Steeds meer vraag naar stroom

De vraag naar capaciteit op het stroomnet groeit de laatste jaren hard, omdat steeds meer bedrijven en huishoudens overstappen van aardgas naar elektriciteit voor het verwarmen van hun panden met bijvoorbeeld een warmtepomp. Hierdoor hebben ze vaak een grotere aansluiting nodig die meer stroom levert. Ook het groeiende aantal elektrische auto’s zorgt ervoor dat de stroomvraag snel groeit.

Terugleveren van zonnestroom

Buiten de groeiende stroomvraag wordt ook op een andere manier steeds meer van ons volle stroomnet gevraagd. De laatste 5 jaar is het aantal zonneparken, bedrijven én huishoudens met zonnepanelen explosief gegroeid. Deze vragen vooral capaciteit van het elektriciteitsnet op zonnige momenten voor het terugleveren van zonnestroom. Netbeheerders hebben hierdoor steeds vaker problemen om de juiste afstemming te vinden in de stroomverdeelstation.

Beter benutten vol stroomnet

En juist die piekmomenten zijn het probleem, want daar wordt de beschikbare capaciteit door netbeheerders op berekend. Buiten deze piekmomenten is er namelijk helemaal geen sprake van een vol stroomnet. Hoog tijd dus om het elektriciteitsnet beter en meer te benutten buiten de piekmomenten.

Netbeheerders willen daarom vaker congestiemanagement toepassen, waarbij bedrijven tegen betaling minder stroom gebruiken of terugleveren op piekmomenten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor zowel nieuwe aansluitingen als nieuwe zonnepanelen.

Vraag en aanbod beter afstemmen

Ook bij de afstemming tussen vraag en aanbod van energie is nog veel winst te behalen. Het kabinet stelt € 166 miljoen beschikbaar voor het inzetten van energiehubs, die de energieafstemming lokaal inregelt op piekmomenten. Daarnaast krijgen bedrijven door middel van groepscontracten de ruimte om capaciteit met anderen te delen.

Het kabinet gaat ook het gebruik van slimme apparatuur normeren, zoals een slimme warmtepomp, laadpaal of wasmachine. Slimme apparatuur kan de energievraag afstemmen buiten de piekmomenten.

Elektriciteitsnet sneller uitbreiden

Netbeheerders investeren al fors in het uitbreiden van het elektriciteitsnet, maar verdubbelen toch hun investeringen naar € 8 miljard per jaar. Desondanks is de verwachting dat het uitbreiden van het stroomnet de groeiende vraag naar energie niet kan bijbenen. Dit heeft niet alleen een financiële reden, maar ligt ook aan complexe procedures voor vergunningen en het gebrek aan ruimte voor stroomverdeelstations. Het kabinet wil deze procedures daarom versimpelen en de doorlooptijd van vergunningen met 1,5 jaar verkorten.

Storing op je omvormer voorkomen

Bron: Netbeheer Nederland

  • Jouw feedback
  • 2   1

3 reacties op “Vol stroomnet noopt overheid en netbeheerders tot maatregelen”

  1. J.M. Brouwer

    Goed geredeneerd Merkenstijn!
    Oplossing plaatsen van thuisbatterij is deze beschikbaar stellen voor zonnepanelenbezitters, door netbeheerders. De e meters worden immers ook door hen beschikbaar gesteld tegen vergoeding. Dit kan de netbeheerders enorm veel capaciteit voor opslag opleveren terwijl zij het Net aanpassen. Ben benieuwd wat dat op zou kunnen leveren aan capaciteit en natuurlijk als dat kan tegen redelijke kosten voor huur. Wel kijken op de langere termijn, immers de batterijen moeten duurzaam en herinzetbaar zijn! Terugverdientijd komt daarmee in een ander perspectief . Niet te lang stil staan door netbeheerders met procedures, want dit zou NU kunnen helpen!

  2. jan

    waarom krijgen huiseigenaren ,de extra stroom die ze terug leveren niet meer betaald,en die van zonneweide wel?

  3. Merkestijn

    Wat ik steeds in de discussies mis is het via de omvormer begrenzen van de piekopwek van zonnepanelen. Veel zonnepaneel eigenaren hebben vooral extra zonnepanelen geplaatst om ook in de winter opwek te hebben voor eigen gebruik (warmtepomp). Door het piekvermogen te begrenzen op ongeveer 60 procent van het geïnstalleerd vermogen wordt een groot deel van de netproblemen beperkt, terwijl dit een zeer beperkte invloed heeft op de totale opbrengst. (Eigen ervaring 8,2kW geplaatst vermogen, 3fasen omvormer Solar Edge begrenst op 5,2kW. Jaaropbrengst gemiddeld 7MW per jaar) Dit is een oplossing die weinig kost, mits je omvormer deze mogelijkheid heeft.
    Door daarnaast een accu te plaatsen voor het opvangen van de ochtend en avond piek is ook aan verbruik kant het nodige te winnen. (Helaas zijn de kosten voor het plaatsen van een accu en het aanpassen van de installatie te hoog)

Geef een reactie