Vraag en aanbod zonnepanelen

De laatste jaren is zowel de vraag als het aanbod van zonnepanelen flink gestegen, maar ondanks de forse groei van het aantal erkende installatiebedrijven blijft deze ver achter bij de vraag naar zonnepanelen. De druk bij deze bedrijven neemt daardoor toe, met als gevolg een stop op het aannemen van nieuwe opdrachten, lange wachttijden, haastwerk of zelfs prutswerk door beunhazen. De vraag is in hoeverre dit invloed heeft op de veiligheid van zon-installaties.

Kiezen voor kwaliteit of goedkoop?

Het installeren van zonnepanelen is en blijft vakwerk. Kies dus altijd voor een erkend installatiebedrijf dat is aangesloten bij een keurmerk. Zo weet je zeker dat je hierop kan terugvallen bij misstanden. Het is altijd aantrekkelijk om te kiezen voor de goedkoopste aanbieder, maar bij het kopen van zonnepanelen kun je het beste lange termijn denken. Daarbij worden erkende installatiebedrijven ook getoetst op het hanteren van de servicenormen en veiligheidsvoorschriften.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de toename van het aantal installateurs leidt tot meer slecht geïnstalleerde zonnepanelen. Zo worden connectoren en stekkers foutief geïnstalleerd, wat tot onveilige situaties kan leiden. Ook hanteren niet alle installateurs de veiligheidsvoorschriften tijdens het plaatsen van zonnepanelen. De laatste 3 jaar heeft dit al geleid tot tientallen ongelukken, soms zelfs met dodelijke afloop.

Controle veiligheid zonne-installatie

Helaas komt het ook steeds vaker voor dat een veiligheidscontrole na het plaatsen van zonnepanelen er bij inschiet en servicenormen niet worden gehaald. Wellicht allemaal ingegeven door de tijdsdruk, maar zeker niet wenselijk. Wil je zeker weten dat je zonnepanelen op de juiste en veilige wijze zijn geïnstalleerd, dan kun je deze altijd laten controleren door een onafhankelijke instantie. Zo weet je zeker dat jouw zonnepanelen voldoen aan de veiligheidsnormen.

Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst heb je nog weinig omkijken naar je zonnepanelen, toch? Nou, niet helemaal. Zo is het altijd verstandig om je zonnepanelen te blijven monitoren via de app van de omvormer. Zo merk je snel een storing of een defect aan je zonnepanelen op en kan deze wellicht nog binnen de garantie verholpen worden.

Onderhoud aan zonnepanelen

Ook het reinigen van je zonnepanelen is belangrijk. Na een lange winter ligt er vaak vuil, stof of bladeren op de zonnepanelen. Laat je zonnepanelen daarom in het vroege voorjaar reinigen door een specialist of reinig ze zelf. Dit kan het beste met gewoon water en een zachte doek. Gebruik nooit (bijtende) schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger!

Het regelmatig laten controleren van je zonnepanelen is ook geen onverstandige keuze. Voer één keer per 3 jaar een APK uit op de installatie van je zonnepanelen. De kosten voor een dergelijke controle zijn niet hoog, maar je weet zo wel zeker dat alle stekkers, connectoren en bedrading nog veilig zijn en je zonnepanelen nog optimaal werken.

Alles over zonnepanelen

Wat is jouw ervaring met zonnepanelen?

Meer nieuws lezen over zonnepanelen

Geef een reactie