Slechte elektrische verbindingen bij zonnepanelen zijn de oorzaak van de toename van woningbranden met zonnepanelen. Dit blijkt uit het onderzoek dat TNO deed naar 27 brandincidenten waarbij zonnepanelen waren geïnstalleerd. Delen van het onderzoeksrapport lekten eerder al uit, maar het TNO-rapport is nu officieel gepubliceerd. Het onderzoek is op verzoek van RVO uitgevoerd, omdat het aantal woningbranden in de eerste maanden van 2018 flink toenam.
Slechte elektrische verbindingen
Bij een aantal van de 27 brandincidenten kon de oorzaak niet worden herleid. Bij de andere incidenten werd geconstateerd dat de elektrische verbindingen, zoals stekkers en kabels achter de zonnepanelen niet goed waren gemonteerd. Installateurs gebruikten verschillende merken kabels en stekkers die niet goed op elkaar aansluiten of gebruikten verkeerd gereedschap. TNO constateerde in enkele gevallen zelfs zéér onvakkundig installatiewerk.
Hoger risico op brand bij indaksystemen
Uit het rapport komt ook naar voren dat bij zonnepanelen die in het dak verwerkt zijn (indaksystemen) het brandgevaar 20 keer groter is, dan bij normale systemen. Dit komt vooral doordat er minder natuurlijke ventilatie is en de zonnepanelen dichter op het isolatiemateriaal van het dak zijn geplaatst. Er zijn geen wettelijke eisen of richtlijnen voor deze systemen of de ventilatie ervan.
Snel actie ondernemen
Brancheorganisaties Holland Solar en Techniek Nederland gaan installateurs informeren over het belang van veilige verbindingen en vakkundige installatie bij zonnepanelen. Daarnaast gaat RVO met het NEN om tafel om de veiligheids- en installatienormen van zonnepaneleninstallaties tegen het licht te houden. Het kenniscentrum van de brandweer (IFV) adviseert bezitters van indak zonnepanelen om hun installatie op losse of slechte verbindingen te laten controleren.
Bron: TNO, RVO, Nederlands Normalisatie Intituut (NEN), Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV), Techniek Nederland, Holland Solar
Adeo
Toevalstreffer :
https://www.hln.be/in-de-buurt/lede/dak-volledig-weg-zonnepanelen-ontploffen-nadat-bliksem-inslaat~ae14fac4/#comments
Op bovenstaand artikel een hoop reacties van mensen die geen panelen hebben.
Het zal je maar gebeuren.
Jan
Ook bij wisselspanning kan een slecht contact een vlamboog veroorzaken. Dat gebeurd ook bij het lassen!. En inderdaad bij kortsluiting hoort een zekering door te gaan. Ik heb heel vaak bij wasmachines een verbrande stekkerpen gezien, veroorzaakt door een slechte klinkverbinding in de stekker. Ook het stopcontact (Wandcontactdoos) kan het dan begeven.
MisterBennie
Of deze voor gelijkspanning zijn te gebruiken weet ik niet.
MisterBennie
Je hebt al automaten die dit detecteren.
https://www.vanegmond.nl/nieuws/archief/eaton-introduceert-nieuw-beveiligingscomponent-afdd.html
Je idee is dus levensvatbaar en al uitgewerkt.
Jan van den Berg
Zo nieuw is mijn idee trouwens niet kijk maar op deze link, het heet vlamboogdetectie en onderbreking:
Lijkt mij veel efficienter als dat idee van de brandweer: alle connectors en verbindingen controleren. Kom op man ga daar maar eens aan beginnen, alle paneeltjes losmaken, kijken: goed, beetje slecht enz., Wat een wanhoopsgedoe.
Er zou gewoon een vlamboogdetectie- module op de markt moeten komen die je even tussen de gelijkstroom-strings monteerd en klaar!!
Ze bestaan trouwens ook al voor het reguliere elektra gebeuren, ziet eruit als een soort aardlekschakelaar die een hogere frequentie detecteerd die een vlamboog veroorzaakt. Brandweer gebruikt altijd de term kortsluiting, maar bij kortsluiting slaan de zekeringen gewoon door en bij vlambogen niet, daarin zit het gevaar.
Nogmaals hieronder de link van een inverter waar het gewoon al ingebouwd zit:
https://aliusenergy.nl/files/downloads/85/Arc%20detection%20-%20DC-Safety%20-%20Ammonia_NLD.PDF
Jan van den Berg
Beste Koos, wat jij schrijft klopt wel, dit is zoals het begint, de connector krijgt door allerlei invloeden van weer e.d. een hoge overgangsweerstand er onstaat dan warmte, gevolg is verdere oxidatie nog meer warmte net zolang tot het contact het gaat begeven (half contact). Dan ontstaat er een vlamboog en dat is echt lelijk vergelijk het maar met een lasapparaat. Eigenlijk heeft zo’n connector weinig brandbare materialen, maar een vlamboog doet alles in brand laten vliegen. Er worden al zonnepanelen gemaakt met een niet brandbare achterkant, dit helpt natuurlijk ook. Maar ik blijf er bij er een beveiliging moet komen die de strengen automatisch onderbreekt als er noise en onderbrekingen op de lijn zijn.
Koos van Dijk
Maar zo’n spoel met detectie is wel een heel goed idee! Moet toch gezegd worden! 🙂
Koos van Dijk
Brand kan ook ontstaan met GOED makende contactdelen van bijv. kwalitatief goede connectoren, die weliswaar geen ‘krakend’ (lees: wisselend) contact maken, maar die bijv. te klein gedimensioneerd zijn. Die contacten kunnen dan toch een te grote overgangsweerstand veroorzaken en door oververhitting met hun omgeving alsnog vlam vatten.
Een spoeltje met detectie zal zo’n gelijkblijvende stroom door die overgangsweerstand niet opmerken!
Jan van den Berg
Brand ontstaat altijd door een halfcontact in het gelijkstroomcircuit, er onstaat dan een vlamboog.
Stel je eens voor je wikkelt een spoel om de gelijkstroomdraad en sluit deze aan op een audioversterker.
Wat zou je dan horen als er een halfcontact is in het gelijkstroomcircuit…juist een hééél luid gekraak.
Hang nu aan dat spoeltje een spotgoedkoop detectieprintje met een relais die alles uitschakelt als er noise op de lijn is en 95% van de branden is opgelost!!
Dit klinkt heel erg simpel, maar ik weet zeker dat het werkt.
Heb hier over gebeld naar mijn zonnepaneelleverancier, maar dan trekken ze de schouders op.