Postcodecheck zonnepanelen
Of er zijn geen terugleverproblemen bekend of ja, er zijn terugleverproblemen bekend. In het eerste geval kan er in principe zonder problemen teruggeleverd worden. Echter is dit een schatting die kan veranderen. In de postcodechecker staan ook tips voor wat je moet doen wanneer zonnepanelen toch uitvallen en wanneer er contact opgenomen moet worden met de netbeheerder.
Zijn er wel terugleverproblemen bekend, dan is terugleveren niet altijd mogelijk. De postcodecheck legt in dit geval uit hoe dit komt, wanneer de netbeheerder verwacht de problemen te hebben opgelost en wat de consument zelf kan doen.
Terugleverproblemen door pieken in het elektriciteitsnet
Het Nederlandse elektriciteitsnet is één van de meest betrouwbare van de wereld, maar inmiddels ook al 100 jaar oud. Ooit is het ontworpen om vanuit een paar grote gas- en kolencentrales elektriciteit te leveren, verspreid over de hele dag. Zonnepanelen die elektriciteit opwekken stellen hele andere eisen aan het net. Op zonnige dagen wanneer er veel opgewekt en weinig verbruikt wordt, kunnen er op deze manier pieken op het elektriciteitsnet ontstaan, hierdoor ontstaan terugleverproblemen. Het net is hier niet voor gebouwd.
Als er in één keer heel veel elektriciteit het net opkomt, dan kunnen er in de kabels spanningsproblemen ontstaan. Om te voorkomen dat elektrische apparaten doorbranden, schakelt de omvormer van de zonnepanelen uit. De Netbeheerders in Nederland begrijpen dat dit teleurstellend is voor zonnepaneeleigenaren en werken aan een grootschalige verzwaring van het elektriciteitsnet. Maar omdat het elektriciteitsnet zo groot is en er een tekort aan technische mensen kan dat niet overal tegelijk.
Gebruik van eigen opgewekte stroom
Omvormers die afschakelen door de terugleverproblemen doen zich voornamelijk voor op dagen met veel zon en weinig verbruik. Dit kan grotendeels opgevangen worden door opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door op zonnige momenten de wasmachine of vaatwasser aan te zetten, elektrische auto op te laden of gebruik te maken van ‘slimme’ apparaten. Deze ‘slimme’ apparaten zijn zo te programmeren dat ze actief zijn wanneer zonnepanelen stroom opwekken.
Bron: Netbeheer Nederland
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.