Soorten PVT zonnepanelen

Er zijn klassieke PVT zonnepanelen en warmtepomppanelen. Een PVT zonnepaneel wekt zowel elektriciteit als warmte op voor warm leidingwater. Daarnaast wekken de PVT zonnepanelen meer elektriciteit op dan standaard zonnepanelen.

Warmtepomppanelen wekken net als de normale PVT panelen elektriciteit en warmte op, maar kunnen daarbovenop ook de woning verwarmen. Achter het warmtepomppaneel zit een warmtewisselaar met koperen leidingen. De vloeistof die daar doorheen stroomt warmt op door de omgeving. Deze warmte gaat vervolgens naar de warmtepomp voor de verwarming van de woning. Het grootste voordeel van een warmtepomppaneel is dat deze de woning zelfs verwarmt bij temperaturen onder het vriespunt.

Voordelen van PVT panelen

Door de koeling aan de achterzijde van het zonnepaneel kan de productie van een PVT zonnepaneel stijgen met 10% tot 15%. Daarnaast bespaart een PVT zonnepaneel gemiddeld 50 tot 70 kuub gas per m2. Het grootste voordeel van PVT panelen is de verhoging van de opwekking van zonne-energie en het vervangen van de buitenunit van een warmtepomp. Wanneer het dak te klein is om zowel zonnepanelen als zonnecollectoren te plaatsen zijn PVT zonnepanelen een ideale oplossing. Er kan zo maximaal energie opgewekt worden met een beperkt oppervlakte. Daarnaast koelen de panelen beter als het huishouden veel warm water gebruikt.

Nadelen van PVT panelen

PVT panelen zijn een stuk duurder dan een standaard zonnepaneel. Een ander minpunt is dat als een collector van een paneel beschadigd raakt dan heeft dit ook effect op het zonnepaneel zelf. Daarnaast zijn ze vrij nieuw en is de efficiëntie nog niet in de praktijk bewezen.

Wat kost een PVT set?

Gemiddeld wordt er zo € 900,- per m² exclusief btw en installatie berekend. Een volledig systeem van 6 PVT panelen met een warmtepomp is tussen de € 20.000,- en € 25.000,- (excl. btw en incl. installatie). De prijs hangt uiteraard af van verschillende factoren zoals het merk van het paneel, het aantal, het soort paneel, het type dak en de eventuele aansluiting van een warmtepomp.

Lees meer over zonnepanelen

Bron: Diverse bronnen

  • Jouw feedback
  • 4   0

Geef een reactie