270 Wp en daarmee heb ik in de nieuwe situatie een elektriciteitsverbruik van circa 1.000 kW/u per jaar. De combiketel (3 jaar oude Intergas) wordt feitelijk alleen nog voor het douchen gebruikt. Het mooiste is dat wanneer het heel warm is de units de etages ook nog een heerlijk koel houden. Dat is voor thuiswerken echt ideaal. Ben ivm het aflopen van mijn contract overgestapt op easyEnergy met marktprijzen per uur voor elektrisch en marktprijzen voor gas per dag. ‘s Nachts draait de afwasmachine de afgelopen dagen op € 0,051 per kW/u.

 4. Christiaan Palsrok

  Ik denk dat ze in Den Haag liever hebben dat de opbrengst van zonnepanelen voor een habbekrats aan de energiebonzen wordt verkocht ipv besteden aan iets nuttigs zoals koelen. Zodra het salderen er af is moeten we maar zien wat we voor teruglevering gaan krijgen. Wat het warmtepomp verhaal betreft, het is niet een soort van warmtepomp, het IS een warmtepomp. Ik gebruik de airco sinds deze herfst ook om te verwarmen en dat bevalt prima. Gemiddeld een Kw per dag om de woonkamer op een aangename temperatuur te houden. Ik ben wel erg benieuwd hoe het in de winter zal gaan en of de CV vaak bij moet springen.

 5. Guillaume

  Ja stel je eens voor dat de mensen de airco’s ook gebruiken om te koelen. Het is de gemiddelde gebruiker al lang bekend dat ze stroom vreten. Daarom hebben de meeste airco gebruikers ook vaak zonnepanelen! En de airco’s vlakken de opbrengstpiek juist af want het is meestal warm als de zon schijnt. Iets wat ze in den haag niet snappen.

Geef een reactie