Elektriciteitsnet en zonnepanelen

In Nederland ligt op dit moment zo’n 19 Gigawatt aan zonne-energie, wat neerkomt op zo’n 60 miljoen zonnepanelen. Ter vergelijking, in 2015 waren dit er nog maar 5 miljoen. Het aantal zonnepanelen groeit dus hard en veel harder dan het elektriciteitsnet nu aankan. Als gevolg hiervan ondervinden steeds meer huishoudens hinder van een te hoge netspanning, waardoor de omvormer uitvalt. Netbeheerders kondigen inmiddels grootse plannen aan om hun elektriciteitsnet de komende 10 jaar flink uit te breiden met een wijkgerichte aanpak. Tot die tijd zal het aantal uitvallende omvormers waarschijnlijk eerst toenemen.

Uitbreiden elektriciteitsnet duurt jaren

Om een te hoge netspanning te voorkomen moeten netbeheerders de straat openbreken om de nu te dunne kabels te vervangen voor dikkere kabels. Ook moeten er honderden extra (slimme) stroomkasten bijgeplaatst worden. Buiten het feit dat dit voor een hoop overlast zorgt voor omwonenden, kost het ook een hoop geld. Dat uiteindelijk aan alle huishoudens wordt doorberekend.

Bovendien kan het graven niet zomaar. Vaak moet dit in samenspraak met andere nutsbedrijven, moet er privégrond opgekocht worden voor de extra stroomkast en zijn er allerlei vergunningen nodig. Daarnaast kampen ook de netbeheerders met een flink tekort aan technisch personeel. En veel bewoners zitten ook niet te wachten op een extra stroomkast voor hun deur, zelfs als daarmee de storing op hun omvormer verdwijnt.

Toekomstplannen elektriciteitsnet

Een oplossing is dus niet eenvoudig en duurt zeker nog een aantal jaren, maar netbeheerders zitten gelukkig niet stil. Enexis kondigde al aan dat er jaarlijks 2 Gigawatt aan capaciteit bijkomt, wat goed is voor 600 duizend huishoudens met zonnepanelen. Andere netbeheerders kondigden vergelijkbare plannen aan.

En die extra capaciteit is ook nodig, want een onderzoek van Otovo wijst uit dat 60% van de Nederlandse huishoudens zonder zonnepanelen overweegt om zelfs dit jaar nog zonnepanelen te installeren.

Zonnepanelen installeren doe je zo!

Veelgestelde vragen over het elektriciteitsnet en zonnepanelen

Waarom duurt het uitbreiden van het elektriciteitsnet zolang?

Voor het leggen van nieuwe kabels heeft de netbeheerder vergunningen nodig en moeten er afspraken worden gemaakt met omwonenden, zeker als er sprake is van privégrond. Ook de toewijzing van een plek om extra stroomkasten te plaatsen blijkt in de praktijk lastig. Niet iedere bewoner wil deze voor zijn deur. Ook een tekort aan technisch personeel, financiële middelen én schaarste in producten zorgen voor lange doorlooptijden.

Storing omvormer voorkomen

Heeft zonnepanelen kopen nog zin?

Jazeker, zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee en verdien je in 7 tot 10 jaar terug. Een storing op de omvormer is vaak van tijdelijke aard op piekmomenten en zorgt nauwelijks voor een langere terugverdientijd. Al voelt dit natuurlijk anders als je omvormer tijdens een zonnige middag steeds uitvalt.

Storing omvormer voorkomen

Mag ik nog zonnepanelen plaatsen?

Als je aansluiting niet groter is dan 3x80 Ampère mag je altijd zonnepanelen plaatsen. Je moet deze wel (liefst vooraf) melden bij de netbeheerder via energieleveren.nl.
Heb je een grotere aansluiting dan sluit je een teruglevercontract af met de netbeheerder. Terugleveren is dan niet altijd mogelijk in verband met de beperkte beschikbaarheid van capaciteit.

Zonnepanelen aanmelden

Heb ik last van dat zonnepark in de buurt?

Nee, zonneparken of grote boerderijen met zonnepanelen zijn meestal aangesloten op een ander gedeelte van het elektriciteitsnet. Deze heeft niet direct invloed op een eventuele storing op jouw omvormer.

Storing omvormer melden

Hoe sluit ik mijn zonnepanelen goed aan?

Het goed aansluiten van je zonnepanelen is belangrijk en helpt een te hoge netspanning voorkomen. Kies het liefst voor een 3-fase omvormer als je ook een 3-fase aansluiting hebt. Heb je een 1-fase omvormer en een 3-fase aansluiting? Sluit deze dan aan op de fase waar overdag de laagste spanning binnenkomt. Sluit nooit meer dan 5000 Watt aan op een 1-fase aansluiting. Verzwaren van de aansluiting is dan noodzakelijk.

Zonnepanelen aansluiten

Vind een installateur

Waar kan ik een storing op de omvormer melden?

Heb je een storing op de omvormer en geeft deze aan dat er sprake is van een te hoge netspanning? Neemt altijd eerst even contact op met je installateur. Als deze de te hoge netspanning bevestigt, dan kan je de storing melden bij de Storingsdienst op telefoonnummer: 0800 – 9009

Storing omvormer melden

Zonnepanelen in Nederland

Bron: Enexis Netbeheer, Otovo, Netbeheer Nederland

Forum

Uitbreiden elektriciteitsnet moet sneller

Meer nieuws

Over het elektriciteitsnet

  • Jouw feedback
  • 0   0

2 reacties op “Het elektriciteitsnet en zonnepanelen zijn nog geen vrienden”

  1. Frank Verhallen

    Ik snap het hele probleem niet zo met het netwerk en zonnepanelen: om van fossiel af te gaan hebben we warmtepompen en elektrische auto’s nodig. Daarvoor is toch al een zwaarder netwerk nodig. Dat komt dan mooi uit voor de stroom die de zonnepanelen terug kunnen leveren. Twee vliegen in een klap.

  2. Harry Romijn

    Uw terugverdientijd klopt niet.
    Bij mij zijn 18 jan vorig jaar 10 x 325Wpiek panelen geplaatst a € 2780 ex BTW ( via Ver Eigen Huis), die in ’22 3851 kWh hebben opgeleverd en daarmee meer dan de helft van de investering hebben teruggebracht. Gezien het 100% salderen zal in 2023 de 2e helft terugkomen en in 2024 nog een keer. Dan over 2025-29 zeker nog een keer de helft van de investering, wat dus het saldo op gratis panelen + extra toegift een 2e keer het aanschafbedrag terug. Daarna.. ach.. zal me wat, doch zal ik nog steeds een 1000kWh eigen verbruik genereren en de rest voor een grijpstuiver terug leveren aan het net.

Geef een reactie