Dit blijkt uit het aantal meldingen dat Vereniging Eigen Huis (VEH) binnen krijgt. De organisatie opende afgelopen maart een meldpunt voor huiseigenaren om te onderzoek wat de ervaring is die zij hebben met het aanvragen van de ISDE subsidie. Uit de 700 meldingen blijkt nu dat huiseigenaren tegen nogal wat hindernissen aanlopen.

subsidie duurzaam huis

      126x gezien   0 reacties

ISDE subsidie voor duurzaam huis

Al een aantal jaren stelt de overheid een subsidie beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning verduurzamen. Het gaat dan vooral om subsidie voor isolatiemaatregelen, een warmtepomp of zonneboiler. Dit jaar is er een bedrag van 350 miljoen euro gereserveerd, maar veel van dit geld blijft dus op de plank liggen. Zo zegt ruim een derde van de melders af te zijn gehaakt bij het doen van de subsidieaanvraag, omdat het aanvraagproces onduidelijk en lastig is.

Veel minder subsidie dan verwacht

Een ander aspect is dat de subsidieaanvraag pas ná het doorvoeren van de maatregelen kan worden aangevraagd. Veel huiseigenaren geven aan veel minder subsidie te krijgen dan ze hadden verwachten. Ook werden ze verrast door de bewijslast die je moet aanleveren. Zo heb je meldcodes van de producten nodig en moet je foto’s maken van voor, tijdens én na de werkzaamheden.

Sommige melders geven aan dat hun installateur de gegevens, zoals de meldcodes en specificaties van het product al netjes op een rij hadden gezet, waardoor zij wel relatief eenvoudig door de aanvraagprocedure gingen.

Kamervragen over subsidie duurzaam huis

Vereniging Eigen Huis is van mening dat het subsidiebedrag voor aanvang van de maatregel al bekend moet zijn en in sommige gevallen zelfs al uitgekeerd, zodat meer mensen hun woning kunnen verduurzamen. Ook kunnen huiseigenaren dan beter inschatten of verduurzamen ook wel uit kan. Het belangrijkste is dat het aanvraagproces een stuk eenvoudiger kan en moet.

Op 31 mei stelden Kamerleden Inge van Dijk en Henri Bontenbal (beiden CDA) schriftelijk vragen aan minister Hugo de Jonge over de aanvraagprocedure van de ISDE subsidie.

Kamervragen ISDE subsidie

Onderzoek Vereniging Eigen Huis

Bron: Vereniging Eigen Huis, Rijksoverheid

Forum

Heb jij al ISDE subsidie aangevraagd?

Meer nieuws

Over subsidies

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie