Ruim 700 beschikbare banen

Battolyser Systems plant de bouw van een fabriek voor haar innovatieve elektrolysers in de Rotterdamse haven. De fabriek gaat 1 gigawatt aan Battolysers per jaar produceren. De Battolyser-fabriek komt op het industrieterrein M4H in het hartje van Rotterdam. De kosten voor het bouwen van de fabriek liggen rond de 100 miljoen euro en deze kosten zitten vooral in de ontwikkeling van de 14.000 m2 productielocatie, het nieuwe kantoor en laboratoriumfaciliteiten. Nadat de fabriek gerealiseerd is komen er heel veel banen beschikbaar. De nieuwe fabriek levert ongeveer 700 directe banen op en tot wel 2800 indirecte banen bij toeleveringspartners. De grootste waterstofverbruikers in Europa zijn momenteel Duitsland en Nederland. Beide landen hebben giga-schaalplannen voor groene waterstof.

Een combinatie van twee verschillende werelden

De batterijwereld en de waterstofwereld hebben altijd met elkaar geconcurreerd. Nu komt met deze uitvinding de ultieme mogelijkheid om beide werelden met elkaar te combineren. Het eerste geïntegreerde batterij/elektrolyser systeem ter wereld is ontwikkeld door Battolyser. Een Battolyser kan waterstof produceren uit zon- en windenergie wanneer de energieprijzen laag zijn en deze energie opslaan. Daarnaast kan de Battolyser elektriciteit leveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn. Het kan het overvolle elektriciteitsnet verlichten.

Werking van de Battolyser

De Battolyser kan door de opbouw van meer zon- en windenergieprojecten de goedkoopste groene waterstof aanbieden. De moderne versie werkt totdat hij bijna vol is en kan direct schakelen tussen op- en ontladen. Met behulp van overvloedige en conflictvrije materialen zoals nikkel en ijzer kan de Battolyser-technologie op schaal worden toegepast. Door de combinatie van batterijtechnologie en elektrolyse wordt er een uitstekende totale efficiëntie tot 90 procent bereikt. De Battolyser is stabiel zowel als batterij en als elektrolyser, ook bij lang intensief laden en ontladen en waterstofproductie. Deze technologie is uitgevonden door Prof. Dr. Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van Technische Universiteit Delft.

Opening in het tweede helft van 2024

De eerste waterstof-elektrolyser fabriek zal ook functioneren als hoofdkantoor en R&D-centrum van Battolyser Systems. De definitieve investeringsbeslissing is gepland eind 2023 en vereist private en publieke investeringen om internationaal te kunnen concurreren. In het tweede helft van 2024 zal de opening plaatsvinden. De fabriek is in staat om Battolysers op industriële schaal en tegen betaalbare prijzen te leveren.

Bron: TU Delft

Is jou energierekening nog betaalbaar?

Meer over energie besparen

Geef een reactie