Duurzame energie

Ongeveer 11,2% van alle energie die Nederland gebruikte in 2021 werd op een duurzame manier opgewekt. Nationale regelgeving schrijft voor dat dit in 2030 ten minste 27% moet zijn. Hiermee wordt duurzame energie bedoeld zoals zonne- of windenergie. Om zulke groene energie te transporteren en op te slaan, wordt deze vaak omgezet in waterstof: een vluchtig en licht ontvlambaar gas. Waterstofgas wordt meestal onder hoge druk vervoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van gasflessen, brandstoftanks en leidingsystemen. Dit betekent dat er veel risico’s zijn aan het vervoeren hiervan.

Waterstofpoeder vormt de oplossing voor deze uitdagingen. Het poeder kan jarenlang in kartonnen dozen worden opgeslagen en vervoerd worden zonder energieverlies. Het kan zelfs opnieuw “opgeladen” worden na het gebruik ervan zodat het eindeloos herbruikbaar wordt. Om de waterstof uit het waterstofpoeder te krijgen en om te zetten in stroom is geen warmte, externe energie of druk nodig.

Mobiele hijskraan op waterstofpoeder

De geïntroduceerde generator die waterstofpoeder om kan zetten in stroom is de Joshua. Deze generator werkt vrijwel hetzelfde als een normale dieselgenerator. Maar wordt door capsules met waterstofpoeder en water aangedreven in plaats van diesel. De Joshua heeft een vermogen van 8kW/80kWh. Dit houdt in dat hij op 5 kilo waterstofpoeder 10 uur op volle kracht kan werken. Om dit te demonstreren is er een mobiele hijskraan ontwikkeld die door deze generator wordt aangedreven. Echter is het ook mogelijk om ingezet te worden op locaties die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Denk bijvoorbeeld aan boten of festivalterreinen.

Waterstofpoeder: hoe werkt het?

Waterstofpoeder wordt door middel van een chemisch proces gemaakt waarin de waterstofmoleculen worden gebonden aan elementen die breed beschikbaar zijn. Wanneer dit poeder met water wordt gemengd, komen niet alleen de waterstofmoleculen uit het poeder vrij, maar wordt ook het toegevoegde water gesplitst. Uiteindelijk komt er hierdoor twee keer zoveel waterstof vrij als origineel in het poeder aanwezig was.

Meer over waterstof

Bron: CBS, Electriq Global

Is waterstofpoeder een vervanger van fossiele brandstoffen?
Meer nieuws over waterstof

Eén reactie op “Waterstofpoeder gedreven generator geïntroduceerd”

  1. D

    Mooie eindelijk een veiliger manier om waterstof op te slaan maar dan is er nog het probleem van het gebruik want dat is altijd onduidelijk in zulke stukken! De hijskraan op waterstofpoeder, verbrand deze het poeder als in een gasturbine, of verbruikt deze het poeder in een brandstofcel? Ik ken maar weinig mensen die het concept “brandstofcel” kennen en ik ken ook nog maar 1 auto die daadwerkelijk een brandstofcel gebruikt als krachtcentrale.

Geef een reactie