Waterstofpanelen leveren stroom en waterstof

In 2019 werden de eerste prototypes getest en nu ziet het in Leuven gevestigde bedrijf Comate kansen om het waterstofpaneel op grote schaal te produceren. Het waterstofpaneel vangt vocht uit de lucht en gebruikt zonne-energie de watermoleculen te splitsen in waterstof en zuurstof. Het paneel produceert waterstof op lage druk dat via een pijpleiding vervoerd kan worden of onder hoge druk kan worden opgeslagen, zodat je dit kan gebruiken om je woning te verwarmen, apparatuur te voeden met stroom of zelfs je waterstofauto mee te tanken. Met 20 waterstofpanelen is het volgens de onderzoekers mogelijk om een gezinswoning off-grid te halen voor zowel gas als elektriciteit.

Vanaf 2030 beschikbaar

Johan Marten van KU Leuven heeft 15 jaar lang aan de ontwikkeling van het waterstofpaneel gewerkt. Ondanks dat de onderzoeksresultaten heel positief zijn spreekt directeur Sander van den Dries nog niet van een innovatief product. Dat kan pas als het waterstofpaneel geproduceerd, verkocht en bij consumenten thuis gebruikt wordt. Daarom wordt het onderzoeksproject Solhyd getransformeerd tot een spin-offbedrijf van de KU Leuven. Zo kan het waterstofpaneel in grote volumes geproduceerd en wereldwijd verspreid worden. Van den Dries verwachting het waterstofpaneel vanaf 2030 te installeren op daken van woningen en bedrijven.

Waterstofpanelen zelfvoorzienend?

Eén waterstofpaneel produceert 250 liter waterstof per dag wat neerkomt op 22 gram waterstof per dag. Met één paneel zou je jaarlijks dus zo'n 90 m3 waterstofgas kunnen produceren (30m3 aardgas). Een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 1500 m3 heeft dus 50 waterstofpanelen nodig. Goed geïsoleerde woningen met een jaarverbruik van 900 m3 hebben genoeg aan 30 waterstofpanelen. Omgerekend naar elektriciteit produceert 1 waterstofpaneel ongeveer 160 kWh per jaar (8 kilogram waterstof). Een gemiddeld huishouden met een jaarlijks stroomverbruik van 3000 kWh heeft voldoende aan de eerder genoemde 20 waterstofpanelen. Voor het voltanken van je waterstofauto lijken de waterstofpanelen geen echte oplossing. Hiervoor heb je namelijk zo'n 5 á 6 kilo waterstof nodig en dat bereik je met 20 waterstofpanelen pas na ongeveer 2 weken volop produceren.

 

Meer lezen over waterstof

Bron: Comate, Solhyd, KU Leuven, Tweakers

Geloof jij nog in de waterstofauto?

Meer nieuws lezen over waterstof

2 reacties op “Waterstofpanelen maken elektriciteit en waterstof”

  1. Mia

    De grote vraag is altijd, wat kost zo’n paneel. Het is natuurlijk fijn als je het hele jaar door waterstof kan produceren, maar weegt het resultaat ook op tegen de investering. Ben benieuwd hoe dit zich gaat doorontwikkelen.

Geef een reactie