Tags: 

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #89965
  Kapteijns
  Deelnemer
   @gkapteij

   Als je een drie-fase aansluiting hebt en een een-fase omvormer maakt het nu niet uit of je veel op een-fase terug levert zolang het huidige systeem van salderen tot 1 jan. 2023 blijft bestaan.
   Maar daarna???
   Mijn verbruik is verdeeld over de drie fasen, L1 – L2 – L3. Mijn een-fase omvormer is bijv. aangesloten op L1. Ik ga dan toch de geleverde energie, meeste op L2 en L3, en beduidend minder op L1, betalen en lever dan veel zelf opgewekte energie op L1 terug waar ik na 1 jan. 2023 waarschijnlijk beduidend minder voor terug ontvang en in 2031 niets meer zal ontvangen.
   Is het dan niet wenselijk als je nu nog een omvormer moet kopen om voor een drie-fase omvormer te kiezen????
   Gijs.

   #89978
   ZEP
   Sleutelbeheerder
    @enexis

    Beste @gkapteij

    In de situatie die u schets heeft u geen nadeel als de salderingsregeling verdwijnt. De teruglevering en/of verbruiken van alle fasen worden in de meter met elkaar verrekend. Als u op fase L1 de zonnepanelen heeft aangesloten en u wekt bijvoorbeeld 10KW op en u verbruikt op fase L2 en L3 gezamenlijk 8KW dan registreert de meter het saldo. Dus 2 KW aan teruglevering. Als de situatie een uur lang zo blijft, dan loopt het teruglevertelwerk met 2 kWh op.

    De verdeling van de invoeding over fasen is vooral belangrijk om scheefvoeding (en eventuele spanningspieken) te voorkomen. op 1-fase mag maximaal 5KW geplaatst worden. Daarboven moet worden overgestapt naar een meerfasige aansluiting (in de praktijk 3-fase) en dus 3-fase omvormer.

    Groetjes,
    Arnold

    #90270
    Countr
    Deelnemer
     @roald

     In het linkerplaatje in deze post zie je hoe meters behoren te werken, dat is dus zoals ZEP schrijft.
     In dat topic kun je lezen dat het is voorgekomen dat er meters geïnstalleerd zijn geweest die anders werken, maar dat waren dus ‘kapotte’ meters, welke hersteld moesten worden. Zie ook dit topic bij Tweakers.

     #134424
     rj vd berg
     Deelnemer
      @rjvdberg55gmail-com

      ik heb hier een iets andere vraag over. Mijn 7 jaar oude pv installatie van 4000wp (16x250wp) blijft bestaan. Een nieuw systeem wil ik in 2022 aanschaffen: 8 panelen van 390wp= 3120 wp met een goodwe omvormer.
      aansluiting huis is 3 x25a, 3 fase dus, wat is wijsheid, nieuwe installatie uitrusten met 3 fase omvormer?
      mijn huidige verbruik per jaar is circa 2900 kwh, door aanschaf hybride wp zal dit circa 4500 kwh worden, misschien in de toekomst een elektrische auto? dan kost het opladen ook weer circa 1500kwh/jaar….

      nb ik weet niet of de oude omvormer een 1 of 3 fase type is, hoe kan ik dit snel zien? het is een Growatt.

      bvb dank voor reactie!

      #134425
      Countr
      Deelnemer
       @roald

       ik weet niet of de oude omvormer een 1 of 3 fase type is, hoe kan ik dit snel zien? het is een Growatt.

       Door in je meterkast te kijken. Als het goed is, is er een groep gelabeld met ‘PV’. Is dat een smalle enkelfasige automaat, of een brede driefasige?

       #134555
       Arnold
       Sleutelbeheerder
        @astadjer

        Hoi @rjvdberg55gmail-com,

        Vanaf installaties met 5000 Watt moet je zelfs naar een 3-fase verdeling, met 4KW hoeft dat nog niet. Mijn vermoeden is dat je een 1-fase omvormer hebt, maar dit kan je zien door naar de automaat van de groep te kijken waarop de zonnepanelen zijn aangesloten.

        Soms staat het ook in de type aanduiding vermeld: Growatt 4000 TL3-S (de 3 staat voor het aantal fasen). Deze vind je op de voorkant of het grijze etiket aan de zijkant of bovenop de omvormer. Een foto plaatsen mag altijd, dan kijk ik er even naar voor je.

        Groetjes,
        Arnold

        #134563
        rj vd berg
        Deelnemer
         @rjvdberg55gmail-com

         Net ff gekeken: de oude Growatt 4000 is 1 fasig, straks heb ik 2 installaties/systemen ieder op een aparte groep, de oude met circa 4000 watt, de nieuwe met circa 3000 watt en een Goodwe omvormer. Dus dan is de vraag moet je dit als 1 of 2 installaties zien? Totaal ga ik naar circa 7000 watt, maar ze zijn gescheiden lijkt mij. Dus dan mag de Goodwe ook 1 fasig zijn denk ik?!

         Groet en bvb dank voor je reactie

         #138009
         Minze
         Deelnemer
          @minze-broersma

          Ik vind het toch wat merkwaardig als je 3 fasen hebt en op 1 terug levert, dat dit toch met de andere fasen verdisconteerd wordt als er strak geen salderingsregeling meer is.
          Mogelijk kan de meter het niet anders vastleggen en dus zal het dan zo zijn.

          Maar het netwerk van het energie bedrijf wordt nu wel degelijk belast met teruglevering op die ene fase, ook al zouden die ander fases precies dat vermogen afnemen.
          Bij een 1 fase aansluiting waar alles bij elkaar komt zou de stroom naar het net dan gewoon 0 zijn, ze draaien dan geen verlies in hun leidingen.

          Maar bij 3 fasen gaat er nu een hoop stroom heen en weer over de diverse fases, maar ze krijgen er niets voor betaald.
          Het lijkt een beetje op capacitieve of inductieve blindstroom, dat willen ze ook niet.

          Dat gaan ze vast ontdekken en steken er een stokje voor, moet je opletten! Er komt een update van de slimme meter aan!

         8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
         • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.