Pilot bij monumentale woningen in Lochem

In Lochem worden monumentale woningen via het bestaande aardgasnetwerk voorzien van waterstof. Voor oudere woningen is het vaak niet haalbaar om een warmtepomp aan te schaffen, want lage temperatuur systemen zijn vaak ook niet geschikt. Dit komt omdat oudere woningen vaak lastiger te isoleren zijn en vragen om een hoge temperatuur systeem. Waterstof is een hoge temperatuur systeem en is daardoor een goed duurzaam alternatief. De verwachting is dat waterstof een grotere rol gaat spelen vanaf 2030. Tijdens deze pilot gaan Rehema en Alliander ervaring opdoen met waterstof door middel van nieuwe technologie van waterstofketels als een voorbereiding op de toekomst.

Op bestaand aardgasnetwerk

De bedoeling is dat waterstof gemaakt wordt uit zonne- en windenergie, helaas is daarvan op dit moment nog niet voldoende beschikbaar. Vrachtwagens met tubetrailers bezorgen het waterstof op het industrieterrein. Vanaf het industrieterrein wordt waterstof via het reeds bestaande aardgasnetwerk geleverd aan de 12 woningen.

12 monumentale woningen geselecteerd

Het initiatief is voortgekomen vanuit de bewoners en via Energiecoöperatie LochemEnergie. Ook zijn er andere betrokken partijen zoals Remeha, Kimenai, Westfalen en BBSB. Alliander heeft vervolgens een eerste cluster woningen geselecteerd. Remeha heeft vervolgens de woningen onderzocht. Tijdens een schouwing werd er gekeken naar het gasverbruik, warmteverlies, isolatiemogelijkheden en of de waterstofketels aan de verwachte warmte kunnen voldoen. Ruim 45 bewoners schreven zichzelf in, hieruit heeft Alliander 12 woningen gekozen die mee doen aan de pilot.

Lochem op waterstof

Westfalen is verantwoordelijk voor het maken en vervoeren van waterstof. Remeha is de leverancier van de energiezuinige en gebruiksvriendelijke waterstof cv-ketels. De waterstofketels voldoen aan de hoogste efficiëntie en veiligheidseisen. De pilot in Lochem is bijzonder, omdat het hier gaat om oudere monumentale woningen. Het verduurzamen van deze woningen geeft Remeha daardoor de mogelijkheid om de komende jaren ervaring op te doen op het gebied van technologie.

Bron: Alliander, Remeha, LochemEnergie

Geloof jij nog in de waterstofauto?

Meer nieuws lezen over waterstof

Geef een reactie