Terugleversubsidie
Omdat de huidige salderingsregeling te duur wordt, meldde minister Wiebes medio 2018 dat het huidige salderen wordt opgevolgd door een nieuwe regeling. In de vorm van een vaste vergoeding voor teruglevering en daarbovenop een terugleversubsidie moet de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 7 jaar blijven. De terugleververgoeding wordt bepaald door de energieleverancier en de terugleversubsidie wordt uitgekeerd door de overheid (RVO).
Postcoderoosregeling
Daarnaast wordt ook de huidige Postcoderoosregeling tegen het licht gehouden. De huidige regeling is té complex, waardoor veel projecten uiteindelijk niet doorgaan. Wiebes wil het voor omwonenden makkelijker maken om deel te nemen aan een Postcoderoosproject. De Postcoderoosregeling moet onderdeel worden van de nieuwe regeling.
Nieuwe regeling allerminst zeker
Overigens is de startdatum van de nieuwe terugleversubsidie nog allerminst zeker. Meerdere betrokken partijen hebben hun zorgen geuit over de complexiteit van de nieuw te vormen regeling en de uitvoerbaarheid ervan. Momenteel loopt hiernaar een onderzoek, waarmee Wiebes hoopt deze zorgen weg te nemen. De minister van Economische Zaken & Klimaat hoopt aan het einde van dit kwartaal met een concreet voorstel te komen.
Bron: Rijksoverheid
David
Ha Huub,
De salderingsregeling is een ideale regeling om als particulier zonnepanelen te kopen.
als je voor de verbruiksmeter gaat zitten zal je zien dat de meter in ongeveer 80 % van de tijd de geleverde stroom tijdelijk terug levert aan het net.
Als je de terug geleverde stroom verkoopt voor 7 cent en de stroom even daarna weer terug moet kopen voor 21 cent begrijp je dat je je panelen niet terug kan verdienen in een paar jaar.
Een dure accu is ook geen optie want daarvan is de opslagcapaciteit ook maar voor een paar dagen.
Reken maar na.
Mia
Ik denk dat je voor een groot gelijk hebt, maar dat gratis accupakket gaat er niet gaat komen. Er zal m.i. eerder een wetgeving komen die regelt dat omvormers af moeten schakelen bij een bepaald vermogen/voltage. Of dat de zonnepanelen geen stroom mogen terugleveren, maar alleen maar voor de zelfvoorziening. In Duitsland en Zweden is dit ook al (deels) zo ingeregeld.
Ik hoop vooral dat door het stopzetten of veranderen van de regeling, eindelijk eens schot komt in de ontwikkeling van normale en betaalbare energieopslag incl. seizoensoverbrugging. Misschien wordt waterstof daarbij wel belangrijk.
Wim Stevenhagen
Het verder opschuiven van de Salderingsdatum zal het Distributienet verder negatief beïnvloeden.
Het Distributienet zal mede door “van het Gas af” , de hoge Energie tarieven en het gedrag van de Klimaat Jongens zeer instabiel worden.
Het Distributie net is na 2000 te zwak geworden, men gaat er steeds meer Energie in het Net dumpen (zonder eigen opslag), meer elektrisch koken & meer verwarmen en dan eventueel nog veel elektrische auto’s. (Caravans opruimen, dus meer vliegen)
Als het Net niet snel met een factor 3x à 5x verzwaard wordt zitten we regelmatig meerdere keren per week in het donker.
Rond het middaguur en rond etenstijd zal de Spanningskwaliteit (EN50160) het net doen uitschakelen.
Als de E-Bedrijven de netten niet willen verzwaren, dienen ze iedereen maar op aanvraag een gratis Accu pakket te geven om hun energie tijdelijk in op te slaan en hun eigen net te redden. Hun taak is de Net Kwaliteit te handhaven.
Praten help niet meer, daarvoor is het al te laat. Ik waarschuw al ruim 15 jaar.
En de Klimaat Drammers kunnen hun ondoordachte ideeën zo wie zo vergeten.
m.vr.gr. Wim Stevenhagen, Sr. Energie specialist.
Huub
Dat je gaat dokken is maar een aanname en nog geen feit.
Zo’n accu zou een uitkomst kunnen zijn, als je er ook de donkere maanden mee doorkomt.
Theo Thijs
Ik koop dan nog liever een dure accu dan nog meer belasting te gaan betalen….(en misschien zijn ze dan wel wat goedkoper als nu…)
Leon van der Zanden
Let op, die nieuwe regeling gaat ons gewoon flink pakken. Voor elke opgewekte KWH die je niet direct verbruikt, maar later op de dag bijvoorbeeld, ga je dus gewoon belasting aan Wiebes betalen. Er wordt namelijk NIET gesaldeerd. Volgens mij hebben velen dit niet door. Ja, in den beginne krijg je subsidie. Dus dan betaal je minder belasting, maar zodra die 7 jaar om zijn, ga je dokken in dat geval. Een accu plaatsen zou dan een optie zijn, maar die zijn zo prijzig dat velen dat dan niet zullen doen.