De Radiatorventilator is de winnaar van het Groenste Idee van Nederland 2015! Dit is een slimme ventilatorradiator van het bedrijf SpeedComfort. De ventilatoren verhogen het rendement van je radiator fors. Dat zorgt voor een fikse besparing op het gasverbruik.

radiatorventilator

      38964x gezien   12 reacties

Hoe werkt de ventilatorradiator?

De SpeedComfort ventilatoren blazen de warmte die in een radiator zit versneld de ruimte in. Met vier magneten bevestigt u de ventilator tussen de twee platen van een radiator. De minimale afstand tussen de radiatorplaten moet hiervoor 70 mm zijn. Voor een grotere radiator hebt u meerdere exemplaren nodig, die in een serie worden aangesloten op één voeding. De ventilatoren gaan automatisch werken als de radiator 35 graden of warmer wordt.

Milieuvriendelijk

Dankzij de radiatorventilatoren kan de watertemperatuur van uw verwarming omlaag naar 60 graden of minder. Hierdoor bespaart u tot 30% op uw gasverbruik. Natuurlijk verbruikt de ventilator stroom, maar met een vermogen van 0,55 Watt komen de stroomkosten per ventilator uit op 16 cent per jaar. De ventilator is gemaakt van biobased materiaal. Er worden dus geen fossiele grondstoffen gebruikt voor de productie.

Gedacht aan geluid

Ook aan het geluidsniveau is gedacht. Met minder dan 20 decibel hebt u weinig last van de radiatorventilator. Ter vergelijking: een stille koelkast komt op 38 decibel. De slimme radiatorventilator is verkrijgbaar vanaf februari 2016.
Stichting Doen Energie (S)Topper

SpeedComfort is met de radiatorventilator een van de finalisten in de race om de titel Energie (S)Topper. De finaledag is gepland op 10 maart 2016.

Video over de radiatorventilator

Bron: Speedcomfort

Lees ook: 

Energie uit gras

Welke duurzame innovaties kent u? 

Discussieer mee!

12 reacties op “Radiatorventilator: Slimmer verwarmen”

 1. Marco

  Komen er ook smallere varianten, ik woon in een ouder huis en daar zijn de verwarmingsplaten 39 mm.

 2. ZEP

  Hoi Marco,

  Dat is een goeie vraag. Een meer vraag creëert aanbod. Je kunt deze vraag het beste stellen via de website van SpeedComfort.

  Groetjes,
  Arnold

 3. Eric Vergeer

  Kun je met behulp van deze ventilatoren ook overschakelen op een warmtepomp met bestaande radiatoren ivm de lagere temperatuur waar een warmtepomp mee werkt?
  Kan ik mijn bestaande ketel Remeha Calente VW5 zonder problemen op 60 graden in stellen om dit te testen?

  Groet Eric

 4. Arjan

  Het principe waarop dit idee rust, ken ik van de Kickspace. Slimme hele kleine radiatoren die je in de plint van je keuken kunt installeren, om het gebrek van een echte radiator op te vangen. De Kickspace verplaatst flink wat lucht en maakt daarbij ook redelijk wat geluid. Iets wat niet iedereen zal waarderen.
  Ik heb een exemplaar besteld om het eens te proberen. Het lage geluidsniveau maakte me nieuwsgierig, en als het overeen zou komen met de ventilatoren in mijn redelijk stille PC, dan zou ik dat prima vinden. Maar daar had ik zo mijn twijfels over. In mijn PC heb ik nl. ventilatoren die drie keer zo groot zijn, en dus minder snel hoeven te draaien. Daardoor zijn deze vrij stil. Kleinere ventilatoren zijn meestal minder stil.
  Na ontvangst heb ik de Speedcomfort meteen op de radiator in de zithoek aangesloten. Eerst door de schakelaar even tegen de warme radiator aan te houden zodat na een korte tijd de ventilatoren gingen lopen. Daarbij was een licht gezoem te horen wat mij best meeviel. Daarna heb ik de Speedcomfort meteen onderaan de radiator tussen de radiatorplaten geplaatst.
  Meteen werd het geluid harder. De Speedcomfort was duidelijk te horen tegenover het geluid van de afzuigkap die op dat moment ook in de keuken stond te draaien (open keuken in U-vormige kamer). Met wat testen en schuiven kwam ik tot de conclusie dat de radiator resoneerde en dat de koelribben waarschijnlijk het geluid van de ventilatoren versterkt. Helaas was geen plek op de radiator te vinden waar het geluid beduidend minder werd. Tijdens het eten was het verder stil in de kamer, en mijn vrouw was toen na een half uurtje wel klaar met het gezoem. Ik heb de Speedcomfort toen nog op de twee andere radiatoren geprobeerd. Waarvan één een hoog model is. Ook daar was het geluid sterker als de Speedcomfort op zijn plek aan de radiator zat, en op het hoge model klonk de resonantie/versterking weer anders.
  Hoewel het geluid minder sterk is dan bij een Kickspace, moet je ook bedenken dat je bij de Speedcomfort de ketel temperatuur lager moet zetten, wil je zuiniger stoken. Als gevolg daarvan stook je zachter, maar ook langer. In combinatie met een modulerende thermostaat kan het zijn dat een groot deel van de avond op een laag niveau verwarmt wordt. Hierdoor zal de ventilator ook al die tijd aan staan. Daarbij komt dat je per halve meter radiator lengte dus één Speedcomfort moet installeren. Het geluid zal dan van meerdere plekken komen.
  Mijn conclusie is dat dit geen probleem hoeft te zijn als je altijd de radio of TV aan hebt staan. Maar mensen die gevoelig voor geluid zijn of regelmatig in alle rust (dus zonder radio) een boekje willen lezen, kunnen zich zeer waarschijnlijk flink ergeren aan het geluid. Daarbij speelt natuurlijk ook de akoestiek van je woonkamer een rol. Heb je vloerbedekking dat dempt, ok heb je plavuizen of laminaat dat juist geluid weerkaatst…
  Voorlopig houden wij het gewoon mij de lagere keteltemperatuur (65 graden in ons geval) en de waterzijdige inregeling van onze CV installatie. Dat heeft ons al een leuke besparing opgeleverd. Ondertussen zal ik nog eens kijken wat ik aan de resonantie kan doen.

 5. Arjan

  Hallo Eric,

  Ja dat kun je testen. Wel kan het zijn dat je CV in storing valt of gaat “pendelen”. Je ketel kan door de lagere temperatuur minder vermogen kwijt. Als dat te weinig wordt, dan kun je storingen krijgen. Het pendelen is weer te verhelpen door het vermogen van de ketel lager in te stellen. Hoe dat moet kun je in de handleiding vinden.
  Als de ketel steeds in storing valt, dan is de kans groot dat de temperatuur van het retour water te laag is. Zet dan de temperatuur weer iets hoger, bijvoorbeeld op 65 of 70 graden, totdat de storingen verholpen zijn.
  Als je dit echt wilt toepassen, dan moet je eigenlijk wel je installatie waterzijdig inregelen, zodat je retourtemperatuur in balans is met de aanvoer temperatuur (betere prestaties en minder kans op storingen). Dit kun je zelf doen, maar is een behoorlijke klus als je dat voor het eerst doet. Er is veel over te vinden als je op Waterzijdig inregelen en CV tuning zoekt.

  Of de ventilatoren met een warmtepomp met lage temperaturen werkt, ligt aan je systeem. De ventilatoren hebben minimaal 33 graden nodig om aan te slaan. De ventilator hangt aan de onderkant van de radiator, dus aan de retourkant. Bij een lage temperatuur systeem is de retourtemperatuur idealiter 10 graden lager dan de aanvoer temperatuur (hoewel dat bij een niet waterzijdige gebalanceerd systeem sterk kan variëren van bijna niets tot wel twintig graden). Bij hoge temperatuur (60+) is dat idealiter 15 graden. Bij je warmtepomp moet de aanvoer temperatuur dus minimaal 43 graden zijn willen deze ventilatoren werken. En dat is dus in de ideale situatie waar de retourtemperatuur binnen de juiste marges zit, en waar ook niet een radiator minder warm wordt dan de rest.
  De ventilatoren gaan trouwens pas bij 33 graden draaien omdat bij lagere temperaturen de luchtstroom juist koeler kan aanvoelen, wat juist niet de bedoeling is.

 6. ZEP

  Het artikel over de slimme radiatorventilator roept een aantal terechte vragen en discussie op. Ik wil jullie vragen om de discussie voort te zetten op ons forum. Ik heb inmiddels contact gehad met SpeedComfort. De antwoorden vind je op het forumtopic.

  Groetjes,
  Arnold

 7. SpeedComfort

  Arjan,

  We hebben goed nieuws. De SpeedComfort is een stuk stiller gemaakt. Sinds afgelopen zaterdag wordt deze versie geleverd.
  Aan de onderzijde zat een honingraad. Die was bedacht om stof tegen te houden, niet om veiligheidsredenen. Je kunt probleemloos vingers in de ventilator steken als die draait. Het vermogen is zo minimaal dat dit onmogelijk tot verwondingen kan leiden. En het is ook geen probleem voor de ventilator. Die kan urenlang worden geblokkeerd zonder dat er zelfs maar warmte ontstaat.
  In de praktijktesten bleek ook, dat het ‘zuigvermogen’ van de SpeedComfort te gering is om stof en haren aan te zuigen. De honingraad bleek dus overbodig.

  De honingraad had een nadeel: hij veroorzaakte een twee keer hoger geluidsniveau dan de versie die nu wordt geleverd. Dat bleek uit onze eerste gebruikersonderzoeken een verbeterpunt. En dat hebben we opgepakt.

  Zaterdag is de eerste zending met stillere exemplaren verstuurd.

 8. Poelman

  ik overweeg om een proef met de speed comfort te doen op mijn convertoren in de woonkamer waar, volgens de laatste informatie, nu ook een oplossing voor is. Ik vraag mij alleen af wat de gevolgen zullen zijn wanneer ik de speedcomfort alleen toe pas in de confector putten en niet op de radiatoren in de rest van het huis. Krijg ik deze ruimtes dan nog wel warm wanneer ik a.g.v. de speed comforttoepassing de keteltemperatuur verlaag?

 9. rdeb

  op de site climatebooster klikken ze deze unit er onder en niet er tussen mischien past deze wel.