| 12 april 2019 – ZEP Nieuws |

Slechte elektrische verbindingen bij zonnepanelen zijn de oorzaak van de toename van woningbranden met zonnepanelen. Dit blijkt uit het onderzoek dat TNO deed naar 27 brandincidenten waarbij zonnepanelen waren geïnstalleerd.

Delen van het onderzoeksrapport lekten eerder al uit, maar het TNO-rapport is nu officieel gepubliceerd. Het onderzoek is op verzoek van RVO uitgevoerd, omdat het aantal woningbranden in de eerste maanden van 2018 flink toenam.

Slechte elektrische verbindingen

Bij een aantal van de 27 brandincidenten kon de oorzaak niet worden herleid. Bij de andere incidenten werd geconstateerd dat de elektrische verbindingen, zoals stekkers en kabels achter de zonnepanelen niet goed waren gemonteerd. Installateurs gebruikten verschillende merken kabels en stekkers die niet goed op elkaar aansluiten of gebruikten verkeerd gereedschap. TNO constateerde in enkele gevallen zelfs zéér onvakkundig installatiewerk.

Hoger risico op brand bij indaksystemen

Uit het rapport komt ook naar voren dat bij zonnepanelen die in het dak verwerkt zijn (indaksystemen) het brandgevaar 20 keer groter is, dan bij normale systemen. Dit komt vooral doordat er minder natuurlijke ventilatie is en de zonnepanelen dichter op het isolatiemateriaal van het dak zijn geplaatst. Er zijn geen wettelijke eisen of richtlijnen voor deze systemen of de ventilatie ervan.

Snel actie ondernemen

Brancheorganisaties Holland Solar en Techniek Nederland gaan installateurs informeren over het belang van veilige verbindingen en vakkundige installatie bij zonnepanelen. Daarnaast gaat RVO met het NEN om tafel om de veiligheids- en installatienormen van zonnepaneleninstallaties tegen het licht te houden. Het kenniscentrum van de brandweer (IFV) adviseert bezitters van indak zonnepanelen om hun installatie op losse of slechte verbindingen te laten controleren.

Bron: TNO, RVO, Nederlands Normalisatie Intituut (NEN), Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV), Techniek Nederland, Holland Solar

Deel deze pagina:

Eén reactie op “Update: Toename woningbranden met zonnepanelen baart zorgen”

 1. Jan van den Berg

  Brand ontstaat altijd door een halfcontact in het gelijkstroomcircuit, er onstaat dan een vlamboog.
  Stel je eens voor je wikkelt een spoel om de gelijkstroomdraad en sluit deze aan op een audioversterker.
  Wat zou je dan horen als er een halfcontact is in het gelijkstroomcircuit…juist een hééél luid gekraak.
  Hang nu aan dat spoeltje een spotgoedkoop detectieprintje met een relais die alles uitschakelt als er noise op de lijn is en 95% van de branden is opgelost!!
  Dit klinkt heel erg simpel, maar ik weet zeker dat het werkt.
  Heb hier over gebeld naar mijn zonnepaneelleverancier, maar dan trekken ze de schouders op.

Geef een reactie

Of