Werking SolarRententiedak

Een overschot aan regenwater zal vertraagd worden afgevoerd. Dit gebeurt door standpijpjes met gaatjes. Deze standpijpjes, genaamd drossels, zorgen ervoor dat er nooit teveel water afstroomt naar het open terrein of riool. Wanneer er meer regen valt dan de drossels aankunnen stijgt het waterpeil in de retentieboxen. Het dak wordt vol met deze kratten gelegd en kunnen daardoor veel water bufferen. Boven de retentieboxen worden ook nog zonnepanelen geplaatst.

SolarRetentiedak in Brunssum

Foto: Retentiekratten op het dak van Zorgplein Sanoforum

Beplanting op het dak

Ook worden er sedumplanten boven de kratten geplaatst. Sedumplanten zijn vetplanten die vocht opnemen in hun bladeren. Door de permanente vochtigheid doen de planten het beter en verdampen deze ook meer water. De planten worden onder de zonnepanelen door geplaatst. Door de verdamping wekken de zonnepanelen meer elektriciteit op.

Ontwikkelaars SolarRetentiedak

Optigroen vormde samen met Duurstroom Zundert, Homij, Verkoelen Weert, Jonkers Daktuinen en Eurosafe Solutions een bouwteam om deze unieke combinatie te realiseren. Het gebouw heeft een dakoppervlakte van 4000 m2 en is ontworpen door Architect AMA Group uit Maastricht. Het  gebouw is gecertificeerd met Breeam Vergy Good en wordt dit najaar opgeleverd.

Bron: Optigroen

Geef een reactie