Historie

De World Solar Challenge is opgericht door de Zweedse solar-pionier en avonturist Hans Tholstrup. Met een zelfgebouwde zonneauto, de ‘Quiet Achiever’, doorkruiste hij in 1982 Australië van West naar Oost. Sinds 1987 vindt de World Solar Challenge elke 2 jaar plaats. Tijdens de wedstrijd wordt de nieuwste technologie op het gebied van automotive getoond en wordt duurzaamheid onder de aandacht gebracht.

Verschillende klasses

In totaal zijn er 4 verschillende klasse. In de Adventure Class en Evolution Class strijden zonnewagens die niet voldoen aan de eisen van de Challenger Class en de Cruiser Class. De auto’s zijn wel significant milieuvriendelijker. In de Challenger Class wordt gestreden om de snelste wagen in een doorlopende race tussen Darwin en Adelaide. De Cruiser Class vindt plaats in 6 etappes. Hierin wordt gelet op de functionaliteit, snelheid en het externe energieverbruik.

Nederlandse deelnemers

Aan de World Solar Challenge 2015 doen 3 Nederlandse teams mee. Solar Team Twente, Nuon Solar Team en Solar Team Eindhoven hebben een auto gebouwd waarmee zij de strijd aan gaan. De teams bestaan uit studenten, die vaak meer dan een jaar van hun studie opgeven om aan de race mee te kunnen doen. Alle teams hebben al vaker meegedaan aan de wedstrijd en dat resulteerde vaak in een hoge eindklassering.

De zonnewagens

De Solarteams van Nuon en Twente doen mee in de Challenger Class met hun auto’s Nuna8 en The Red Engine. Het Solarteam van Eindhoven gaat de strijd aan in de Cruiser Class met hun auto Stella. In de vorige editie in 2013 eindigde ST Twente met hun auto op de 3e plaats in Challengers class en werd Nuon ST zelfs 1e. In de Cruiser Class was deze plek een prooi van ST Eindhoven.

De verwachting is dat de Nederlandse teams het wederom goed gaan doen in Australië al is de concurrentiestrijd heviger dan ooit.

Solar Team Twente
The Red Engine

Solar Team Eindhoven
Stella

Bron: World Solar Challenge

Geef een reactie