Energieproject Gridflex

Het dorpje Heeten kent veel enthousiaste, duurzame consumenten. Ruim 4000 inwoners legden gezamenlijk al 6000 zonnepanelen op hun daken. Voor bewoners die deze mogelijkheid niet hebben, wordt er een zonnepark gebouwd. Daarnaast kunnen zij via het project Gridflex de opgewekte stroom met de bewoners delen.

Zelfopgewekte stroom delen

Alle huishoudens die deelnemen krijgen een energiemanager (EMS) in huis. Met dit kastje wordt het energieverbruik gecontroleerd en gemonitord. Via een zeezoutbatterij wordt de zelfopgewekte energie van het zonnepark, maar ook die van de zonnepanelen van de buren opgeslagen. De bewoners kunnen de opgeslagen stroom op elk gewenst moment gebruiken.

Zeezoubatterij

De zeezoutbatterij is een opslagbatterij van het Nederlandse bedrijf Dr.Ten. De batterij is gemaakt van mineralen, koolstof soorten en zouten die grotendeels uit de zee en andere natuurlijke materialen zijn gewonnen. De kostprijs is lager dan elke andere opslagbatterij. De (ruwe) energiedichtheid is ongeveer 30 Wh per kilogram. De batterij kan helemaal leeg geladen worden en draaide bij eerdere testen meer dan 7000 cycli. In november 2013 won de zeezoutbatterij de Jan Terlouw innovatieprijs.

Ontheffing energiewet

De bewoners krijgen van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een experimenteerregeling op de Elektriciteitswet. Dit houdt in dat Netbeheerder Enexis hen als één stroomafnemer behandelt. Hiermee zijn de bewoners zelf energieleverancier en kunnen hun zelfopgewekte stroom distribueren, opslaan en verhandelen. De regeling geldt voor een beperkt, afgebakend gebied en de duur van 3 jaar. Het doel van het project is om meer inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van een smartgrid.

Bron: Gridflex, Dr. Ten, Enexis Netbeheer

Geef een reactie