Hoe werkt de radiatorventilator?

Een radiatorventilator zorgt voor snellere en betere verspreiding van de warmte in de kamer. De ventilatoren zuigen koude lucht aan en blazen deze door de radiator naar boven of beneden, afhankelijk  of je de ventilatoren onderin of bovenin de radiator plaatst. De meeste radiatorventilatoren springen aan als de temperatuur van de radiator boven de 32 graden komt en schakelen weer uit als deze onder de 26 graden zakt. De radiatorventilatoren zijn geluidsarm en produceren zo'n 40 decibel aan geluid, in tegenstelling tot de 20 decibel die veel fabrikanten noemen. Dit kan voor sommige mensen toch nog storend zijn, zeker als je in de omgeving wil werken of studeren.

Radiatorventilator installeren

De radiatorventilator klik je eenvoudig vast aan de onderkant of de bovenkant van je radiator en klemt zichzelf vast door de flexibele magneten die al voor gemonteerd zijn. Vervolgens sluit je de thermosstaatschakelaar (indien aanwezig) zo dicht mogelijk bij de watertoevoer van de radiatorventilator aan en klem je deze vast op de radiator zelf. Stap 3 is het aansluiten van de stekker in het stopcontact en de radiatorventilator is klaar voor gebruik. Hoeveel radiatorventilatoren je plaatst is afhankelijk van de soort ventilator die je koopt, de ruimte die je verwarmt en de breedte van de verwarmingselementen. Voor een optimale verwarming plaats je per 30m3 een radiatorventilator.

Gas en dus geld besparen

Dankzij de radiatorventilatoren kan je de watertemperatuur (dus niet van het tapwater i.v.m. legionella) van de CV-ketel terugbrengen naar 60 graden. Dit scheelt natuurlijk enorm in het gasverbruik. Ook zorgt de radiatorventilator ervoor dat de ruimte sneller is verwarmd, waardoor de kachel minder lang brandt. Samen met het waterzijdig inregelen van de installatie kan de gasbesparing oplopen tot 22%. Van onderstaande radiatorventilatoren zijn de Climatebooster, Heatfan en Iezy-fan ook geschikt voor woningen met een warmtepomp. De Iezy-fan heeft daarnaast ook nog een luchtfilter die zorgt voor schonere lucht.

Beschikbare radiatorventilatoren

Universeel

Hittesensor

Kosten
verbruik
per jaar

Kabellengte
stekker

Aantal
fans

Prijs

€ 0,20

150 cm

4

€ 221,91

€ 0,35

onbekend

3

€ 54,95

€ 0,20

200 cm

3/4/5

€ 72,57

€ 0,20

150 cm of
batterij

3

€ 55,-

€ 0,25

180 cm

3

€ 59,95

9 reacties op “Slimmer verwarmen met de radiatorventilator”

 1. Mia

  Hoi allemaal! Ik heb een radiatorventilator van Speedcomfort. Het geluid valt me tegen, is toch echt storend op mijn werkkamer. De kamer wordt wel sneller en beter warm, maar ik kan onmogelijk controleren of dit een besparing oplevert. Hoe zou ik dit moeten berekenen? haha

 2. Arnold

  Heren, Rob en Dues. Bedankt voor de opmerking en de informatie was inderdaad niet correct. Ik heb een wijziging doorgevoerd en benadrukt dat het verlagen van de temperatuur CV bedoeld wordt en niet dat van het tapwater.

  Groeten,
  Arnold

 3. Dues

  Helemaal eens met Rob mbt de onnodige ondergrens van 60 C.

 4. -rob-

  “CV-ketel naar 60 graden (niet lager i.v.m. legionella)” lijkt onzinnig. Het water uit de verwarming blijft in de verwarming en heeft dus niets te maken met legionella. Het tapwater moet wel 60 graden of hoger zijn vanwege legionella. Ik kan op de ketel 2 verschillende temperaturen instellen.

 5. Poelman

  ik overweeg om een proef met de speed comfort te doen op mijn convertoren in de woonkamer waar, volgens de laatste informatie, nu ook een oplossing voor is. Ik vraag mij alleen af wat de gevolgen zullen zijn wanneer ik de speedcomfort alleen toe pas in de confector putten en niet op de radiatoren in de rest van het huis. Krijg ik deze ruimtes dan nog wel warm wanneer ik a.g.v. de speed comforttoepassing de keteltemperatuur verlaag?

 6. SpeedComfort

  Arjan,

  We hebben goed nieuws. De SpeedComfort is een stuk stiller gemaakt. Sinds afgelopen zaterdag wordt deze versie geleverd.
  Aan de onderzijde zat een honingraad. Die was bedacht om stof tegen te houden, niet om veiligheidsredenen. Je kunt probleemloos vingers in de ventilator steken als die draait. Het vermogen is zo minimaal dat dit onmogelijk tot verwondingen kan leiden. En het is ook geen probleem voor de ventilator. Die kan urenlang worden geblokkeerd zonder dat er zelfs maar warmte ontstaat.
  In de praktijktesten bleek ook, dat het ‘zuigvermogen’ van de SpeedComfort te gering is om stof en haren aan te zuigen. De honingraad bleek dus overbodig.

  De honingraad had een nadeel: hij veroorzaakte een twee keer hoger geluidsniveau dan de versie die nu wordt geleverd. Dat bleek uit onze eerste gebruikersonderzoeken een verbeterpunt. En dat hebben we opgepakt.

  Zaterdag is de eerste zending met stillere exemplaren verstuurd.

 7. Arjan

  Hallo Eric,

  Ja dat kun je testen. Wel kan het zijn dat je CV in storing valt of gaat “pendelen”. Je ketel kan door de lagere temperatuur minder vermogen kwijt. Als dat te weinig wordt, dan kun je storingen krijgen. Het pendelen is weer te verhelpen door het vermogen van de ketel lager in te stellen. Hoe dat moet kun je in de handleiding vinden.
  Als de ketel steeds in storing valt, dan is de kans groot dat de temperatuur van het retour water te laag is. Zet dan de temperatuur weer iets hoger, bijvoorbeeld op 65 of 70 graden, totdat de storingen verholpen zijn.
  Als je dit echt wilt toepassen, dan moet je eigenlijk wel je installatie waterzijdig inregelen, zodat je retourtemperatuur in balans is met de aanvoer temperatuur (betere prestaties en minder kans op storingen). Dit kun je zelf doen, maar is een behoorlijke klus als je dat voor het eerst doet. Er is veel over te vinden als je op Waterzijdig inregelen en CV tuning zoekt.

  Of de ventilatoren met een warmtepomp met lage temperaturen werkt, ligt aan je systeem. De ventilatoren hebben minimaal 33 graden nodig om aan te slaan. De ventilator hangt aan de onderkant van de radiator, dus aan de retourkant. Bij een lage temperatuur systeem is de retourtemperatuur idealiter 10 graden lager dan de aanvoer temperatuur (hoewel dat bij een niet waterzijdige gebalanceerd systeem sterk kan variëren van bijna niets tot wel twintig graden). Bij hoge temperatuur (60+) is dat idealiter 15 graden. Bij je warmtepomp moet de aanvoer temperatuur dus minimaal 43 graden zijn willen deze ventilatoren werken. En dat is dus in de ideale situatie waar de retourtemperatuur binnen de juiste marges zit, en waar ook niet een radiator minder warm wordt dan de rest.
  De ventilatoren gaan trouwens pas bij 33 graden draaien omdat bij lagere temperaturen de luchtstroom juist koeler kan aanvoelen, wat juist niet de bedoeling is.

 8. Arjan

  Het principe waarop dit idee rust, ken ik van de Kickspace. Slimme hele kleine radiatoren die je in de plint van je keuken kunt installeren, om het gebrek van een echte radiator op te vangen. De Kickspace verplaatst flink wat lucht en maakt daarbij ook redelijk wat geluid. Iets wat niet iedereen zal waarderen.
  Ik heb een exemplaar besteld om het eens te proberen. Het lage geluidsniveau maakte me nieuwsgierig, en als het overeen zou komen met de ventilatoren in mijn redelijk stille PC, dan zou ik dat prima vinden. Maar daar had ik zo mijn twijfels over. In mijn PC heb ik nl. ventilatoren die drie keer zo groot zijn, en dus minder snel hoeven te draaien. Daardoor zijn deze vrij stil. Kleinere ventilatoren zijn meestal minder stil.
  Na ontvangst heb ik de Speedcomfort meteen op de radiator in de zithoek aangesloten. Eerst door de schakelaar even tegen de warme radiator aan te houden zodat na een korte tijd de ventilatoren gingen lopen. Daarbij was een licht gezoem te horen wat mij best meeviel. Daarna heb ik de Speedcomfort meteen onderaan de radiator tussen de radiatorplaten geplaatst.
  Meteen werd het geluid harder. De Speedcomfort was duidelijk te horen tegenover het geluid van de afzuigkap die op dat moment ook in de keuken stond te draaien (open keuken in U-vormige kamer). Met wat testen en schuiven kwam ik tot de conclusie dat de radiator resoneerde en dat de koelribben waarschijnlijk het geluid van de ventilatoren versterkt. Helaas was geen plek op de radiator te vinden waar het geluid beduidend minder werd. Tijdens het eten was het verder stil in de kamer, en mijn vrouw was toen na een half uurtje wel klaar met het gezoem. Ik heb de Speedcomfort toen nog op de twee andere radiatoren geprobeerd. Waarvan één een hoog model is. Ook daar was het geluid sterker als de Speedcomfort op zijn plek aan de radiator zat, en op het hoge model klonk de resonantie/versterking weer anders.
  Hoewel het geluid minder sterk is dan bij een Kickspace, moet je ook bedenken dat je bij de Speedcomfort de ketel temperatuur lager moet zetten, wil je zuiniger stoken. Als gevolg daarvan stook je zachter, maar ook langer. In combinatie met een modulerende thermostaat kan het zijn dat een groot deel van de avond op een laag niveau verwarmt wordt. Hierdoor zal de ventilator ook al die tijd aan staan. Daarbij komt dat je per halve meter radiator lengte dus één Speedcomfort moet installeren. Het geluid zal dan van meerdere plekken komen.
  Mijn conclusie is dat dit geen probleem hoeft te zijn als je altijd de radio of TV aan hebt staan. Maar mensen die gevoelig voor geluid zijn of regelmatig in alle rust (dus zonder radio) een boekje willen lezen, kunnen zich zeer waarschijnlijk flink ergeren aan het geluid. Daarbij speelt natuurlijk ook de akoestiek van je woonkamer een rol. Heb je vloerbedekking dat dempt, ok heb je plavuizen of laminaat dat juist geluid weerkaatst…
  Voorlopig houden wij het gewoon mij de lagere keteltemperatuur (65 graden in ons geval) en de waterzijdige inregeling van onze CV installatie. Dat heeft ons al een leuke besparing opgeleverd. Ondertussen zal ik nog eens kijken wat ik aan de resonantie kan doen.

 9. Eric Vergeer

  Kun je met behulp van deze ventilatoren ook overschakelen op een warmtepomp met bestaande radiatoren ivm de lagere temperatuur waar een warmtepomp mee werkt?
  Kan ik mijn bestaande ketel Remeha Calente VW5 zonder problemen op 60 graden in stellen om dit te testen?

  Groet Eric

Geef een reactie